Ο λαός στους δρόμους

Οι ελληνικές πλατείες γράφουν τη δική τους ιστορία. Οσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα που κατέβηκαν στους δρόμους δεν εξέφρασαν μόνο τη συμπαράστασή τους στην ελληνική κυβέρνηση, που δίνει κρίσιμη μάχη στις Βρυξέλλες για το μέλλον της χώρας. Εξέφρασαν αυτό που στην ελληνική γλώσσα ονομάζεται περηφάνια, αυτό το συναίσθημα που επί πέντε χρόνια είχε επιχειρηθεί, υπό το βάρος του Μνημονίου, να καταπνιγεί, να μετατραπεί σε παραίτηση, να θαφτεί κάτω από έναν δήθεν πραγματισμό που συνέθλιβε την καθημερινή ζωή.

Οι ελληνικές πλατείες έστειλαν χθες πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Δεν είναι η κομματική άκριτη στήριξη σε μια αριστερή κυβέρνηση· είναι ότι οι πολίτες πιστεύουν πως ο ρόλος τους ως πολιτικών υποκειμένων ξεπερνά εκείνον του παρατηρητή και αναγορεύεται στο επίπεδο του πολιτικού παίκτη.

Οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις, η πολυφωνία, το ετερόκλητο του πλήθους, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες διαμορφώνουν έναν πολύχρωμο πολιτικό λόγο, αναγκαίο όσο ποτέ στην ελληνική κοινωνία. Οι πλατείες δεν εκπέμπουν βουητό, ούτε οργή· εκπέμπουν υπερηφάνεια, ψυχραιμία, ωριμότητα. Δείχνουν υψηλή αίσθηση της ιδιότητας του υπεύθυνου πολίτη. Και αυτό το αυτονόητο για τούτο τον λαό είναι αυτό που τις διαφοροποιεί από τις εποχές που οι πλατείες βούλιαζαν από πάθος…

Μια σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου, έστω και με κάποια υπερβολή· αλλά ποιες υπερβολές να θυμηθεί και ποιες να ξεχάσει αυτός ο λαός. Οι πλατείες τού χθες, του σήμερα και του αύριο αναγορεύουν την υπεράσπιση των δικαίων μας ως την απόλυτη κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης.

Οι πολίτες στις πλατείες δεν διαδηλώνουν υπέρ ή κατά κάποιων· διαδηλώνουν υπέρ της χώρας τους – και αυτό είναι που διαφοροποιεί τις πλατείες τού σήμερα από άλλες συγκεντρώσεις άλλων εποχών. Και γι’ αυτό, η σιωπηλή κατά κύριο λόγο παρουσία χιλιάδων πολιτών ισοδυναμεί με έναν πολιτικό λόγο με οντότητα και κύρος.

Από http://www.efsyn.gr/arthro/o-laos-stoys-dromoys

Advertisements
This entry was posted in Κρίση and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s