Ασφαλιστική ενημερότητα και έκδοση Αδειών Δόμησης

Λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της καθίζησης της οικοδομής η έκδοση αδειών αποτελεί πλέον πολυτέλεια για τον μηχανικό ελεύθερο επαγγελματία.

Αυτό έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές.
Η χορήγηση επομένως ασφαλιστικής ενημερότητας πλέον για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι εξαιρετικά δυσχερής.
Επομένως η σύνδεση της εργασίας (έκδοσης ΟΑ η οποία μάλιστα αποτελεί και μια συμφωνία μεταξύ ιδιωτών δηλ. μεταξύ του ιδιώτη μηχανικού και του ιδιώτη ιδιοκτήτη και όχι μεταξύ ιδιώτη μηχανικού και Δημοσίου) με την ασφαλιστική ενημερότητα του μηχανικού, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο και βυθίζει περισσότερο τον ιδιώτη μηχανικό που λόγω κρίσης και όχι λόγω οκνηρίας δεν έχει αντικείμενο, στην ανέχεια.
Επομένως θα πρέπει να απεξαρτηθεί  η ασφαλιστική ενημερότητα από την δυνατότητα έκδοσης ΟΑ.
Σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει και η γνωμοδότηση του Νομικού τμήματος του Δήμου Καβάλας [1], βασιζόμενη στο Ν4030/11, ο οποίος και προσδιορίζει τον τρόπο έκδοσης ΑΔ και στα δικαιολογητικά που αναφέρει πέραν των απαιτούμενων κρατήσεων που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του ίδιου του έργου, δεν αναφέρει πουθενά ως δικαιολογητικό τη ασφαλιστική ενημερότητα του Μηχανικού.
Ανάλογο πρόβλημα δημιουργείται και στους εργολήπτες ΔΕ κατά την δημοπρασία.
Με την λογική του ΤΕΕ θα έπρεπε και ο Ιατρικός σύλλογος να απαιτεί από τους ιδιώτες ασθενείς να ελέγχουν την ασφαλιστική ενημερότητα του γιατρού, από το Εμπορικό επιμελητήριο την ασφαλιστική ενημερότητα του φούρναρη πριν πουλήσει ψωμί κ.ο.κ.
Με βάση την πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ,  δηλ. με προκαταβολή του 10% επί της νόμιμης-πλασματικής αμοιβής μελετών των μηχανικών που έχει ορισθεί από το ΤΕΕ, υπολογίζεται το παρακάτω παράδειγμα:
Σε μια έκδοση νέας οικοδομικής άδειας ισογείου με υπόγειο 100τμ, (μία κάθε 3-4 χρόνια) η νόμιμη αμοιβή του Πολ. Μηχ. είναι 8000€
Η πραγματική – συμφωνηθείσα τιμή της πιάτσας είναι 4000€

Κρατήσεις υπέρ ΕΜΠ 1% επί της νόμιμης 90€
ΦΕΜ 10% επί της συμφωνηθείσας 400€
Εφορία (26-10)=16% επί της συμφωνηθείσας 640€
ΤΣΜΕΔΕ 10% επί της νόμιμης 800€

Σύνολο 4000 – 1930= 2070€ καθαρή αμοιβή
Εάν υπολογιστούν και τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου δηλ. εκτυπώσεις αναλώσιμα μετακινήσεις κλπ περίπου στα 270€

Μένουν καθαρά στην τσέπη του μηχανικού 1800€

Άρα πως μπορεί να ζήσει ένας μηχανικός;

Τίθεται βέβαια και το πρακτικό πρόβλημα όταν κατά τον έλεγχο των φορολογικών της άδειας πρέπει να γίνει αίτηση στο ΔΕ ώστε να εγκριθεί αυτή η ασφαλιστική ενημερότητα «έργου». Αυτό αφενός δημιουργεί πρόσθετη γραφειοκρατία, αφετέρου σε περίπτωση που δεν δοθεί η έγκριση ο μηχανικός ενώ έχει ολοκληρώσει το 90% της διαδικασίας έκδοσης, τελικά δεν θα μπορεί να την εκδώσει με ο,τι αποτέλεσμα αυτό μπορεί να έχει για τον μηχανικό και τον ιδιοκτήτη.

Γενικά η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δυνατότητα εργασίας δημιουργεί επαγγελματίες δύο ταχυτήτων. Όταν ένας επαγγελματίας δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι σήμερα υπόκειται σε μία σειρά προβλημάτων με βασικό την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τώρα πλέον δεν έχει και πρόσβαση στην εργασία.  Είναι γεγονός πως το μοντέλο του ΕΕ μηχανικού θα σταματήσει να υπάρχει στα επόμενα 10 χρόνια

Μέχρι τότε θα μαζεύονται 5-6 (τύπου συνεργατικό σχήμα) και θα διατηρούν μία σφραγίδα δια του 6 ώστε να μπορούν να ζήσουν.Εάν δεν είναι δυνατή η προσωρινή αποδέσμευση της ασφαλιστικής ενημερότητας από την έκδοση αδειών τότε θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό από 10 σε 5% μιας και οι πραγματικές αμοιβές υπολείπονται κατά 40 έως 60% των νομίμων του ΤΕΕ.

 

Είναι προφανές πως ο κ. Στασινός από τον άμβωνα του προέδρου του ΤΕΕ, δεν έχει καμία επαφή με την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα στην οποία ζουν τα μέλη του επιμελητηρίου στο οποίο προΐσταται . Αλλιώς δεν θα έσπευδε να κοινοποιήσει προς όλες τις ΥΔΟΜ  πως πρέπει να ελέγχεται μαζί με το πιστοποιητικό περί πειθαρχικών παραπτωμάτων και (παρανόμως) η ασφαλιστική ενημερότητα των συναδέλφων.

Συνημμένο [1]nomiko-tmhma-d-kavalas

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s