Πλήρης ενημέρωση από τη συνάντηση με τον αν. υπουργό κ. Στρατούλη για το ΤΣΜΕΔΕ

Σήμερα στα πλαίσια της κινητοποίησης για το ΤΣΜΕΔΕ υπήρξε συνάντηση με τον αν. υπουργό κ. Στρατούλη. Δυστυχώς τα νέα δεν ήταν αυτά που περιμέναμε όσον αφορά τις εισφορές μας. Συγκεκριμένα πρόκειται να κατατεθεί ρύθμιση όπου θα μπορούμε να «πέσουμε» έως 3 ασφαλιστικές κλάσεις για το χρονικό διάστημα 01/01/2015 έως 31/12/2016, η οποία είναι πιθανό να αφορά μόνο όσους είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, αποκλείοντας έτσι τεράστιο ποσοστό συναδέλφων και μάλιστα αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Παραμένουμε σε εγρήγορση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Ζητούμενο είναι να υπάρξει συντονισμένη πίεση προς το υπουργείο και την κυβέρνηση. Ο κόσμος των μηχανικών δε μπορεί να αντέξει την περαιτέρω φτωχοποίηση και εξαθλίωσή του.

Αναλυτικά o αν. υπουργός κ. Στρατούλης μας είπε τα εξής:

1. Όσον αφορά τις εισφορές, δίνεται η δυνατότητα να πέσει κάποιος 3 κλάσεις μέχρι 31/12/2016 και συνεπώς για τα έτη 2015 και 2016 να επανέλθουν οι εισφορές στα προ αυξήσεων επίπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη αυτό δείχνει την πολιτική βούληση του υπουργείου. Για τους παλιούς ασφαλισμένους καταργείται η ποσοστιαία αύξηση στις εισφορές από 1/1/2015.
2. Το υπουργείο δε διαγράφει τα αναδρομικά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, λόγω αντισυνταγματικότητας. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να υπάρξει ανάλογο πρόβλημα και για το χρονικό διάστημα από 01.01.2015 και μέχρι την κατάθεση της ρύθμισης.
3. Για όσους χρωστάνε εισφορές και δε μπορούν να βγουν στη σύνταξη, το ποσό για το οποίο μπορεί να γίνει ρύθμιση θα ανέβει από τις 15.000,00€ σε 25.000,00€. Επιπλέον, μεταβατικά και μέχρι 30/9 το ποσό αυτό θα ανέρχεται σε 50.000,00€, όπου αρχικά θα δίνεται μια μικρή σύνταξη 360€.
4. Καταργείται η ποινική δίωξη για προσωπικές εισφορές. Εκκρεμείς δικές παύουν και αποφυλακίζονται όσοι έχουν καταδικαστεί
5. Έχει δοθεί η δυνατότητα να μην πληρωθούν έως 3 δόσεις της ρύθμισης εισφορών χωρίς να μη χαθεί η ρύθμιση.
6. Το υπουργείο εξετάζει τρόπους κάλυψης της ανεργίας των μηχανικών.
7. Όσον αφορά τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ζητούνται χωρίς να έχει παρασχεθεί η υπηρεσία λόγω μη πληρωμής εισφορών, αυτές δε μπορούν να επιστραφούν γιατί κάτι τέτοιο προσκρούει στην καθολικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
8. Θα υπάρξει πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ανασφάλιστους μέσω ΚΥΑ που θα εκδοθεί άμεσα.
9. Για το ΚΕΑΟ έχουν δοθεί σαφείς εντολές να στρέφεται εναντίων μόνο μεγαλοοφειλετών (πάνω από 300.000€ ή 1.000.000€) και όχι για αυτοαπασχολούμενους. Θα μελετάται επιπλέον και το ατομικό προφίλ του οφειλέτη.
10. Εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ – ανεργία. Εξετάζεται η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για το επίδομα ανεργίας.
11. Εξετάζονται οι λεπτομέρειες δημιουργίας Ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης. Έχουν βρεθεί αρκετοί πόροι και αναζητούνται κι άλλοι. Από εκεί θα στηρίζεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και θα αποκατασταθούν οι απώλειες του PSI
12. Πρέπει να χαρακτηριστεί μισθωτή εργασία το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών
13. Η κυβέρνηση έχει πάρει την πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν μειώσεις σε εφάπαξ και επικουρικές
Advertisements
This entry was posted in Ασφαλιστικό and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s