Για την εκλογή της νέας Διοικούσας Επιτροπής και του Προέδρου του ΤΕΕ

Το τριήμερο 2-4 Μάη 2014 συνεχίστηκε η εκλογή οργάνων του ΤΕΕ. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Προεδρείο Αντιπροσωπείας
Ολοκληρώθηκε το προεδρείο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, στο οποίο εκλέχθηκε ο εκπρόσωπος της ΡΠΜ Φιλιππής Δημήτρης στη θέση του Γενικού Γραμματέα με 81 ψήφους, στη δεύτερη ψηφοφορία. Δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα.

Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την εκλογή Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) ΤΕΕ. Για την εκλογή, συγκροτήθηκαν 17 ψηφοδέλτια για τις 15 θέσεις της ΔΕ. Ψήφισαν 199 αντιπρόσωποι. Η παράταξή μας εξέλεξε 2 μέλη, τα οποία αντιστοιχούν στη δύναμή της στην Αντιπροσωπεία. Από την ΡΠΜ εκλέχθηκαν οι Πέτη Πέρκα και Θεόφραστος Βαμβουρέλης.

Τα αποτελέσματα της Ψηφοφορίας για ΔΕ ΤΕΕ
ΡΠΜ : 13 ψήφοι (Πέρκα)
ΡΠΜ : 13 ψήφοι (Βαμβουρέλης)
Συσπείρωση – ΑΜΑΚ – ΑΕΠ: 12 ψήφοι (Πάνου)
ΑΕΠ – συσπειρωση – ΑΜΑΚ: 10 ψήφοι (-)
ΔΗΠΑΜ-ΔΕΜ: 12 ψήφοι (Μωροπούλου)
Πανεπιστημονική: 12 ψήφοι (Γρηγοριάδης)
ΔΚΜ : 14 ψήφοι (Ακριτίδης)
ΕΛΕΜ: 13 ψήφοι (Σεραφίδης)
ΔΗΣΥΜ : 12 ψήφοι (Ζανιάς)
ΔΗΣΥΜ : 13 ψήφοι (Σπίρτζης)
ΔΗΣΥΜ : 13 ψήφοι (Μήλης)
ΔΗΣΥΜ : 12 ψήφοι (Τσουκαλάς)
ΔΚΜ : 12 ψήφοι (Στασινός)
ΔΚΜ – ΕΛΕΜ: 11 ψήφοι (Αντιβαλίδης)
ΔΚΜ: 10 ψήφοι (Τσόγκας)
ΔΚΜ : 12 ψήφοι (Αμπακούμκιν)
ΔΚΜ : 5 ψήφοι (-)

Πρόεδρος του ΤΕΕ
1η Ψηφοφορία
Σπίρτζης 67
Στασινός 57
Πέρκα 32
Λευκά 8

2η Ψηφοφορία
Σπίρτζης 80
Στασινός 63
Λευκά 17

Η εκπροσώπηση της Αριστεράς
Στη νέα Διοικούσα Επιτροπή η Αριστερά αύξησε τη δύναμή της και εκπροσωπείται από 4 μέλη (2 ΡΠΜ, 1 Συσπείρωση, 1 Πανεπιστημονική). Η ΑΕΠ δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί καθώς έλαβε 10 ψήφους. Ισοψήφισε με ψηφοδέλτιο της ΔΚΜ (το ψηφοδέλτιο της ΔΚΜ απώλεσε απρόσμενα 2 ψήφους προς άλλο ψηφοδέλτιο το οποίο έλαβε 14 ψήφους) και στη κλήρωση την έδρα έλαβε η ΔΚΜ.
Εκ των υστέρων φαίνεται ότι αν κάποια άλλη παράταξη της Αριστεράς (ΡΠΜ, Συσπείρωση, Πανεπιστημονική) ή κάποιος ανεξάρτητος υποστήριζαν με μία ψήφο την ΑΕΠ θα μπορούσαν οι αριστερές παρατάξεις να διαθέτουν 5 έδρες στη ΔΕ του ΤΕΕ.
Ειδικότερα η ΡΠΜ, με δική της πρωτοβουλία, εξέτασε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την ΑΕΠ, όμως:
1. Η παράταξή μας είχε 25 ψήφους, οι οποίοι της επέτρεπαν την εκλογή των 2 εκπροσώπων που δικαιούται στη Διοικούσα Επιτροπή, δεδομένου ότι το εκλογικό μέτρο αντιστοιχεί σε 13 ψήφους. Με δική μας πρωτοβουλία διερευνήσαμε το ενδεχόμενο να παραχωρήσουμε ψήφο στην ΑΕΠ, στην περίπτωση που εξασφαλιζόταν η εκλογή των δύο μελών μας στη ΔΕ. Επειδή όμως δεν ήταν εξασφαλισμένη, πριμοδοτήθηκαν ο ένας αντιπρόσωπος με 13 ψήφους και ο άλλος με 12. Τελικά, τα δύο ψηφοδέλτια της ΡΠΜ έλαβαν από 13 ψήφους. Η μία επιπλέον ψήφος που έλαβε τελικά το δεύτερο ψηφοδέλτιό μας δεν ήταν γνωστή, τουλάχιστον σε εμάς.
2. Όπως αποδείχθηκε από την ψηφοφορία, ήταν πολύ πιθανό η δεύτερη έδρα (12 ψήφοι) να διεκδικηθεί με κλήρωση, εάν το ένα ψηφοδέλτιο της ΔΚΜ δεν έχανε 2 ψήφους.

Σχόλια για τα αποτελέσματα

  • Επιτεύχθηκε η αυξημένη εκπροσώπηση της ΡΠΜ στη ΔΕ του ΤΕΕ με 2 εκπροσώπους
  • Εκλέχθηκε μέλος της ΡΠΜ στο προεδρείο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ ώστε να υπάρχει καλύτερη παρέμβαση στο «κοινοβούλιο» των μηχανικών.
  • Δεν έγινε δυνατόν να αμφισβητηθεί αποτελεσματικά το κατεστημένο του ΤΕΕ.
  • Όπως αποδείχθηκε όμως από την πρώτη ψηφοφορία για τον πρόεδρο του ΤΕΕ, αν οι αριστερές παρατάξεις, οι οποίες διέθεταν στο σύνολό τους 58 αντιπροσώπους, υποστήριζαν την υποψηφιότητα της ΡΠΜ, ήταν πιθανότατη η εκλογή προέδρου από την Aριστερά (ευλόγως, οι 32 ψήφοι που έλαβε η υποψηφιότητα της ΡΠΜ για τον πρόεδρο του ΤΕΕ θα έφθαναν στους 66 αν προστεθούν και οι έδρες της Πανεπιστημονικής ή στους 54 χωρίς την Πανεπιστημονική. Είναι σίγουρο ότι μια τέτοια δυναμική θα μπορούσε να προσελκύσει και αρκετούς αντιπροσώπους από διάφορες μικρότερες παρατάξεις.

Δυστυχώς,  οι αριστερές παρατάξεις, συγκεκριμένα η ΑΕΠ μαζί με τη Συσπείρωση, ακολούθησαν πιστά την τακτική της παράταξης του ΚΚΕ σε όλες τις ψηφοφορίες που έγιναν στο ΤΕΕ και αρνήθηκαν να πάρουν θέση μεταξύ των υποψηφίων που υποστήριξε η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών και των υποψηφίων των συστημικών παρατάξεων. Ενδεικτικό είναι ότι οι παραπάνω παρατάξεις αρνήθηκαν την πρότασή μας να υποστηρίξουμε για πρόεδρο της Αντιπροσωπείας τον υποψήφιο που υπέδειξαν (Μπάκιντας – ΑΜΑΚ), με την προϋπόθεση να υποστηρίξουν για πρόεδρο του ΤΕΕ την Πέτη Πέρκα.

Το μέλλον περιλαμβάνει κρίσιμες προκλήσεις για όλους, όχι μόνο τις παρατάξεις της αριστεράς ή για όσους δηλώνουν αριστεροί, αλλά και κάθε μηχανικό εκλεγμένο στην Αντιπροσωπεία και σκοπεύουμε να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος των μηχανικών, για την ανατροπή.

This entry was posted in Αλλες Παρατάξεις, ΕΚΛΟΓΕΣ Τ.Ε.Ε, Ενημέρωση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε