Προτάσεις της ΡΠΜ για το Ασφαλιστικό στην Αντιπροσωπεία ΤΕΕ 10-11 Ιουνίου

Στην πρόσφατη Αντιπροσωπεία 10-11 Ιουνίου, η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, θέλοντας να συμβάλλει ουσιαστικά στο διάλογο και τις διεκδικήσεις των συναδέλφων Μηχανικών, προχώρησε στην συγκρότηση μιας βασικής δέσμης μέτρων προς διεκδίκηση στο άμεσο μέλλον.

Αναλυτικά η πρόταση της ΡΠΜ :

«Με την ψήφιση του ν. 4472/2017 προκύπτουν επιπλέον επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών λόγω της μη αφαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα του προηγουμένου έτους για τον υπολογισμό τους. Παράλληλα παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι μηχανικοί στην άσκηση του επαγγέλματός τους, ενώ ταυτόχρονα οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί εξακολουθούν ποικιλοτρόπως να αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε σχέση με άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ, από την οποία οι μηχανικοί ουσιαστικά δεν έχουν καμία απολαβή.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντική η κατάθεση μιας βασικής δέσμης προτάσεων που μπορεί να υποστηριχτεί ευρέως από τους συναδέλφους, με κύριο σκεπτικό αφενός τη διευκόλυνση όσων δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι προκειμένου να επιστρέψουν στην ασφάλιση και αφετέρου την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του συνόλου των συναδέλφων.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, προτείνουμε, ως ελάχιστα κοινά αποδεκτά, τα εξής:

  • Δυνατότητα ρύθμισης παλαιών οφειλών σε πολλές δόσεις
  • Δυνατότητα παγώματος παλαιών οφειλών σε συναδέλφους που είχαν χαμηλά εισοδήματα
  • Μείωση των ποσοστών των ασφαλιστικών εισφορών
  • Δυνατότητα πληρωμής τμήματος του συνολικού ποσού των ασφαλιστικών εισφορών που προκύπτει, με αντίστοιχη μείωση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης
  • Προαιρετικότητα κλάδων εφάπαξ και επικουρικού, σε αντιστοιχία με τα όσα ισχύουν για τους πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ
  • Ρύθμιση με βάση την οποία αν κάποιο ΑΜΚΑ εμφανίζεται σε ΑΠΔ, να ακυρώνονται αυτόματα οι ασφαλιστικές εισφορές που προκύπτουν με βάση την τελευταία φορολογική δήλωση και αν προκύψουν επιπλέον εισοδήματα, η επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς να υπολογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
  • Δυνατότητα έκδοσης ενημερότητας με οφειλές
  • Διάρκεια ασφαλιστικής ενημερότητας πρώην ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, αντίστοιχη αυτής που εκδιδόταν από το πρώην ΙΚΑ (6μηνη στην περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές)»

 

Advertisements
This entry was posted in Ασφαλιστικό, Αντιπροσωπέια ΤΕΕ, Θέσεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s