Ασφαλιστική ενημερότητα και έκδοση Αδειών Δόμησης

Σαν Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, έχουμε γίνει αποδέκτες, τους τελευταίους μήνες, πολλών διαμαρτυριών αλλά και εκκλήσεων απεγνωσμένων συναδέλφων, οι οποίοι έχουν μπλοκαριστεί και δεν έχουν πρόσβαση στις Υπηρεσίες Δόμησης ώστε να εκδώσουν κάποιου είδους Άδειας Δόμησης. Επίσης έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με όσες αιτήσεις αδειών είχαν ήδη κατατεθεί και ο έλεγχος βρίσκονταν στο στάδιο των φορολογικών. Αυτοί οι φάκελοι είναι πλέον μπλοκαρισμένοι  και οι μηχανικοί μαζί με τους ιδιοκτήτες τους βρίσκονται όμηροι των προσωπικών φιλοδοξιών και κομματικών παιχνιδιών του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Στασινού.

Σημείο πρώτο – η αιτία του «κακού»: Μερικούς μήνες πριν τις εκλογές του ΤΕΕ, ο πρόεδρος κ. Στασινός με επιστολή του προς τις Υπηρεσίες Δόμησης «εντέλλει» τους  ΔΥ να ελέγχουν δικαιολογητικά  που ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να ελέγχονται: Ασφαλιστική ενημερότητα, ενημερότητα ΤΕΕ, βεβαίωση περί μη δίωξης από το Πειθαρχικό του ΤΕΕ.

Ο κ. Στασινός δε νομοθετεί. Η βουλή νομοθετεί και ορίζει τους κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών. Διότι η διαδικασία έκδοσης μιας Άδειας Δόμησης είναι μια ιδιωτική συμφωνία μεταξύ του ιδιώτη μηχανικού και του ιδιώτη ιδιοκτήτη. Είναι προφανές πως ο κ. Στασινός από τον άμβωνα του προέδρου του ΤΕΕ, δεν έχει καμία επαφή με την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα στην οποία ζουν τα μέλη του επιμελητηρίου στο οποίο προΐσταται. Είναι άλλωστε γνωστό πως το ΤΕΕ υπό τον κ. Στασινό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ιδιώτη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού. Αντίθετα, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη περίπτωση, τον αντιμάχεται και τον σαμποτάρει.

Σημείο δεύτερο – η κοινή λογική: Η κοινή λογική αλλά και η και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού τμήματος του Δήμου Καβάλας [1], βασιζόμενη στο Ν4030/11, ο οποίος και προσδιορίζει τον τρόπο έκδοσης ΑΔ και στα δικαιολογητικά που αναφέρει πέραν των απαιτούμενων κρατήσεων που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του ίδιου του έργου, δεν αναφέρει πουθενά ως δικαιολογητικό τη ασφαλιστική ενημερότητα του Μηχανικού. Ανάλογο πρόβλημα δημιουργείται και στους εργολήπτες ΔΕ κατά την δημοπρασία.

Με την λογική του ΤΕΕ θα έπρεπε και ο Ιατρικός σύλλογος να απαιτεί από τους ιδιώτες ασθενείς να ελέγχουν την ασφαλιστική ενημερότητα του γιατρού, από το Εμπορικό επιμελητήριο την ασφαλιστική ενημερότητα του φούρναρη πριν πουλήσει ψωμί κ.ο.κ.

Σημείο τρίτο – το πρόβλημα: Λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της καθίζησης της οικοδομής η έκδοση αδειών αποτελεί πλέον πολυτέλεια για τον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό.

Ως εκ τούτου οι οφειλές στα ταμεία αυξάνουν και η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες συνιστά συχνά άλυτο πρόβλημα.

Επομένως η σύνδεση της έκδοσης των Οικοδομικών Αδειών με την ασφαλιστική ενημερότητα του μηχανικού, δημιουργεί φαύλο κύκλο και βυθίζει τον ιδιώτη μηχανικό ακόμα περισσότερο στην ανέχεια.

Είναι δεδομένο πως η ιεράρχηση των αναγκών ξεκινάει από την κάλυψη των οικογενειακών εξόδων διαβίωσης.

Γενικότερα, η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος δημιουργεί επαγγελματίες δύο ταχυτήτων. Μέχρι σήμερα, ένας επαγγελματίας που δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα υπόκειται σε μία σειρά προβλημάτων με βασικό την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τώρα πλέον δεν έχει και πρόσβαση στην εργασία.

Συνεπώς, θα πρέπει να αποσυνδεθεί η δυνατότητα έκδοσης Οικοδομικής Άδειας από την απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σημείο τέταρτο- η αποσπασματική λύση: Με βάση την πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ,  δηλ. με προκαταβολή του 10% επί της νόμιμης-πλασματικής αμοιβής μελετών των μηχανικών που έχει ορισθεί από το ΤΕΕ, υπολογίζεται το παρακάτω παράδειγμα:

Σε μια έκδοση νέας οικοδομικής άδειας ισογείου με υπόγειο 100τμ, (μία κάθε 3-4 χρόνια) η νόμιμη αμοιβή του Πολ. Μηχ. είναι 8000€

Κρατήσεις υπέρ ΕΜΠ 1% επί της νόμιμης 90€
ΦΕΜ 10% επί της συμφωνηθείσας 400€

έξοδα 200€
Εφορία + Ασφάλεια 40% Χ (4000-90-200)-400=1100
ΤΣΜΕΔΕ 10% επί της νόμιμης 800€

Επομένως με την προϋπόθεση πως χρωστάς στο ΤΣΜΕΔΕ πάνω από 800€ (αλλιώς δεν θα χρειαζόσουν να πάρεις ασφ. ενημερότητα με τον παραπάνω τρόπο)

σου μένουν καθαρά

4000-90-400-1100-800-200=1410€

Αμείλικτο ερώτημα: πως μπορεί να ζήσει ένας μηχανικός;

Σημείο πέμπτο- η συνολική λύση: Ως Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, στην προσπάθειά μας να σταθούμε δίπλα στους ελεύθερους επαγγελματίες συναδέλφους, ζητάμε την αποσύνδεση των οικοδομικών αδειών από την ασφαλιστική ενημερότητα. Ζητάμε από όλους τους Επιστημονικούς Συλλόγους, το ΤΕΕ και τους φορείς των μηχανικών να στηρίξουν το ίδιο αίτημα. Αρκεί η έκδοση μιας ερμηνευτικής εγκυκλίου με την οποία θα λυθεί το πρόβλημα, που εκ του μηδενός ο κ. Στασινός δημιούργησε, ώστε να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ο Ν4030/11 που διέπει την έκδοση των Αδειών Δόμησης μέχρι και σήμερα.

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s