Πρόγραμμα 2024

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Μπορείς να απέχεις από τις εκλογές του ΤΕΕ ή να ψηφίσεις τη ΔΚΜ αν δε σε ενοχλούν:

  • το νέο φορολογικό σύστημα που χτυπάει τα μικρά γραφεία και τους ελεύθερους επαγγελματίες προς όφελος των μεγάλων
  • η αναγνώριση των αποφοίτων των κολεγίων ως μηχανικών
  • τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
  • η μεθοδευμένη ακρίβεια στα οικοδομικά υλικά και την ενέργεια
  • η κλιματική κρίση
  • η αδιαφάνεια στην παραγωγή και ανάθεση τεχνικών έργων
  • η ανυπαρξία του ΤΕΕ στην καθημερινότητά σου ως μηχανικός
  • το σκάνδαλο της ψευτοεπιμόρφωσης του σκόιλ ελικικού
  • η αδιαφορία του ΤΕΕ στα μεγάλα τεχνικά και περιβαλλοντικά θέματα που επηρεάζουν το επάγγελμά σου
  • η σπατάλη από το ΤΕΕ 1.500.000 ευρώ για διαφήμιση πραγματικού κόστους 400.000 ευρώ
  • οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί έργων
  • ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας που αργοπορεί και κινδυνεύει να αποδειχθεί προσχηματικός

Αν το σημερινό ΤΕΕ δεν σε ικανοποιεί και θέλεις να χρησιμοποιήσεις το ΔΙΚΑΙΩΜΑ σου ως μηχανικός και ως πολίτης, τότε είμαστε εμείς εδώ, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ένα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ

Γιατί εμείς λέμε ότι έχουμε ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Στην ασφάλεια. Σε σταθερό εργασιακό περιβάλλον

Στην αξιοπρέπεια. Στις δίκαιες αμοιβές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας

Σε κωδικοποιημένη και σταθερή νομοθεσία που δεν επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών, που δεν θα αλλάζει κάθε μήνα

Στην  δωρεάν, διαρκή επιμόρφωση και ενημέρωση. Στην πρόσβαση σε στελεχωμένες υπηρεσίες

Σε έγκαιρη διεκπεραίωση και έγκριση των υποθέσεων μας.

Στην ανάληψη των ευθυνών που μας αναλογούν και όχι να είμαστε εξιλαστήρια θύματα για απόδοση ευθυνών. Στην  νομική κάλυψη έναντι ποινικών και αστικών ευθυνών

Σε προσωπική και οικογενειακή ζωή. Σε ελεύθερο χρόνο

ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Σε ποιοτική και φτηνή στέγαση για όλους και όλες. Στο καθαρό περιβάλλον.

Στην άσκηση του επαγγέλματος χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού

Στη διαφάνεια, στην ίση αντιμετώπιση των μελών μας. Σε δίκαιους διαγωνισμούς ωφέλιμων έργων και μελετών και όχι στο πάρτι των απευθείας αναθέσεων σε ημέτερους

Σε δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα

ΔΙΚΑΙΩΜΑ σε ένα ΤΕΕ αρωγό μας, σύμβουλο, συμπαραστάτη. Στο δικό μας ΤΕΕ, στο ΤΕΕ των μηχανικών

Στη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΕΕ συμμετέχουμε αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί μηχανικοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Οι διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικές επιλογές των ανθρώπων που συμμετέχουν στη ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ενισχύουν την κοινή δράση πάνω στα πραγματικά προβλήματα του κλάδου.

Με το πρόγραμμά μας απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται για την πρόοδο της επιστήμης των μηχανικών και του επαγγέλματος, που ασκούν με αξιοπρέπεια το επάγγελμα, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, προσωπικό και κοινωνικό.

Σου ζητάμε να στηρίξεις τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ στις εκλογές του ΤΕΕ την Κυριακή 19 Μάη και να διεκδικήσουμε μαζί:

  1. Δημόσιο και δωρεάν ποιοτικό πανεπιστήμιο με ενιαίο πενταετές δίπλωμα σπουδών μηχανικού
  2. Δημόσιο έλεγχο στην Ενέργεια και το Νερό
  3. Ενεργειακή Ασφάλεια & Φτηνή Ενέργεια με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
  4. Πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε όλες τις ειδικότητες μηχανικού
  5. Άμεση επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών
  6. Αναπροσαρμογή του κατώτατου εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο στα 1300 ευρώ.
  7. Πλήρη επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο σύνολο των Μηχανικών του Δημοσίου.
  8. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Τεχνικό Κλάδο με κατώτατο βασικό μισθό στα 1300 ευρώ καθαρά
  9. Αύξηση των αμοιβών μέχρι το 2027 κατά 30%
  10. Κατάργηση της χρήσης του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών ως εξαρτημένης σχέσης εργασίας
  11. Δίκαιη φορολόγηση με αφορολόγητο σε αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς κατ’ ελάχιστον στα 10.000 ευρώ
  12. Επαρκή στελέχωση του Δημόσιου Τομέα με επιστημονικό προσωπικό
  13. Κατάργηση της λειτουργίας του ΤΕΕ ως αναθέτουσας αρχής την τελευταία 5ετία
  14. Διαφάνεια στις διαγωνιστικές διαδικασίες και τις αναθέσεις των δημόσιων μελετών και έργων
  15. Επιστημονικό Έργο με ενισχυμένη Τεχνική Βιβλιοθήκη και παραγωγή τεχνικών οδηγιών
  16. Στήριξη των νέων αποφοίτων συναδέλφων και επιμόρφωση για όλους και όλες.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ

Πολιτική είναι η παραγωγή ιδεών, ο σχεδιασμός, η υιοθέτηση και υλοποίηση λύσεων σε προβλήματα της κοινωνίας.

Πόσοι από τους Έλληνες μηχανικούς είναι υπερήφανοι από τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στη χώρα μας, από το επίπεδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα; Πόσοι αισθάνονται ότι τους δίνεται η δυνατότητα να συνεισφέρουν, τόσο μέσα και κυρίως πέραν της δουλειά τους, σε συλλογικές προσπάθειες με τις γνώσεις τους; 

Σε συνθήκες υπερπληροφόρησης, η σκοπούμενη η κατευθυνόμενη, η ελλιπής και λανθασμένη πληροφόρηση, η παραπληροφόρηση, γιγαντώνονται. .

Πολιτική δεν ασκείται μόνο μέσα στη Βουλή. Πολιτική ασκείται καθημερινά και παντού, στον τόπο εργασίας και κατοικίας,  στη δουλειά, στα σωματεία και στους φορείς. Με τη συμμετοχή και όχι με την υποδαυλιζόμενη και καλλιεργούμενη αποχή.

Υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στη συμμετοχή των επιστημόνων σε συλλογικές διαδικασίες από τα χρόνια της κρίσης και μετά.

Στην Ελλάδα, το ΤΕΕ, ως ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά φορέας, δυνατός και αυτόνομος οικονομικά, είχε ανέκαθεν έναν πρωταγωνιστικό λόγο στην παρουσία και έκφραση των συλλογικών επιστημονικών οντοτήτων. Αυτών που από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου είχαν με νόμο αναγνωρισθεί ως σύμβουλοί της πολιτείας και των πολιτών. Με τα μνημόνια ο κλάδος μας κτυπήθηκε, και σκόπιμα αφέθηκε να κτυπηθεί τόσο ο ρόλος του όσο και η αυτοτέλειά του.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στα 100 χρόνια ύπαρξης του διακρίθηκε και αναγνωρίστηκε τις πολλές φορές που έδωσε έντονα το στίγμα της πολιτικής του παρουσίας.

Το ΤΕΕ, σε μεγάλες περιόδους, ήταν παραγωγός αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, που τροφοδοτούσε και τροφοδοτούνταν από τις πολιτικές ιδέες και θέσεις που διακινούνται.

Αντίθετα το  ΤΕΕ σήμερα μεταλλάσσεται  σταδιακά  από  Επιστημονικός  Σύμβουλος της Πολιτείας  όπως ορίζει το καταστατικό του σε Τεχνική Υπηρεσία που εκτελεί χρέη αναθέτουσας αρχής.

Με τον Ν. 4412/16 για τις Δημόσιες Συμβάσεις παρέχεται η δυνατότητα στο ΤΕΕ να συντάσσει τεύχη δημοπράτησης και να προκηρύσσει διαγωνισμούς πάσης φύσεως μελετών και έργων, άσχετων με το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του ΤΕΕ. Αποτέλεσμα αυτού είναι να διαχειρίζεται προϋπολογισμό στα δυσθεώρητα ύψη των 1.350.000.000 ευρώ, με τους ίδιους περίπου ανθρώπινους πόρους που διέθετε πριν λίγα χρόνια

Έχει αναλάβει ρόλο αναθέτουσας αρχής αντί του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκπόνηση των Πολεοδομικών Σχεδίων της χώρας, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού αντί του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, για την  ψηφιοποίηση των   θεσμικών γραμμών, την ψηφιοποίηση  των φακέλων των οικοδομικών αδειών για όλη την χώρα, με προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων, υποκαθιστώντας τις αρμοδιότητες κεντρικών φορέων και ΟΤΑ, οι οποίοι με την κατάλληλη χρηματοδότηση θα μπορούσαν να εκτελέσουν  πιο αποτελεσματικά αυτά τα έργα, καθώς διαθέτουν όλα τα αρχικά δεδομένα και γνωρίζουν τις παθογένειές τους.

Υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην  κυβερνητική πολιτική. Για πρώτη φορά παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, μερικές φορές σε παντελώς άσχετα θέματα, καταπατώντας κατακτήσεις των μηχανικών και του ίδιου, κάθε διεκδίκηση για ύπαρξη ανάπτυξης, ύπαρξη ύλης και κατανομής της ύλης με κανόνες δικαίου, διαφάνειας και ισοτιμίας. Ακυρώνει, χωρίς να επεξεργάζεται  νέες, τις θέσεις για την παιδεία, για την άσκηση του τεχνικού επαγγέλματος, για την ισοτιμία των διπλωμάτων, έμμεσα συνηγορεί στην πτώση του επιπέδου των ΑΕΙ. Η αντίδραση του σε μέτρα υποβάθμισης του ρόλου του μηχανικού είναι χλιαρή  και φθάνει σε βαθμό υποστήριξης τους.

Τείνει να μετατραπεί σε ένα ΤΕΕ αλλοτριωμένο και αλλοιωμένο, που δεν έχει σχέση με τους νομοθετημένους σκοπούς του, δεν έχει σχέση με τα μέλη του, δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη της χώρας. Έχει σχέση με την κυβερνητική πολιτική, αποτελεί βραχίονα των επιλογών της.

Έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη των πολιτών και αχνοφέγγει σε αυτόν των μηχανικών . Σε όσους ψηφιακούς χάρτες και αν συμβάλει, δεν πρόκειται να επιβιώσει, θα ακολουθήσει την τύχη μιας κρατικής υπηρεσίας και πολλών υπό εξαφάνιση κλαδικών συλλόγων.

Τα παραπάνω έργα περιλαμβάνουν σημαντικό μελετητικό αντικείμενο μηχανικού και προκηρύσσονται μαζί με άλλες εργασίες και υπηρεσίες σε ενιαίες συμβάσεις για όλη την χώρα σε διαγωνισμούς με θηριώδεις προϋπολογισμούς και όρους συμμετοχής που μόνο μετρημένα στα δάχτυλα μεγαθήρια μπορούν να συμμετέχουν.

Τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕ αναπτύσσει και ενημερώνει, με κρατική χρηματοδότηση και αναγκαστική συνδρομή των ελεύθερων επαγγελματιών, σειρά βάσεων δεδομένων οι οποίες αποτελούν πράγματι αναπτυξιακά εργαλεία (εφαρμογές των αυθαιρέτων και των αδειών δόμησης, γεωχωρικά δεδομένα κλπ). Τα δεδομένα αυτά, ενώ θα έπρεπε να είναι ανοιχτά και διαθέσιμα, με πρόνοια προστασίας των προσωπικών δεδομένων, για αξιοποίηση από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κοινωνικές ομάδες, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό για τους πολλούς και διαθέσιμα μόνο για το διοικητικό μηχανισμό του ΤΕΕ και το περιβάλλον αυτού.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΕ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αντίθετα το ΤΕΕ οφείλει να δραστηριοποιείται στην υπηρεσία των μηχανικών και της κοινωνίας. Να είναι  παραγωγός και φορέας πολιτικής, που επιτυγχάνεται μέσα από  διαδικασίες που συμμετέχουν όλα τα μέλη του χωρίς αποκλεισμούς

Το ΤΕΕ που οραματιζόμαστε, δεν είναι ούτε φιλοκυβερνητικό, ούτε αντικυβερνητικό, δεν παρασιτεί δίπλα στις κυβερνήσεις, δεν είναι καθοδηγούμενο από κόμματα, δεν αντιστρατεύεται θέσεις και προτάσεις κομμάτων,  εκ των προτέρων. Το ΤΕΕ τάσσεται υπέρ ή κατά όσων φορέων παράγουν πολιτική, σύμφωνα με τη δική του πολιτική κατεύθυνση και γραμμή.

Θέλουμε να δίνει το δικό του στίγμα όταν εκφράζει τη συνισταμένη θέση των μελών  του. Αυτό απαιτεί πλήρη, ελεύθερη, συνεχή διακίνηση της πληροφορίας, διαύλους ενεργοποίησης και συμμετοχής των μελών του, επικοινωνία με όλους τους φορείς, εσωτερική δημοκρατία. Στα 100 του χρόνια το ΤΕΕ είχε κατακτήσει μια μεγάλη, κυρίως θετική εμπειρία, αυτών των διαδικασιών.

Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ ενός ΤΕΕ για την ανάπτυξη του τόπου και ενός ΤΕΕ υπερασπιστή της εργασίας των μελών του. Αυτά τα δύο ή συνυπάρχουν ή δεν υπάρχει κανένα από τα δύο. Το ΤΕΕ οφείλει να υπερασπίζεται την «πρόοδο» και την «ανάπτυξη» αδιαπραγμάτευτα. Μέσα από αυτόν τον αγώνα υπερασπίζεται το δικαίωμα σε «μη ταπεινωτική» εργασία των μελών του, το δικαίωμα στην εργασία όλων των πολιτών.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε ανάπτυξη, ούτε ίχνος αισιοδοξίας. Έχουμε μόνο συστηματικές πολιτικές που ωθούν τις ανισότητες.

Στο ΤΕΕ που διεκδικούμε, ένα ΤΕΕ συνέχεια και μετεξέλιξη των 100 χρόνων του αλλά όχι του εκατοστού, στις εσωτερικές διαδικασίες του και στην προς τα έξω παρουσία του σε θέματα του κόσμου, της Ευρώπης, της Ελλάδας, των εργαζομένων, των επιστημόνων, των μηχανικών, του κλίματος, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, του νερού, των επικοινωνιών, της παιδείας, της άσκησης του επαγγέλματος, των συνθηκών ζωής, της ανάπτυξης, της προόδου, της κατανάλωσης, δεν συμμετέχουμε σαν ουδέτεροι παρατηρητές. Στις διαδικασίες του ΤΕΕ θα διεκδικούμε και θα συμβάλουμε και με τις εσωπαραταξιακές διαδικασίες, ώστε τελικά οτιδήποτε αξίζει να αντιμετωπίζεται, να μελετάται και να αντιμετωπίζεται. Κατά τη δική μας πρόθεση  σύμφωνα με αυτό που στη κοινή συνείδηση έχει καταγραφεί σαν αξίες της αριστεράς.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΣΕ ΦΤΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Στα Ενεργειακά δρώμενα διεθνώς ισχύει το τρίπτυχο. ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ . Τρεις παράγοντες που πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Βασικά στοιχεία της πρότασής μας αποτελούν:

– Η εκπλήρωση από τη ΔΕΗ και την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ)  του ρόλου τους ως αποκλειστικά Επιχειρήσεις Δημόσιου  Συμφέροντος , όπως και των Εταιρειών Υδάτων .  

– Η αξιοποίηση του λιγνίτη ως καύσιμο για λόγους επάρκειας και εφεδρείας σε ένα ποσοστό αλλά και σε εξωηλεκτρικές χρήσεις (κυρίως χουμικά προϊόντα κλπ), καθώς ο λιγνίτης αποτελεί ένα Εθνικό στρατηγικό απόθεμα.

– Η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων στις επενδύσεις παραγωγής ή/και αυτοπαραγωγής πράσινης ενέργειας και η δίκαιη κατανομή των πόρων (ηλεκτρικού χώρου κλπ.), τόσο στις πληττόμενες περιοχές της απολιγνιτοποίησης,  όσο και στο σύνολο των περιφερειών της χώρας.

– Η ανάπτυξη της εξοικονόμησης ενέργειας, των ενεργειακών κοινοτήτων, της Γεωθερμίας, βιοενέργειας και κυκλικής οικονομίας για την επίτευξη των στόχων αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

– Η θέσπιση λογικού πλαφόν  στην αγορά της χονδρικής, που συνεχίζει να είναι από τις ακριβότερες της Ευρώπης αλλά και στη λιανική αγορά. Επίσης θέσπιση πλαφόν στα δικαιώματα του CO2 . 

– Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και η συμμόρφωση στις σχετικές πολιτικές και τους περιβαλλοντικούς στόχους, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους της ενεργειακής ασφάλειας και του κόστους ενέργειας, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για τα νοικοκυριά και την παραγωγική βάση της χώρας, σύμφωνα με το πρόσφατο παράδειγμα άλλων χωρών της Ευρώπης. Αυτό επιβάλλει την εξάντληση των περιθωρίων αξιοποίησης όλων των εγχωρίων πόρων/ πηγών ενέργειας. Σε ότι δε  αφορά το λιγνίτη ενδεχομένως και με λήψη μέτρων στο μέλλον (όπως κατακράτηση του CO2). Στόχος μέσω της χρησιμοποίησης των πλέον σύγχρονων μονάδων, όπως η ΠΤΟΛV κ.α., να φθάνει στο ετήσιο μείγμα το 10-12%. Η αξιοποίηση αυτή θα συμβάλλει επιπρόσθετα και στην αποφυγή των προβλημάτων από την αποκλειστική εξάρτηση του εισαγόμενου  φυσικού αερίου-που όπως ανακοινώθηκε κόστισε 7 δις επιπλέον μέσα στην κρίση- διατηρώντας χιλιάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας.

– Οι ΑΠΕ στη χώρα μας, πλην των Υδροηλεκτρικών, έχουν υπερβεί στο μείγμα το 42% (εγκατεστημένη ισχύς περίπου 12,0 GW) και μας φέρνουν ήδη στην 5η  θέση παγκοσμίως. Η πρόβλεψη του νέου ΕΣΕΚ είναι για περίπου 30,0 GW μέχρι το 2030, με κύρια έμφαση στα Φ/Β. Απαιτείται συνεπώς επανασχεδιασμός των αναγκών σε ΑΠΕκαι να προηγηθεί  η κατασκευή των έργων αποθήκευσης με μπαταρίες και  αντλησιταμίευση,  για να ξεπεραστούν τα προβλήματα κορεσμού, που ήδη έχουν προκύψει στην αγορά, με μηδενικές τιμές χονδρικής, που όμως δεν περνούν στον καταναλωτή και παράλληλο έλεγχο των στρεβλώσεων από την ΡΑΑΕΥ. Επίσης έχει παρακρατηθεί ο ηλεκτρικός χώρος για Φαραωνικά έργα, φρενάροντας την ανάπτυξη των μικρών αλλά και των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Θα πρέπει να προκύψει  ηλεκτρικός χώρος σε αναλογία  1/1 μικρών και μεγάλων έργων. Η  αδειοδότηση ΑΠΕ απαιτεί όρια και προγραμματισμό και νέο επικαιροποιημένο  Ειδικό Χωρικό Σχεδιασμό με Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες,  για να ξεπερασθούν προβλήματα, όπως η πίεση στη φέρουσα περιβαλλοντική ικανότητα των περιοχών υποδοχής και η συνεχής ανάγκη νέων δικτύων. Δηλαδή η αποτροπή της άναρχης χωροθέτησης μεγάλων ΑΠΕ σε βουνά, κάμπους, λίμνες και ρέματα, με όρους το «ανέγγιχτο» για περιοχές Natura ή ιστορικής και πολιτισμικής αξίας, σε συμφωνία πάντα με τις τοπικές κοινωνίες.

– Προσπάθεια εξηλεκτρισμού των τελικών τομέων της οικονομίας (βιομηχανία, υπηρεσίες, μεταφορές) λόγω των δυνατοτήτων που διαθέτει η χώρα για παραγωγή εναλλακτικών καθαρών καυσίμων όπως το υδρογόνο, τα βιοκαύσιμα 2ης  γενιάς, e-fuels κλπ. Απαιτούνται πολιτικές και στρατηγική για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων στην τελική κατανάλωση. Το ΤΕΕ οφείλει με δική του πρωτοβουλία να αναδείξει την ανάγκη για μια τέτοια πολιτική, η οποία όμως ΔΕΝ πρέπει να γίνει σε βάρος των καταναλωτών, όπως δυστυχώς διαφαίνεται από τις σε εξέλιξη συζητήσεις στην ΕΕ για την αλλαγή της φορολογίας στην ενέργεια, με πιθανή φορολόγηση (ως δήθεν αντικίνητρο) των κατοικιών και ιδιωτικών μεταφορών. 

-Επιπρόσθετα η αλματώδης αύξηση των αιτημάτων αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, μπαταριών και μελλοντικά έργων υδρογόνου, αποκαλύπτει τα προβλήματα στελέχωσης των φορέων αδειοδότησης (κεντρικό Κράτος, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Περιφέρειες, δήμοι κλπ.) και την αδυναμία τους να ελέγξουν ουσιαστικά το πλήθος των μελετών που υποβάλλονται προς έγκριση, με σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα αλλά και στο πραγματικό αποτύπωμα των έργων στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. Σε αυτά προστίθεται και η χρόνια αδυναμία των ίδιων υπηρεσιών, να παρατηρούν και καταγράφουν τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των έργων αυτών. Για την άρση αυτής της κατάστασης, που οδηγεί στην μείωση της κοινωνικής αποδοχής των έργων ΑΠΕ, απαιτείται ένα γενναίο πρόγραμμα προσλήψεων μηχανικών σχεδόν όλων των ειδικοτήτων, στους φορείς αδειοδότησης και γνωμοδότησης αλλά και η συνεχής εκπαίδευση των μηχανικών, που αναλαμβάνουν την εκπόνηση των διαφόρων μελετών (τεχνικές, περιβαλλοντικές κλπ.). Ειδικότερα για την εξοικονόμηση ενέργεια σε κατοικίες, θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστεί ένα μόνιμο πρόγραμμα, που θα μπορεί να στηρίζει την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών/έτος.  Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να προτεραιοποιεί τις κατοικίες των ευάλωτων νοικοκυριών, να συνδυάζεται με προγράμματα συνολικής ανακαίνισης, συμπεριλαμβανομένης της στατικής ευστάθειας/αποκατάστασης, καθώς και με προγράμματα επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος ιδιαίτερα των νέων. Θέλουμε το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, στα μεγάλα αστικά κέντρα, να συμβάλλει κυρίως στην επανάχρηση των χιλιάδων κενών διαμερισμάτων από νέα ζευγάρια και όχι να διατίθενται για ΑΙRBNB.

-Το βάρος και οι επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση οφείλουν να στραφούν στις μαζικές μεταφορές μέσω ενός μακρόπνοου σχεδίου εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης  των μέσων σταθερής τροχιάς (σιδηρόδρομος, μετρό, τραμ), λεωφορείων και φορτηγών μακρών αποστάσεων, τα τελευταία πιθανόν με πράσινο υδρογόνο. η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος και πάροχος πράσινης ενέργειας και όχι εισαγωγέας φυσικού αερίου. Η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακός κόμβο όμως απαιτεί Στρατηγική Μελέτη. Επιπλέον απαιτείται οικονομική διαφάνεια στις διακρατικές συμφωνίες που υπογράφονται μεταξύ της Ελλάδος και άλλων χωρών.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και οι συνέπειες της στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην οικονομία είναι ήδη ορατές. Οι φυσικές καταστροφές γίνονται πλέον πιο έντονες, πιο συχνές και έχουν ταξικό πρόσημο καθώς πλήττουν περισσότερο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Η ανακοπή αυτής της επικίνδυνης πορείας απαιτεί ριζικές αλλαγές στο μοντέλο παραγωγής και στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας μας. Στον αντίποδα του καταστροφικού νεοφιλεύθερου δρόμου που καταστρέφει το περιβάλλον, υποθηκεύει τις παραγωγικές δυνατότητές και μεγεθύνει τις ανισότητες.

Οι μηχανικοί συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγική διαδικασία και στον σχεδιασμό του αστικού και περιαστικού χώρου και έχουν την ευθύνη της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος και της χωροταξίας με σκοπό να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Έχουν την ευθύνη της ανάδειξης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε κάθε αναπτυξιακό έργο/δραστηριότητα. Για αυτό θέλουμε ένα ΤΕΕ που θα υπηρετεί το ρόλο του ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, ώστε να συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια δικαίου και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:

• Με αναβάθμιση του ρόλου του ΤΕΕ ως σύμβουλος της Πολιτείας μέσω της αναθεώρησης του θεσμικού του πλαισίου

• Με την συγκρότηση και λειτουργία των μόνιμων επιτροπών και των ομάδων εργασίας για θέματα που αφορούν σε πολεοδομικές, χωροταξικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες

• Με την θεσμοθέτηση για υποχρεωτική κατάθεση γνωμοδότησης του ΤΕΕ σε κάθε Νομοσχέδιο

• Με την θεσμοθέτηση της επικοινωνίας και διαλόγου του ΤΕΕ με όλους τους επιστημονικούς φορείς και τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις προκειμένου να διαμορφωθεί μία πρόταση, κοινωνικά και θεσμικά αποδεκτή, η οποία θα κατατεθεί στο Κράτος

• Με τη συλλογή όλης της πληροφορίας που αφορά στην εφαρμογή της Νομοθεσίας και προτάσεις τροποποιήσεων/βελτιώσεων με σκοπό την ποινική προστασία του μηχανικού, την ασφάλεια των υποδομών και των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος

• Με την μελέτη των προβλημάτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ασφάλεια των υποδομών και των πολιτών και την επεξεργασία προτάσεεων πρόληψης και αντιμετώπισης τις οποίες θα καταθέτει στα αρμόδια Υπουργεία

• Με τη διαμόρφωση μίας ανοιχτής, για όλους, ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με το θεσμικό πλαίσιο, νομολογίες, εργασίες και έρευνες σχετικές με το περιβάλλον και την ασφάλεια

• Με την κινητοποίηση, με διάφορους τρόπους, των 120.000 μηχανικών της χώρας με σκοπό να συμμετέχουν στην βελτίωση του επιπέδου ζωής

• Με την επένδυση στη διαρκή επιμόρφωση όλων των μελών του με δωρεάν και συχνά σεμινάρια, μικρής διάρκειας ώστε να έχει μόνιμα καταρτισμένα μέλη τα οποία θα το εκπροσωπούν στην κοινωνία και θα συμβάλλουν ενεργά στην βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Θέλουμε:

  • Ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού στη χώρα με παράλληλη αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου δόμησης. Όχι στον κατ’ εξαίρεση και στον ad hoc σχεδιασμό.
  • Ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Α’ και Β’ βαθμό και σύνδεση με τα εργαλεία του χωρικού σχεδιασμού (πολεοδομικά και περιφερειακά σχέδια)
  • Προστασία του περιβάλλοντος και διαφύλαξη της γης ως πόρου που προστατεύεται από ενδοτομεακές συγκρούσεις ή πιέσεις (real estate) και την ανεξέλεγκτη δόμηση
  • Προστασία του αιγιαλού, του νησιωτικού χώρου, δασικών εκτάσεων, των πολιτισμικών τοπίων
  • ΑΠΕ σε σχέση με περιβαλλοντικό και χωρικό αποτύπωμα

Θέλουμε προσαρμογή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

1. Αναθεώρηση και εφαρμογή της στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή

2. Περιφερειακά και δημοτικά σχέδια ανθεκτικότητας, εξασφάλιση πόρων από κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκά κεφάλαια σε ετήσια βάση

3. Ιδιαίτερη μέριμνα στην αποκατάσταση επιβαρυμένων από το παρελθόν περιοχών, στην προστασία και της βιοποικιλότητας και φυσικά των δασικών και άλλων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικοσυστημάτων, καθώς και των περιοχών Natura.

4. Αναθεώρηση του Κλιματικού Νόμου, με νέο στόχο κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045, την καθιέρωση συμμετοχικής διακυβέρνησης και διεπιστημονικής αξιολόγησης προόδου και πρότασης μέτρων

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΤΗΝΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

Σε στεγαστική κρίση βρίσκεται ένα νοικοκυριό αν πληρώνει περίπου το μισό εισόδημα του για τα έξοδα στέγασης: ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο, κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό, θέρμανση, ψύξη. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 σχεδόν 1 στα 2 νοικοκυριά (47,3% ή 2,05 εκατομμύρια περίπου) αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή δανείων, ενοικίου και πάγιων εξόδων της κατοικίας.

Η στεγαστική κρίση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε το ΤΕΕ, ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους στην υπηρεσία της κοινωνίας και των αναγκών της, να πάρει πρωτοβουλίες για την προώθηση πολιτικών υπεράσπισης του δικαιώματος στην κατοικία. Αφενός, η πολιτική πρωτοβουλία μαζί με άλλους κλάδους, κινήσεις πολιτών, φορέων και κινημάτων μπορεί να προσφέρει στην διεκδίκηση σειράς αιτημάτων για νομοθέτηση που αφορά σε προσιτά ενοίκια, κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, δημιουργία κοινωνικής κατοικίας, περιορισμό και θέσπιση αποτελεσματικών κανόνων για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τη κατάργηση της golden visa που συμβάλλουν στο φαινόμενο της τουριστικοποίησης και στην αύξηση των τιμών γης και κατοικίας. Αφετέρου, μαζί με τη τεχνογνωσία των μηχανικών  σε θέματα κατασκευής, σχεδιασμού και υποδομών μπορεί να συνδράμει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη σύγχρονων και ολοκληρωμένων κτιριακών και πολεοδομικών απαιτήσεων για τη δημιουργία κοινωνικής και συνεταιριστικής κατοικίας με αναφορά σε διεθνή παραδείγματα, προσαρμοσμένα στην συνθήκη των ελληνικών πόλεων.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΕΠΑΡΚΩΣ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο το ΤΕΕ βοηθάει το κράτος να νομοθετεί με κατεύθυνση την προστασία του δημόσιου συμφέροντος χρησιμοποιώντας την επιστήμη όλων των κλάδων. Τα μέλη του ΤΕΕ που εργάζονται στο Δημόσιο είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν αυτήν την νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπίσουν καθημερινά προβλήματα, προβλήματα παρελθόντων ετών, το πρόγραμμα ανάπτυξης αλλά και να σχεδιάσουν την πρόληψη/προστασία των υποδομών και πολιτών. 

Να αντιστρέψουμε την πορεία ιδιωτικοποιησης τομέων του δημόσιου χώρου που έχουν ως συνέπεια τη μείωση του κοινωνικού κράτους, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και τη χειροτέρευση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η χρήση των νέων τεχνολογιών πρέπει να οδηγεί σε μείωση της γραφειοκρατίας και όχι σε αύξηση και αποκλεισμό των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Ο ρόλος των μηχανικών στο Δημόσιο πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι μόνο επιτελικός επομένως και ο ρόλος του ΤΕΕ πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να προστατεύει τόσο τους μηχανικούς που εκτελούν έργα και υπηρεσίες του Δημοσίου όσο και τους μηχανικούς που πληρώνονται για να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.

Ο ρόλος του ΤΕΕ πρέπει να κατευθύνει τον κρατικό μηχανισμό έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των μελών του και ο δημόσιος χαρακτήρας τόσο των υπηρεσιών του Κράτους όσο και των υποδομών του.

Επομένως θέλουμε το ΤΕΕ σύμμαχο και υποστηρικτικό στο έργο του μηχανικού που εργάζεται στο Δημόσιο. Θέλουμε ένα ΤΕΕ με δυνατότητες όπως

  • Να καλεί σε διάλογο τους αρμόδιους Φορείς που εκπροσωπούνται από τα μέλη του
  • Να στηρίζει τα αιτήματα των μελών του που εργάζονται στο Δημόσιο και να συμβάλει στην επίλυση τους
  • Να προωθεί την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και για προστασία του δημόσιου συμφέροντος με επαρκής προσλήψεις διπλωματούχων μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, μέσω ΑΣΕΠ, με βελτίωση των αποδοχών, των συνθηκών ασφάλειας εργασίας, με αναβάθμιση των υποδομών και εργαλείων εργασίας και με την νομική στήριξη.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕ ΚΥΡΟΣ

Υπερασπιζόμαστε το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ίδια ώρα ζητάμε την αναβάθμισή του με αύξηση της χρηματοδότησης στο 5% του κρατικού προϋπολογισμού, από 0,2% που είναι σήμερα, την πρόσληψη καθηγητών και την αποφασιστική ενίσχυση της έρευνας. Υπερασπιζόμαστε τις ενιαίες πενταετείς σπουδές μηχανικού και τα Διπλώματα που απονέμουν τα Ελληνικά Πολυτεχνεία και οι Πολυτεχνικές Σχολές, αντιστοιχιζόμενα με ενιαία γνωστικά αντικείμενα ανά ειδικότητα μηχανικού που καταλήγουν σε πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Καμία αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικού για τους αποφοίτους κολεγίων, εξάλλου πρωτοστατούμε στις αποφάσεις και κινήσεις για τη μη εγγραφή τους στο ΤΕΕ. Κάθε άλλη επιλογή οδηγεί στην απαξίωση του επαγγέλματος με σοβαρές επιπτώσεις για το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  ΚΑΙ  ΟΛΕΣ, ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Θέλουμε το ΤΕΕ να στηρίζει τους νέους και τις νέες μηχανικούς στην ομαλή ένταξή τους στο επάγγελμα, να καταρτίζει οδηγούς άσκησης επαγγέλματος, και να διοργανώνει προγράμματα επιμόρφωσης για όλους και όλες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις κατά την άσκηση του επαγγέλματος,  στην ανασφάλεια δικαίου που δημιουργείται στο στάδιο των μελετών  από τις δυσκολίες εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας που ποτέ δεν επικαιροποιείται και συνεχώς τροποποιείται, ενώ είναι σε συνεχή  σύγκρουση με την νομολογία από τις αποφάσεις του ΣΤΕ, από τις δυσκολίες στην επίβλεψη από τα ανειδίκευτα συνεργεία ,από τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας στ ιδιωτικά και δημόσια έργα κλπ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Παρά την αύξηση της δουλειάς, οι αμοιβές των μηχανικών παραμένουν χαμηλές: η εξοντωτική υπερεργασία μας παρουσιάζεται σαν μονόδρομος για την εξασφάλιση ενός καλού εισοδήματος. Η επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον Τεχνικό Κλάδο είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αύξηση των αμοιβών μαζί με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο και τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων Μηχανικών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δημόσιο.

Στόχος μας είναι η αύξηση των αμοιβών κατά 30% μέχρι το 2027 και η ταυτόχρονη εξασφάλιση ανθρώπινων ρυθμών δουλειάς για όλους. Αυτό απαιτεί νομοθετική πρωτοβουλία του ΤΕΕ προς την κυβέρνηση και προωθητική συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς των μηχανικών.

Ταυτόχρονα το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών συνεχίζει να παραμένει βασική μορφή εξαρτημένης εργασίας για χιλιάδες συναδέλφους. Ζητάμε την κατάργηση του Δελτίου ως εξαρτημένης σχέσης εργασίας ή κατ’ ελάχιστον την αναγνώριση πλήρων εργασιακών δικαιωμάτων για τους συναδέλφους που δουλεύουν με μπλοκάκι (άδειες, υπερωρίες, επίδομα αδείας και ασθένειας κλπ). Ζητάμε να μπορούμε να δουλεύουμε με ασφάλεια!!

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Καθώς το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας υποβαθμίζεται διαρκώς, οι εισφορές αυξάνονται χωρίς να λαμβάνεται πρόβλεψη για όσους και όσες δε μπορούν να ανταποκριθούν ενώ η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύει να χαθεί για αρκετούς συναδέλφους.

Δυσκολία στην επικοινωνία με τις υπηρεσίες, ιδιωτικοποίηση και μειωμένες παροχές και συντάξεις: πρόκειται για σοβαρά θέματα που απασχολούν τους μηχανικούς. Περισσότερο από όλα η απονομή κύριας σύνταξης και ακόμα περισσότερο επικουρικού και ΕΦΑΠΑΞ καθυστερούν υπερβολικά, έως και 3 χρόνια. Ο επαναϋπολογισμός του ΕΦΑΠΑΞ με την μεγάλη μείωση που προέκυψε και οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις σε πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων ολοκληρώνουν το σκηνικό.

Ζητάμε κατ’ ελάχιστον την πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ύπαρξη λογικών εισφορών και ρυθμίσεων για όσους έχουν ανάγκη, αξιοπρεπές ύψος κύριας σύνταξης/επικουρικού και ιδιαίτερα ΕΦΑΠΑΞ, ξεκάθαρους κανόνες συνταξιοδότησης, άμεση απόδοση των συντάξεων και διαρκή ενημέρωση για την πορεία απονομής τους.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΦΥΛΟΥ Ή ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Ο τεχνικός κλάδος ήταν ανέκαθεν ανδροκρατούμενος και δύσκολα προσπελάσιμος για τις γυναίκες. Η εικόνα έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή υπερασπιζόμαστε αταλάντευτα το δικαίωμα στην άσκηση του επαγγέλματος χωρίς καμία διάκριση, το δικαίωμα σε ίσες αμοιβές για ίση εργασία, το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη, το δικαίωμα στην προστασία της γονεϊκότητας για όλους και όλες. Καμία έμφυλη ή σεξουαλική διάκριση δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στην άσκηση του επαγγέλματος.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Η ενσωμάτωση στην καθημερινότητα των Μηχανικών της Τεχνητής Νοημοσύνης και η ευρεία γκάμα εφαρμογών της αφορούν και επηρεάζουν άμεσα το επάγγελμα των μηχανικών. Εφαρμογές όπως η βελτιστοποίηση σχεδιασμού συστημάτων, η προληπτική συντήρηση εξοπλισμού, τα αυτόνομα συστήματα που λειτουργούν με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, διαδικασίες προσομοίωσης και μοντελοποίησης, η ενεργειακή ή οικονομική αποδοτικότητα συστημάτων και υποδομών και ο έλεγχος και επιθεώρηση ποιότητας συστημάτων και διαδικασιών ήδη γίνονται μέσα από νέα εργαλεία και αποτελούν μονο ένα ενδεικτικό μέρος των εφαρμογών μηχανικής.Η επιμόρφωση όλων των συναδέλφων αλλά και η υιοθέτηση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που να διέπει την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο συγκεκριμένων αρχών, πρέπει να βρεθεί στον πυρήνα των διεκδικήσεων των μηχανικών. Αυτό διότι ο σκοπός της ανάπτυξης και εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν πρέπει να αποτελεί μια ad-hoc διαδικασία χωρίς στόχο αλλά αντιθέτως βασικός στόχος πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του κοινού καλού και η προστασία της ζωής. Η ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, πρέπει πάντα να συνοδεύεται από διαφάνεια και ορθολογική διαχείριση σε θέματα ηθικής, ανθρωπιστικής, κοινωνικής, νομικής και οικονομικής διάστασης, τα δε αποτελέσματα της ανάπτυξης και της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να είναι εξίσου συναφή με την κοινωνία στο σύνολό της, με ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα ασφάλειας, προστασίας των προσωπικών δεδομένων και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση στο μέγιστο βαθμό της ανθρώπινης κατανόησης των εσωτερικών λειτουργιών και του ελέγχου των διαδικασιών λήψης αποφάσεων στα συστήματα αυτά, κατεύθυνση στην οποία πρέπει να συμβάλει το ΤΕΕ με συγκεκριμένες προτάσεις προς την ελληνική πολιτεία και τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Θέλουμε το ΤΕΕ  να κρατήσει το ρόλο του επιστημονικού συμβούλου και της παραγωγής επιστημονικού έργου και να τον διευρύνει.

Θέλουμε το ΤΕΕ να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα και κοιτίδα για την παραγωγή, ανάπτυξη και εξέλιξη της Τεχνικής Γνώσης και Νομοθεσίας στην Ελλάδα

Θέλουμε να λειτουργεί στην υπηρεσία των μελών του που δοκιμάζονται σκληρά, από την έλλειψη σταθερού πολεοδομικού πλαισίου που πλέον έχει μετατραπεί σε πολεοδομικό χάος και κινούμενη άμμο, από την υποστελεχωση των  τεχνικών υπηρεσιών και την αδυναμία ανταπόκρισης σε εύλογα χρονικά διαστήματα, από το επισφαλές εργασιακό περιβάλλον των μισθωτών μηχανικών, από την έλλειψη αξιοπρεπών κατοχυρωμένων  αμοιβών, από το άδικο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, από τις συνθήκες πίεσης, ευθύνης και έλλειψης αμοιβών και κινήτρων των μηχανικών που απασχολούνται στο Δημόσιο τομέα  κλπ.

Για όλα αυτά διεκδικούμε να εργάζεται το  ΤΕΕ για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μηχανικών και της βιώσιμης ανάπτυξης

Γιατί έχουμε  Δικαίωμα σε ένα ΤΕΕ στην υπηρεσία των μηχανικών και της κοινωνίας

Γιατί έχουμε Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, σε δίκαιες αμοιβές, στην ασφάλεια και την επιμόρφωση

Στις 19 Μαΐου Διεκδικούμε το Δικαίωμά μας. Με τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ.