Ποιοι Είμαστε

Κάλεσμα για μια νέα πορεία στους μηχανικούς

Για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας, σε έναν κόσμο ελεύθερο, δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο!

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Θέλουμε να ζήσουμε! Θέλουμε έναν κόσμο ελεύθερο, δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο! Θέλουμε να είμαστε αυτοί και αυτές που ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. Είμαστε μερικοί από τους χιλιάδες άνεργους μηχανικούς, τους ευέλικτα απασχολήσιμους με μπλοκάκι, τους ελεύθερους επαγγελματίες με μικρομεσαία γραφεία χωρίς δουλειές και με τεράστια χρέη, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα χωρίς συμβάσεις εργασίας, τους μηχανικούς του δημοσίου με τους πετσοκομμένους μισθούς και την απαξίωση του ρόλου τους. Είμαστε νέοι μηχανικοί που αποφοιτούν από τα πολυτεχνεία για να βουτήξουν στην ατελείωτη θάλασσα της ανεργίας του 64% και της μετανάστευσης. Είμαστε γυναίκες μηχανικοί πνιγμένες στους πολλαπλούς μας ρόλους, αποκλεισμένες από τη δημόσια σφαίρα και το επάγγελμά μας, αναγκασμένες να υπομείνουμε σεξιστικές διακρίσεις. Είμαστε μηχανικοί επιστήμονες που βλέπουμε τη γνώση και το αντικείμενό μας να απαξιώνονται.Είμαστε συνταξιούχοι  με  συντάξεις που καταρρέουν.

Τα τελευταία χρόνια συναντηθήκαμε σε δρόμους και σε γραφεία, διεκδικώντας και σχεδιάζοντας το μέλλον μας. Και τώρα βρισκόμαστε ξανά μαζί, πεισμένοι ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδράνεια των συλλογικών φορέων των μηχανικών, αποφασισμένοι να συναντηθούμε, να συνομιλήσουμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα, αποφασισμένοι να δώσουμε νέα κατεύθυνση στο ΤΕΕ, στους συλλόγους μας και όπου αλλού εκφράζονται οι μηχανικοί.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

Μιλάμε πολλές φορές για το ΤΕΕ, τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών, τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς. Αλήθεια, πόσοι συνάδελφοι θεωρούν σήμερα ότι είναι απαξιωμένα, ότι δεν προσφέρουν τίποτα στους μηχανικούς και την κοινωνία και ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης; Η απάντηση είναι πολλοί, ίσως η συντριπτική πλειονότητα. Έχουν δίκιο και η ευθύνη βαραίνει κυρίαρχα όσους διαχειρίστηκαν τους συλλογικούς μας φορείς τα τελευταία χρόνια.

Για μας οι συλλογικοί φορείς των μηχανικών έχουν τελειώσει με τη μορφή που έχουν σημερα, ως κέντρα εξυπηρέτησης συμφερόντων για λίγους μηχανικούς και μερικές εταιρείες. Τώρα είναι η ώρα να στρέψουμε τα συλλογικά μας όργανα σε νέα κατεύθυνση, υπέρ της πλειοψηφίας των μηχανικών που διαλύονται από την κρίση και τις πολιτικές των Μνημονίων.

Πρώτα απ’ όλα το ΤΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος συλλογικός φορέας μας, με πανελλαδική εμβέλεια και σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, ακόμα και σήμερα . Εμείς θέλουμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα «νέο» ΤΕΕ. Ένα θεσμό που να στέκεται δίπλα στους μηχανικούς και την κοινωνία και να αγωνίζεται μαζί τους.

Θέλουμε το ΤΕΕ να εκφράζει και να υπερασπίζεται τη μεγάλη μάζα των μηχανικών σε όλους τους χώρους που αυτοί δραστηριοποιούνται, να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για μια δίκαιη ανάπτυξη, να χαράσσει πολιτικές και να έχει θέσεις όχι με βάση μια κοντόφθαλμη συντεχνιακή λογική, αλλά από την οπτική γωνία που αντιλαμβάνεται το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον ως βασικό κριτήριο.

Θέλουμε το ΤΕΕ να παίζει καταλυτικό ρόλο στην οργάνωση μαζικών, αποτελεσματικών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Θέλουμε το ΤΕΕ να συμβάλλει στη διεκδίκηση πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδείας υψηλού επιπέδου με τα Πολυτεχνεία κύτταρα δημοκρατίας και γνώσης. Για μας η επιστήμη δεν είναι ουδέτερη ή αποϊδεολογικοποιημένη, αντιθέτως έχει κοινωνικό πρόσημο κι εμείς θέλουμε να το αναδείξουμε!

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στο ζητούμενο αυτό για μας υπάρχει μόνο μία απάντηση. Να διαμορφώσουμε μια νέα πλειοψηφία στο ΤΕΕ, τους συλλόγους και τα σωματεία με επίκεντρο τη μεγάλη μάζα των μηχανικών που αναζητεί διέξοδο από την κατάσταση που έχει περιέλθει.

Ο στόχος αυτός πέρα από αναγκαίος είναι και εφικτός! Γι’ αυτόν το λόγο παίρνουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μηχανικών, μία νέα παράταξη, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει το φορέα της ανατροπής και της νέας πορείας. Μία παράταξη που θα λειτουργεί ισότιμα για όλους όσους συμμετέχουν, με δημοσιότητα και διαφάνεια, χωρίς παραγοντισμούς και με εναλλαγή προσώπων στα όργανα διοίκησης. Μία παράταξη που θα δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στους συναδέλφους που μέχρι τώρα δεν είχαν εμπλακεί στα κοινά, που αντιλαμβάνεται την ύπαρξη της ως οργανικό κομμάτι των κινημάτων και προκρίνει τη συμμετοχή έναντι της ανάθεσης.

Μία παράταξη ικανή να εκφράσει την πλειοψηφία των μηχανικών και τις ανάγκες τους.

2 Responses to Ποιοι Είμαστε

 1. Ο/Η ανωνυμος λέει:

  Αυτό που ισχύει στη γερμανική νομοθεσία είναι η σαφής διάκριση των ελευθέρων επαγγελματιών (όπου περιλαμβάνονται πάρα πολλές ειδικότητες, όπως εκπαιδευτές, φυσιοθεραπευτές, μαίες, λογοθεραπευτές, φοροτεχνικοί, συγγραφείς, εκδότες, εικαστικοί, γιατροί, δικηγόροι, επιστημονικά και τεχνικά επαγγέλματα, κατασκευαστές σπιτιών, ορισμένοι τεχνίτες, διάφορα επαγγέλματα, κλπ.) από τους εμπόρους.
  Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες όταν πληρούνται συνολικά κάποια κριτήρια:-/ υπάρχει ένα ακαδημαϊκό πτυχίο ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, -/ το δημιουργικό περιεχόμενο είναι πολύ υψηλό στην εργασία, -/αποκτήθηκε υψηλής ποιότητας πρόσθετη εκπαίδευση που είναι απαραίτητη για την εργασία, – / ελεύθερος επαγγελματίας είναι αυτός που εργάζεται μόνος του στην επιχείρησή του και περιστασιακά μόνο απασχολεί έκτακτους εργαζομένους, -/ η πηγή εισοδήματος προέρχεται από γνώση και εμπειρία υψηλού επιπέδου, -/ η δραστηριότητα τοποθετείται στο πεδίο της παροχής υπηρεσίας, συμβουλής, καθοδήγησης, διδασκαλίας, -/υπάρχει μια ειδική σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες, -/ η παροχή υπηρεσίας και η προσωπική δέσμευση είναι υψίστης σημασίας, – /η εμπειρία της δραστηριότητας έχει το επίπεδο που αναφέρεται στον ακαδημαϊκό κατάλογο επαγγελμάτων.
  Οι εργαζόμενοι αυτοί που εργάζονται αυτοτελώς και προσφέρουν παροχή υπηρεσιών, η οποία έχει ένα δημιουργικό χαρακτήρα, δεν υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία (όπως οι έμποροι που πωλούν προϊόντα μέσω των επενδύσεων κεφαλαίου με την έννοια του κέρδους) και υπάρχει ειδικό καθεστώς για τη φορολόγησή τους. Αριθμούν στην Γερμανία περί τους 4,5 εκατομμύρια εργαζομένους και έχουν αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία.
  Ως προς την υποχρεωτική ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, αυτή ισχύει μετά το 2013 για κάποιες μόνο ειδικότητες και πάντως όχι για τους γιατρούς, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, καθώς οι τελευταίοι εντάσσονται μετά από περίοδο πρακτικής άσκησης (μετά τις σπουδές τους) υποχρεωτικά στα οικεία επαγγελματικά επιμελητήρια και είναι ασφαλισμένοι στα δικά τους συνταξιοδοτικά συστήματα, με εισφορές που ανέρχονται σε αντιστοιχία με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα σε ποσοστό επί των καθαρών εσόδων τους περίπου 19% με κάποιο ανώτατο όριο για τις εισφορές.
  Επίσης η υποχρεωτική ασφάλιση δεν ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες που κερδίζουν κάτω από 400 ευρώ το μήνα.

 2. Ο/Η EKXM-MΔ λέει:

  Η πρότασή μας για την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού είναι:
  «Το επάγγελμα του μηχανικού στο ανώτερο επίπεδο επαγγελματικών προσόντων (εκπαίδευση, δεξιότητες, ικανότητες) είναι αυτορρυθμιζόμενο και η άσκησή του ελέγχεται από Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας.»

  Αναμένουμε να ενημερώσετε τους συναδέλφους Μηχανικούς και για τις δικές σας θέσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s