Ενέργεια-Κλιματική αλλαγή: μας αφορά ως Μηχανικούς

banner-theseis-dΗ κλιματική αλλαγή ή κατ’ άλλους κλιματική κρίση θέτει πλέον ουσιαστικά διλήμματα για τον άνθρωπο. Πολίτες ξεσηκώνονται παγκοσμίως ζητώντας αλλαγή για ένα καλύτερο μέλλον σε ένα βιώσιμο πλανήτη. Είναι προφανές πως η απειλή αφορά ευθέως τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τις κρίσιμες υποδομές (ενέργεια, νερό, κοινωνικές υπηρεσίες κλπ.) και τα οικοσυστήματα.

Στο ενεργειακό γίγνεσθαι σήμερα το τρίπτυχο των στόχων  θα πρέπει να είναι: Θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα – Ενεργειακή ασφάλεια – Χαμηλό κόστος. Η ισορροπία των παραμέτρων αυτών είναι σημαντική για την παγκόσμια κοινότητα αλλά και τη χώρα μας. Αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια πως η νεοφιλελεύθερη αντίληψη αδυνατεί να δώσει λύσεις για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, καθώς η Πολιτεία δε διαμορφώνει επιστημονική και τεκμηριωμένη άποψη αλλά επαφίεται στην «αγορά» να δώσει επιμέρους απαντήσεις, διακινδυνεύοντας την ευαίσθητη αυτή ισορροπία.  Τελικά όμως, η αγορά, με τις σημερινές πολιτικές, δεν οδηγεί παρά σε αύξηση του ενεργειακού κόστους, επιβαρύνοντας τόσο την πραγματική οικονομία, όσο και την κοινωνία.

Υποστηρίζουμε πως η λήψη δράσης άμεσα με επικεφαλής το ΤΕΕ – ως Τεχνικό Σύμβουλο της πολιτείας- και τους μηχανικούς για έναν προσανατολισμό σε καθαρές μορφές παραγωγής ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμηση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (κτίρια, μεταφορές κ.ά.), στηρίζοντας και ενισχύοντας τις προσπάθειες για πράσινα ενεργειακά νησιά και έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα, σε μία διαδικασία σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα είναι πλέον επιτακτική, διατηρώντας παράλληλα την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού, με βάση το ήδη καταρτισμένο ΕΣΕΚ της χώρας.  Ο ρόλος του μηχανικού σε αυτή τη διαδικασία είναι κομβικός. Βαθιά πεποίθησή μας αποτελεί η διασφάλιση μίας κοινωνικά δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, καθώς οι φτωχότεροι είναι και οι πιο ευάλωτοι. Το ΤΕΕ πρέπει να αποτελέσει το θεματοφύλακα της ισορροπίας αυτής, με σκοπό τον ενεργειακό και παραγωγικό μετασχηματισμό με σχέδιο και όχι για την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων αντικαθιστώντας ένα ορυκτό καύσιμο από άλλο ορυκτό (π.χ. από λιγνίτη σε φυσικό αέριο), αλλά προχωρώντας σε χρήση καθαρών πηγών ενέργειας και σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση λιγνιτικών περιοχών και όχι μόνο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνουμε:

  • Αναγνώριση από το ΤΕΕ της επιτακτικής ανάγκης για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής κρίσης και διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής
  • Το ΤΕΕ να πρωτοστατήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς / κοινωνικούς φορείς και την πολιτεία.
  • Να προχωρήσει το ΤΕΕ σε συνέδριο για την Ενέργεια και την κλιματική αλλαγή και να λάβει σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις.

Θέλουμε:

  • Δίκαιη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο με χρήση καθαρότερων πηγών ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, λαμβάνοντας όμως υπόψη την ενεργειακή ασφάλεια και το τελικό κόστος τόσο για τα απλά νοικοκυριά, όσο και για τη βιομηχανία και τις μικρότερες επιχειρήσεις, αγροτικό ρεύμα κ.λ.π.
  • Στήριξη για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση – Τεκμηριωμένες θέσεις προς την Πολιτεία
  • Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας . Τα δίκτυα εν γένει, αποτελούν φυσικά μονοπώλια που δεν έχει καμία λογική να παραχωρούνται σε ιδιώτες.
  • Ο δημόσιος χαρακτήρας των δικτύων, αποτελεί προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί ομαλά η ενσωμάτωση όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ και ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός τους.
  • Έμπρακτη στήριξη των συνεργατικών σχημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων (ν.4513/2018) και τη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το όφελος να είναι εμφανές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
  • Η ΔΕΗ να παραμείνει βασικός πυλώνας του ηλεκτρικού μας συστήματος και υπό δημόσιο έλεγχο.
  • Ενεργειακή Εξοικονόμηση – Θωράκιση των κατοικιών καθώς και των κτιρίων του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων
  • Εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας. Περιβαλλοντικά ασφαλής αξιοποίηση εθνικών καυσίμων , με χρήση της πιο σύγχρονης περιβαλλοντικά τεχνολογίας.
  • Net-zero emissions έως το 2050 σε επίπεδο ΕΕ και χώρας.
  • Διερεύνηση της σκοπιμότητας των εξορύξεων υδρογονανθράκων και των όρων κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται.