Βασικό πλαίσιο

Βασικό πλαίσιο και συμπεράσματα των αναλύσεών μας

Βασικά πλεονεκτήματα της Χώρας: Η χώρα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς τη διαθεσιμότητα επιστημονικού ερευνητικού δυναμικού[i], φυσικών και πολιτιστικών πόρων αλλά και πρώτων υλών σε αρκετούς τομείς.

Ο μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα ως προς την ευελιξία, τον εντοπισμό ευκαιριών και την αξιοποίηση εγχώριων πρώτων υλών, γνώσης και παραδοσιακής μαστορικής. Αυτό, στο βαθμό που αξιοποιηθούν στοιχεία Ενδογενούς Ανάπτυξης,[ii] στηριγμένης στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σε κάθε τόπο και περιφέρεια, στο υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό  αλλά και στη θετική διαφοροποίηση παρεμβάσεων υπέρ  των αδύναμων τεχνολογικά και οργανωτικά περιφερειών.

Βασικά μειονεκτήματα της Χώρας:

  • Δεν διαθέτει ούτε προβλέπεται να διαθέτει στο άμεσο μέλλον μεγάλη περίσσεια κεφαλαίων.
  • Μειονεκτεί ως προς την οργανωτική και τεχνολογική ετοιμότητα των επιχειρήσεων και των οργανισμών, η οποία σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από τη στρεβλή ανάπτυξη και την καθιέρωση «άλλου» τύπου ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στην ελληνική αγορά.
  • Ο μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα, ως προς τη δυνατότητα οργανωτικής και τεχνολογικής βελτίωσης και ανταγωνιστικότητας.

Β. Συμπεράσματα

Άρα, οι επενδύσεις οι οποίες προκρίνονται είναι αναγκαίο να προσανατολίζονται στα εξής:

  • Να είναι κυρίως έντασης γνώσης και εργασίας με χαρακτηριστικά καινοτομίας και όχι τόσο έντασης κεφαλαίου.
  • Να υπάρξουν σχεδιασμένες συνέργειες μεταξύ επιστημόνων, ερευνητικών και ακαδημαϊκών οργανισμών για τη στοχοθετημένη ενίσχυση των τομέων προτεραιότητας, και κυρίως των σημαντικών συμπλεγμάτων κλάδων (πχ κατασκευαστικό, αγροτοβιομηχανικό κλπ) με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογικής και οργανωτικής ετοιμότητάς τους και με τελικό σκοπό τη βελτίωση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στους κρίσιμους τομείς ανάπτυξης που αναμένονται ή σχεδιάζονται. (Δείτε ενδεικτικά «Σχέδιο αξιοποίησης των Ελλήνων Επιστημόνων»)
  • Να ενισχυθούν συνεργατικά διεπιστημονικά σχήματα σε τομείς οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν καινοτομικές δράσεις για ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας σε επιμέρους παραγωγικές αλυσίδες. (Δείτε ενδεικτικά «Συνεργατικές επιχειρήσεις Μηχανικών και Παραγωγική ανασυγκρότηση«)
  • Αμφίπλευρη παρέμβαση του κράτους στις πλευρές της «παροχής» και της «ζήτησης» ώστε να δημιουργηθούν στρατηγικοί θύλακες αγοράς οι οποίοι θα μπορούν να αποτελέσουν προνομιακό πεδίο «μάθησης» για εγχώριους παραγωγούς και αλλαγής του υφιστάμενου μοντέλου ανάπτυξης.
  • Τα παραπάνω να είναι ενταγμένα σε ένα στρατηγικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και όχι, όπως γινόταν,  παραδοσιακά,  στην αυτορρύθμιση της αγοράς

[i] Δείτε σχετική εισήγηση  «Οι επιστήμονες ως καταλύτης αφύπνισης κοιμώμενων βιομηχανικών επενδύσεων http://www.iekemtee.gr/images/130403viomKontaxis.pdf

[ii] Δείτε σχετικά την εισήγηση του ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ Θ. Ξανθόπουλου, σελ. 2- 23 http://goo.gl/JuLTQ

Σχολιάστε