Για τη νέα γενιά των μηχανικών

banner-theseis-eΟι νέοι μηχανικοί στο ΤΕΕ και τη χώρα λιγόστεψαν τα χρόνια των μνημονίων. Η αιτία μπορεί να ανιχνευθεί στη μεγάλη ανεργία που οδήγησε στο εκτεταμένο brain drain και στις δυσβάσταχτες εισφορές που έπρεπε να καταβάλλουν ακόμα και χωρίς να έχουν εργασία. Η εικόνα αυτή άλλαξε με την αποσύνδεση της ασφάλισης από την εγγραφή στο ΤΕΕ, ωστόσο αρκετοί νέοι μηχανικοί αδιαφορούν ή αποφεύγουν τις εξετάσεις εγγραφής στο ΤΕΕ. Νιώθουν το ΤΕΕ ξένο προς αυτούς, απομακρυσμένο από το ρόλο του και από τις πραγματικές ανάγκες τους. Βλέπουν το ΤΕΕ τα χρόνια της κρίσης να είναι αδιάφορο στη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και αμέτοχο στην προσπάθεια να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς όρους για τους νέους, οι οποίες να τους κρατούν στη χώρα.

Το πρόγραμμα που καταθέτουμε έχει στον πυρήνα του τη νέα γενιά και επιδιώκει να θέσει ξανά το ΤΕΕ πρωτοπόρο στην προσπάθεια στήριξής τους. Θέλουμε το ΤΕΕ να είναι στο πλευρό των νέων συναδέλφων, να μεταδίδει την εμπειρία και τις γνώσεις των παλαιότερων στους νεότερους, να «αποτελεί το σπίτι τους» στο οποίο θα καταφεύγουν για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Διεκδικούμε το ΤΕΕ να πρωτοστατεί στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων μηχανικών.

Προτείνουμε λοιπόν:

  • Διοργάνωση μόνιμων επιμορφωτικών προγραμμάτων, θεματικών σεμιναρίων και ενημερωτικών εκδηλώσεων σχετικά με επαγγελματικά ή άλλα θέματα.
  • Δημιουργία Υπηρεσίας Επαγγελματικής Υποστήριξης, εξειδικευμένης στην παροχή των απαραίτητων συμβουλών για την πρώτη ένταξη στο επάγγελμα (νομοθεσία, υποχρεώσεις, δικαιώματα εργαζομένων, φορολογικά-ασφαλιστικά θέματα)
  • Δημιουργία Γραφείου Επαγγελματικής Διασύνδεσης
  • Δράσεις ενίσχυσης του brain gain
  • Χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα νέων θέσεων εργασίας για μηχανικούς, με έμφαση στη νέα γενιά και την καινοτομία.
  • Υποχρεωτική ποσόστωση συμμετοχής νέων μηχανικών στις ομάδες εργασίας του ΤΕΕ.
  • Ανανεωμένο οδηγό για νέους μηχανικούς, προσαρμοσμένος στις συνθήκες της εποχής μας.