ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ: Οι μηχανικοί το χρειάζονται ή να το αφήσουμε να διαλυθεί;

Α) Το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ την τελευταία τριετία, ενεργοποιώντας καταστατικούς στόχους:
1. Εισήγαγε ως συστατικό λειτουργικό του στοιχείο τα σεμινάρια χωρίς κόστος συμμετοχής
2. Κατέκτησε κυρίαρχη θέση στην κατάρτιση μέσω τηλεκπαίδευσης δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης με χαμηλό κόστος στους μηχανικούς σε όλη την Ελλάδα
3. Διατήρησε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ποιότητας στην επιμόρφωση αντέχοντας, μόνος δημόσιος φορέας δια βίου εκπαίδευσης, σε ένα τοπίο όπου ανθούν πολλά ιδιωτικά ΚΕΚ, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και το πολύ χαμηλό, σε μέσο όρο, επίπεδο κατάρτισης
4. Αναζήτησε τις προοπτικές απασχόλησης σε καθεστώς απόλυτης ύφεσης και αυτό το οδήγησε στην μελέτη κρίσιμων θεμάτων για την ανάπτυξη, την κοινωνία και τους μηχανικούς
5. Δημιούργησε σταθερούς διαύλους επικοινωνίας με τους μηχανικούς με κυρίαρχο την ιστοσελίδα του
6. Στο έργο του στηρίχθηκε στη συμμετοχή και προσφορά πολλών μηχανικών
Β) Η διοίκηση του ΤΕΕ αντιμετώπισε σχεδόν αρνητικά το έργο του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ αντί να το ενσωματώσει στο συνολικότερο δικό της έργο. Δεν αντιλήφθηκε ότι δεν είναι πρόβλημα του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ το γεγονός ότι το ΤΕΕ δεν εμβάθυνε σε θέματα προοπτικών για τον τόπο, τους πολίτες, και τα μέλη του. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ στο έργο του. Όπως κι αν η ιστοσελίδα του ΤΕΕ είχε τα χαρακτηριστικά που συνάδουν με την εκπαίδευση των μηχανικών και την επιστημονική δεοντολογία: πληρότητα, αντικειμενικότητα, έλλειψη λογοκρισίας, αντιδογματισμός, διακίνηση ιδεών. Το τελευταίο διάστημα η Δ.Ε. του ΤΕΕ έδειξε ολιγωρία σε σχέση με το μέλλον του ΙΕΚΕΜ θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή του. Σε μια φάση που το ΙΕΚΕΜ οικονομικά, οριακά μεν αλλά, άντεξε και την κρίση και την ύφεση και την διακοπή οποιασδήποτε οικονομικής μορφής χρηματοδότησης από το ΤΕΕ που ανερχόταν τα προηγούμενα χρόνια στο 30-40% του κύκλου της οικονομικής δραστηριότητάς του.
Γ) Στα θέματα της δια βίου εκπαίδευσης & επιμόρφωσης δεκαετίες ρέουν κοινοτικά κονδύλια, χωρίς σκοπούς και αποτελέσματα πέραν της δημιουργίας ισχυρών, σε μεγάλο βαθμό παρασιτικών, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και πολύ εμφανώς αυτήν την περίοδο, συμβάλλουν στην δημιουργία ακόμη πιο «φθηνού» εργατικού δυναμικού. Θέση της ΡΠΜ είναι η στήριξη ενός δημόσιου φορέα, όπως είναι το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ, που έμπρακτα μπορεί να αντισταθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, να αναδείξει τα προβλήματα και να συμβάλλει σε μια προσπάθεια, ας ελπίσουμε του ΤΕΕ, ανατροπής της, που σημαίνων άξονάς της είναι η ποιότητα.
Χρειαζόμαστε ένα ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ που θα παρέχει πολύπλευρη και στέρεη επιμόρφωση χωρίς κόστος στους μηχανικούς. Χρειαζόμαστε το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ να είναι αιχμή του δόρατος στην επιστημονική δράση και τις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ για την υποστήριξη της απαιτούμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης και τη χαρτογράφηση νέων τομέων απασχόλησης με γνώμονα τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής προς όφελος της κοινωνίας.
Αυτήν την περίοδο που οι μηχανικοί διαλύονται από την ανεργία, είναι απογοητευμένοι γιατί αισθάνονται ότι σπούδασαν χωρίς αντικείμενο και κινδυνεύουν να αποκοπούν από την επιστήμη και το επάγγελμά τους, ο ρόλος του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ εμφανίζεται πολύ σημαντικός. Οι υπηρεσίες που προσφέρει, και αυτές δεν μπορούν να περιοριστούν κοντόφθαλμα μόνο στην διενέργεια σεμιναρίων, θα πρέπει να είναι δωρεάν και υψηλής στάθμης, εχέγγυο για δουλειά με αξιοπρέπεια. Χρειάζεται για αυτό αναδιάταξη του στελεχικού δυναμικού του, μεγαλύτερη συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα, ευρύτερο άνοιγμα στους μηχανικούς και στήριξη από το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Το τελευταίο ξεκινά από τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ, το οποίο θα πρέπει άμεσα να οριστεί με σύνθεση που θα αντανακλά το απαιτούμενο επιστημονικό κύρος και τη διάθεση για προσφορά με κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια. Μέχρι τις 11/10 πρέπει να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση και να ορίσει το νέο Δ.Σ προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη διοίκησης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος το ΤΕΕ να υποσκάπτει το ΙΕΚΕΜ, αντιθέτως μάλιστα το ΤΕΕ έχει να επωφεληθεί πολλά από την ολόπλευρη στήριξή του. Το μέλλον του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ είναι κορυφαίο θέμα και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί από τη ΡΠΜ.

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα, Παιδεία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s