Παρέμβαση για το ΤΣΜΕΔΕ στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα»

Με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» αρμοδιότητας του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης καταθέτουμε το παρακάτω πλαίσιο, σε συνέχεια της ανοιχτής επιστολής (http://tinyurl.com/okgxklp) προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Στρατούλη στις 25/05/2015:

 • Είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ασφαλισμένων μηχανικών. Ενδεικτικά 36.000 μηχανικοί είναι αυτήν τη στιγμή ανασφάλιστοι, εκ των οποίων ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι νέοι συνάδελφοι.

 • Ζητάμε άμεσα να ακυρωθούν οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που επιβλήθηκαν το 2011. Επιπρόσθετα να ληφθεί μέριμνα για το διάστημα από το 2011 μέχρι σήμερα (αναδρομικά).

 • Να συμπεριληφθεί ευνοϊκή ρύθμιση για όσους έχουν χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ λίγο πριν συνταξιοδοτηθούν μέχρι ένα όριο οφειλών προκειμένου να μπορούν μέσα από τη σύνταξη να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

 • Να υπάρξει μέριμνα για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων για κάλυψη των οφειλών τους που να συσχετίζει τις τρέχουσες εισφορές με το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα προκειμένου να μη χάνεται ο διακανονισμός σε περίπτωση αθέτησης πληρωμής των τρεχουσών εισφορών.

 • Να υπάρξει μέριμνα για ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους είτε μέσω της ΚΥΑ, είτε, για όσους δε μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν, μέσω του διαχωρισμού των εισφορών ή μέσω της δυνατότητας πληρωμής 2 μηνιαίων εισφορών.

 • Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους νέους μηχανικούς, προκειμένου να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα για ένα χρονικό διάστημα χωρίς την καταβολή εισφορών, με δυνατότητα εξαγοράς στο μέλλον του εν λόγω χρονικού διαστήματος.

Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι θεωρούμε αυτονόητο ότι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς θα λάβει μέτρα ανακούφισης της μεγάλης μάζας των μηχανικών και δε θα είναι αυτή που θα εφαρμόσει τις αναδρομικές αυξήσεις που δεν οδηγούν μόνο σε εξαθλίωση τους μηχανικούς, αλλά επιπλέον εκπέμπουν και ένα πολιτικό μήνυμα, εντάσσονται σε ένα πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί θα πρέπει να αφανιστούν στο βωμό της ανάπτυξης και παγίωσης των λίγων μεγάλων μελετητικών και κατασκευαστικών ομίλων.

Ο κλάδος των μηχανικών, κλάδος κρίσιμος για την απαιτούμενη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει εξαθλιωθεί από τις μνημονιακές πολιτικές. Δεν του έχει μείνει τίποτα παρά μόνο η διεκδίκηση της αξιοπρέπειάς του και η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του στο δρόμο.

Για τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών,

Ν. Ανδρεδάκης (μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ)

Θ. Βαμβουρέλλης (μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ)

Α. Κολοβός (μέλος Δ.Ε. ΤΣΜΕΔΕ)

Π. Μούζιος (μέλος Δ.Σ. ΕΤΑΑ και Δ.Ε. ΤΣΜΕΔΕ)

Δ. Φιλιππής (Γενικός Γραμματέας Αντιπροσωπείας ΤΕΕ)

Ο σύνδεσμος της δημόσιας διαβούλευσης είναι: http://www.opengov.gr/minlab/?p=2730

Advertisements
This entry was posted in Ασφαλιστικό and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Παρέμβαση για το ΤΣΜΕΔΕ στη δημόσια διαβούλευση του σ/ν «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα»

 1. Ο/Η giorgos michanikos λέει:

  Αυτά που ζητάτε στο όνομα των μηχανικών είναι -δεδομένης της κατάστασης που όλοι βιώνουμε- εξαιρετικά ήπια και αναποτελεσματικά .
  Η σειρά των αιτημάτων όπως τα κουβεντιάζουμε οι μηχανικοί είναι :

  – Κατάργηση αυξήσεων (αυτονόητο) χωρίς αναδρομικά
  -Σύνδεση εισφορών με πραγματικό εισόδημα.Δεν είμαστε όλοι ίσοι για να δίνουμε τα ίδια.
  Ελάχιστο όριο και κλιμακωτά οι εισφορές να ανεβαίνουν. Είναι αδιανόητο από εισοδήματα της τάξης των 10.000 ευρώ μικτό εισόδημα, να κρατάει το κράτος 26% και το ΤΜΕΔΕ 6.000 Ε ατομικές εισφορές ,αφήνοντας 1400 ευρώ υπόλοιπο για διαβίωση,έξοδα,ΔΕΚΟ κλπ.
  -αναγνώριση ιδιότητας ανέργου (χωρίς δουλειές δηλαδή και χωρίς εργοδότη) του ελεύθερου επαγγελματία ,
  -αποσύνδεση ιδιότητας μηχανικού και των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ.
  Τι σχέση έχουν τα συντάξιμα χρόνια και οι εισφορές του μηχανικού με την ιδιότητά του, τις σπουδές του κλπ? Όποιος δε θα πληρώνει θα εισπράξει και λιγότερη αναλογικά σύνταξη αν ποτέ βγούμε στη σύνταξη και αν υπάρχει ταμείο μέχρι τότε.
  -Αυτή η ριμάδα η ενοποίηση των ταμείων γιατί δεν εξισώνει εισφορές ανάμεσα σε δικηγόρους-μηχανικούς- γιατρούς. Γιατί ας πούμε στο ΤΣΑΥ ένας οδοντίατρος θα δίνει 2000 Ε εισφορές το εξάμηνο και ένας (μαλάκας) μηχανικός 3000???? [ Οι τιμές είναι 6.15]

  Ξαναλέω οτι η κατάσταση απαιτεί ριζικότερες προτάσεις ενώ εσείς ζητάτε ασπιρίνες.
  -κοιμάστε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s