Εγκ. 226/17 : Κατάργηση απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας για την έκδοση αδειών δόμησης

Ως αποτέλεσμα των διαρκών πιέσεών μας προς το ΥΠΕΝ για το απαράδεκτο έγγραφο που απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ στις ΥΔΟΜ, σχετικά με τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους υπαλλήλους και ιδιαίτερα σχετικά με την απαίτηση για τον έλεγχο της φορολογικής ενημερότητας των συναδέλφων μηχανικών στο στάδιο του ελέγχου των φορολογικών της άδειας, το ΥΠΕΝ εξέδωσε την εγκύκλιο 226/10.2.2017.

Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει όλα τα δικαιολογητικά που πρέπει να ελέγχονται στο στάδιο των φορολογικών και σε αυτά είναι ξεκάθαρο πως ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον μηχανικό.

Παρατίθεται η εγκύκλιος.

Αρ. πρωτ.: οικ. 226/ 2017

Διευκρινίσεις σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των παρ. 1γ και 2ιδ του αρθ. 3 του ν. 4030/2011 (ΦΕΚ 249/Α’/25-11-2011) 

Μετά την από 1-1-2017 έναρξη ισχύος του Κεφ. ΣΤ’ «Τροποποίηση Διατάξεων ΕΤΕΑ και Ρυθμίσεις πρώην ΤΣΜΕΔΕ» του ν. 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού Συστήματος -Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 85/Α’/12-5-2016) και λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. Δ17α/03/8/ΦΝ460/23-1-2012 Απόφαση Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι τιμές μονάδος επιφανείας οικοδομικών έργων (ΦΕΚ 56/Β’/25-1-2012) 2. Σύμφωνα με το ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α’/12-11-12) καταργείται η κράτηση 2% υπέρ ΤΕΕ

3. Σύμφωνα με την υποπαράγραφο ΙΑ3 της παρ. ΙΑ του αρθ. 1 του ν. 4254/2014 (ΦΕΚ 85/Α’/7-4- 2014) καταργείται η εισφορά ΤΣΜΕΔΕ του ιδιοκτήτη

4. Σύμφωνα με την παρ. 6α του αρθ. 2 του ν.4393/2016 (ΦΕΚ 106/Α’/6-6-2016), καταργούνται οι κρατήσεις επί των αμοιβών μηχανικών υπέρ ΤΣΜΕΔΕ, διευκρινίζεται ότι τα απαιτούμενα αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων του αρθ. 3 του ν. 4030/2011 και της υπ’ αρ. 7533/13.2.2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ 251/Β’/13-2-2012) για την έκδοση έγκρισης – άδειας δόμησης είναι τα κάτωθι:

● Αποδεικτικό κατάθεσης αμοιβής

● Συμφωνητικό αμοιβής

● Αναφορά αμοιβής στο ηλεκτρονικό σύστημα ΤΕΕ

● ΦΕΜ επί της συμφωνηθείσας αμοιβής

● Υπέρ ΕΜΠ (1% επί της νόμιμης αμοιβής)

● Φορολογικά ιδιοκτήτη:

– Υπέρ ΕΜΠ (0,5‰ επί του προϋπολογισμού του έργου)

– Εισφορά ΚΗ ψηφίσματος

– Εισφορά ΙΚΑ – Εισφορά ΤΕΕ

– Εισφορά ∆ήμου

– Παράβολο ∆ημοσίου

– Χαρτόσημο 2%

– Παράβολο νόμου 1041/80 αρθ. 77

– ΟΓΑ Χαρτοσήμου (20% επί παραβόλου)

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ

Εγκ. 226/17

Αυτή είναι μία πρώτη νίκη και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.

Παρακαλούνται όλοι οι συνάδελφοι να καταθέτουν εδώ όλα τα περιστατικά αυθαιρεσίας  και μη τήρησης της εγκυκλίου από τις ΥΔΟΜ, καθώς και ό,τι άλλο θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσα από την συντονισμένη προσπάθεια όλων μας.

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

8 Responses to Εγκ. 226/17 : Κατάργηση απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας για την έκδοση αδειών δόμησης

 1. Ο/Η evanmat λέει:

  @ Σαλουστρος Γιαννης
  Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο να βγάζει εγκυκλίους προσαρμοσμένες στις ιδιοτροπίες κάθε ΔΥ σε κάθε ΥΔΟΜ

  • Ο/Η ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

   Μπορεί να βγάζει εγκυκλίους που δεν θα αφήνουν περιθώριο σε κάθε υπάλληλο να τις ερμηνεύει όπως θέλει!! Όπως στην προκειμένη περίπτωση. Η ουσία είναι ότι η εγκύκλιο αυτή δεν εφαρμόζεται γι΄αυτό αν μπορείτε να πιέσετε για να εφαρμοστεί όλα τα άλλα είναι απλός να συζητάμε και πάλι να καταλήγουμε ότι δεν υπάρχει κράτος!! Μέχρι λοιπόν να γίνουμε (αν ποτέ γίνουμε) οργανωμένο κράτος πιέζετε όσο μπορείτε μπας λυθεί κανένα πρόβλημα!!

   • Ο/Η evanmat λέει:

    Δεν είναι όλα άσπρο μαύρο. Για να βγήκε με αυτή τη μορφή η εγκύκλιος κάτι θα ξέρουν… Τεσπα εμείς θα συνεχίσουμε την πίεση και για άλλα θέματα!!!

 2. Ο/Η B.E. λέει:

  Συνάδελφοι εξηγείστε στους υπαλλήλους του υπουργείου ότι η απαράδεκτη εισφορά υπέρ ΕΜΠ σύμφωνα με τον νόμο υπολογίζεται ως ποσοστό 50% επί της εισφοράς υπέρ ΤΣΜΕΔΕ και ότι 50% επί του μηδενός σε όλο τον κόσμο κάνει 0 και όχι 1% ή 0,5‰.

  • Ο/Η evanmat λέει:

   Αυτό που λέτε είναι σωστό αλλά είναι λίγο μπλεγμένη η νομοθεσία. Πάντως με το νέο νόμο που θα βγει θα ρυθμίζονται πιστεύω όλα αυτά

 3. Ο/Η Σαλουστρος Γιαννης λέει:

  Η ΥΔΟΜ Ηρακλείου Κρήτης δεν δέχεται ότι με αυτήν την εγκύκλιο δεν απαιτείται πλέον η ασφαλιστική ενημερότητα. Η απάντηση του υπαλλήλου (Αντωνης Βλαβιανος) που ελέγχει τα φορολογικά ειναι ότι δεν μπορεί μια εγκύκλιο να καταργήσει ένα νόμο. Με το υπουργείο που μίλησα μου είπαν ότι δεν εχει δίκιο γιατί ο νόμος εχει καταργηθεί με την κατάργησει του ΤΣΜΕΔΕ αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να του το επιβάλουν παρά μόνο με τον νέο νόμο που θα ψηφιστεί για την έκδοση τον αδειών δόμησης να προβλέψουν την αλλαγή.

  • Ο/Η evanmat λέει:

   Συνάδελφε η εγκύκλιος δεν ανατρέπει το νόμο, αντίθετα διασαφηνίζει πως ο Ν4030 δεν απαιτεί έλεγχο ασφαλιστικής ενημερότητας για ΑΔ. Θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Ο νόμος μιλάει για εισφορές και κρατήσεις που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό και όχι ασφαλιστικές εισφορές.

   • Ο/Η Σαλουστρος Γιαννης λέει:

    Συμφωνώ μαζί σου αλλά ο υπάλληλος δεν το δέχεται!! Επόμενος το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Ίσως το υπουργείο θα έπρεπε να βάλει στην εγκύκλιο και τι δεν πρέπει να ζητάνε πλέον μπας και ξεκολλήσει το μυαλό τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s