Για το ανυπόγραφο σχόλιο του ενημερωτικού δελτίου του ΤΕΕ της 24/6/2014 σχετικά με τις τις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών

Στο ενημερωτικό του ΤΕΕ της 24/6, ο αναγνώστης βρίσκει στην πρώτη σελίδα ανυπόγραφο σχόλιο, της σύνταξης υποθέτουμε, σχετικά με τις αντιδράσεις από φορείς, συλλόγους, περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ, παρατάξεις, κ.α. σχετικά με τις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών.

Τι μας λέει ο συντάκτης;

1. Ότι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν προκύπτουν από φόβο. Προκαταλαμβάνει, δηλαδή, τον αναγνώστη, επιχειρώντας να ακυρώσει όλα τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν αντίθετα στις εξετάσεις και να τα απαξιώσει, μέσω αυτής της αρχικής αναφοράς.

2. Μας λέει ότι οι κλάδοι που εκπροσωπούνται από τους συλλόγους και φορείς που έβγαλαν τις σχετικές ανακοινώσεις δεν είναι επιστημονικοί. Δηλαδή η πλειοψηφία των μελών του ΤΕΕ δεν είναι επιστήμονες.

3. Μας λέει ότι οι εξετάσεις είναι η διαρκής επιμόρφωση που απαιτείται να έχουν οι μηχανικοί στην πορεία της επαγγελματικής τους καριέρας.

4. Μας λέει ότι το Δίπλωμα είναι ένα «χαρτί», «που κάποτε πήραμε», «κάτω από όποιες εκπαιδευτικές και μαθησιακές συνθήκες το πήραμε», και το αντιμετωπίζουμε ως «ανταλλακτικό επαγγελματικής αποκατάστασης δια βίου».

5. Μας λέει ότι απαιτείται δια βίου εκπαίδευση, την οποία θα εξετάζουν και θα πιστοποιούν κάποιοι, χωρίς να την έχουν προσφέρει.

6. Τέλος μας λέει ότι όποιος αντιτίθεται στις εξετάσεις, είτε δεν έχει τις σχετικές γνώσεις, είτε είναι «ανίκανος» να τις αποκτήσει.

Στον παραπάνω οχετό, που υποχρεωθήκαμε να επαναλάβουμε εδώ για όποιον δεν έχει διαβάσει το σχόλιο, απαντάμε τα εξής:

1. Τιμούμε τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας και τον αγώνα του ελληνικού λαού, της σπουδάζουσας νεολαίας, των διδασκόντων και του προσωπικού τους να τα κρατήσει όρθια σε δύσκολες συνθήκες. Αγωνιζόμαστε ως σπουδαστές, διδάσκοντες και διπλωματούχοι μηχανικοί για τη βελτίωσή τους, για να βγάζουν καλύτερους επιστήμονες για τον εαυτό τους και για την υπηρεσία που προσφέρουν στον τόπο. Είναι ευθύνη και των διοικούντων το ΤΕΕ να κάνουν το ίδιο.

2. Δε θεωρούμε το Δίπλωμα «χαρτί». Το Δίπλωμα είναι αποτέλεσμα συνδυασμένου κόπου και χρόνου όλων των παραπάνω παραγόντων και η διαδικασία με την οποία αποκτάται αποτελεί εγγύηση για όλους ότι, αυτός που το κατέχει, πρόκειται για επαγγελματία με εφόδια και γνώσεις να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στο έργο που αναλαμβάνει. Είναι ευθύνη του ΤΕΕ να υπερασπιστεί το Δίπλωμα και την ποιότητα της δουλειάς των μελών του, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τους.

3. Δεν αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις οποιουδήποτε να εφαρμόσει τη συνθήκη της Μπολόνια, την εφαρμογή των πιστοποιητικών μονάδων και την απαξίωση του διπλώματος σε επίπεδο «χαρτιού». Υπερασπιζόμαστε την ενιαιότητα πτυχίων και διπλωμάτων καθώς και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

4. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε επιβουλή αυτής της ενότητας, σε κάθε προσπάθεια που με τον μανδύα του «εκσυγχρονισμού», της «αναπροσαρμογής», της «επικαιροποίησης» ή όποιας άλλης εύηχης λέξης επιλεγεί για να περιγράψει τη διάλυση του κλάδου, την απαξίωση του επαγγέλματος και τον κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

5. Υποστηρίζουμε τη διαρκή επιμόρφωση των συναδέλφων προκειμένου να ενημερώνονται για τις τεχνικές εξελίξεις και να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς τους. Και αυτή δεν είναι μόνο προσωπική ευθύνη, είναι και ευθύνη του ΤΕΕ και της Πολιτείας. Κάποιοι νομίζουν πως το θέμα λύνεται με την επιβολή εξετάσεων, σε ένα αντικείμενο που δεν πρόσφεραν αυτοί, για την έκδοση ενός πιστοποιητικού που δεν απαιτεί τέτοιες γνώσεις και καλύπτεται απολύτως από τις γνώσεις που έχουν οι μηχανικοί.

6. Τους λέμε ότι κοιτάζουν τον καθρέφτη όσοι αναφέρονται στα διπλώματα ως «χαρτιά που αποκτήθηκαν κάτω από άγνωστες διαδικασίες». Δεν υπήρξαμε όλοι μέλη των νεολαιών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ως φοιτητές για να έχουμε τέτοιες σχέσεις. Δεν είμαστε όλοι σιτιζόμενοι από το ΤΕΕ ώστε με τα λεφτά των μηχανικών να κουνάμε το δάχτυλο. Δεν έχουμε χάσει όλοι τον αυτοσεβασμό μας ώστε να χυδαιολογούμε απέναντι στους συναδέλφους μας. Και δεν περιμένουμε όλοι να είμαστε οι «κολλητοί» που θα αναλάβουν τις ενεργειακές επιθεωρήσεις των δημοσίων κτιρίων για να τα οικονομήσουμε. Ούτε θεωρούμε πως το ΤΕΕ μπορεί να κάνει το οτιδήποτε για να εισπράξει έσοδα από συναδέλφους για να συνεχίσουν ορισμένοι να πληρώνονται για να εξυπηρετούν την κυβέρνηση και τις επιδιώξεις της.

Καλούμε:

1. Να αναληφθεί ευθύνη για το συγκεκριμένο δημοσίευμα – υβρεολόγιο. Να αναλάβουν την ευθύνη όσοι το έγραψαν και όσοι τους τοποθέτησαν στη θέση τους.

2. Να πάρουν θέση για τα όσα απαξιωτικά και απαράδεκτα αναφέρονται εκεί οι σύλλογοι φοιτητών, διδασκόντων στα Πολυτεχνεία, Διπλωματούχων μηχανικών, καθώς και τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τέτοια χυδαιολογήματα δεν μπορεί να αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση με το Πολυνομοσχέδιο εξυπηρετείται από τέτοιους «λαγούς» που στρώνουν το έδαφος για τη διάλυση του κλάδου.

3. Να σταματήσουν άμεσα οι εξετάσεις της ντροπής. Το ίδιο το δημοσίευμα δείχνει την ποιότητα αυτών που τις οργάνωσαν, τις σχεδίασαν και τις υποστηρίζουν.

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s