Για τις εξετάσεις των Ενεργειακών Επιθεωρητών

Με την ψήφιση και εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ επιχειρήθηκε να δοθεί απάντηση στο ζήτημα της Εξοικονόμησης Ενέργειας όσον αφορά τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις τους. Προέκυψαν 2 σημαντικές μεταβολές στο πλαίσιο εργασίας του κλάδου σχετικά με αυτή την αλλαγή:
1. Αντικαταστάθηκε η Μελέτη Θερμομόνωσης με την Ενεργειακή Μελέτη
2. Εισήχθη η έννοια της Ενεργειακής Επιθεώρησης
Πέραν των διάφορων κριτικών, επιστημονικών και άλλων, για το σημείο 1 (εφαρμογή ευρωπαϊκών κανόνων που προκύπτουν από την τεχνολογική ανάπτυξη μεγάλων πολυεθνικών και επιβάλλουν πρότυπα, κλπ), στο 2ο ζήτημα προέκυψε ο θεσμός των Ενεργειακών Επιθεωρητών (κτιρίων, λεβήτων, κλιματισμού) για τους οποίους συγκροτήθηκε σχετικό προσωρινό μητρώο. Το μητρώο περιλαμβάνει:
1. τους πρώτους επιθεωρητές, μηχανικούς με 10ετή εμπειρία,
2. τους δεύτερους επιθεωρητές, μηχανικούς με 5ετή εμπειρία,
3. μηχανικούς και υπομηχανικούς ανεξαρτήτως εμπειρίας, που έκαναν τα αντίστοιχα σεμινάρια (στο ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ ή σε κάποιο ΚΕΚ), με κόστος περίπου 750€ και για τους 3 κύκλους.
Προκειμένου να συγκροτηθεί το Μητρώο των Μόνιμων Ενεργειακών Επιθεωρητών πρέπει όλοι οι παραπάνω να έχουν κάνει τα σεμινάρια και να δώσουν εξετάσεις, αυτές που διεξάγονται αυτή την περίοδο από το ΤΕΕ.
Η υπόθεση του ΚΕΝΑΚ αφορά μια αποσπασματική οπτική της Ενεργειακής Εξοικονόμησης, η οποία με τη σειρά της είναι σοβαρό θέμα εθνικής εμβέλειας και άπτεται ολοκληρωμένων και πολυεπίπεδων αλλαγών και τομών στο ενεργειακό ζήτημα. Όμως, κύριος στόχος αυτής της μεταβολής ήταν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και η προώθηση με κρατικό χρήμα (μέσω της επιδότησης) εξοπλισμού κυρίως ξένων μεγάλων πολυεθνικών και, σε μικρότερο βαθμό, ελληνικών επιχειρήσεων (κυρίως στον κλάδο του αλουμινίου, κλπ).
Η υπόθεση της Ενεργειακής Επιθεώρησης ουσιαστικά κατέληξε στην έκδοση των Ενεργειακών Πιστοποιητικών, τα οποία θεσμοθετήθηκαν ως απαραίτητα για πράξεις πώλησης, ενοικίασης, κλπ κτιρίων άνω των 50τμ. Η έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών γίνεται απλά μέσω ενός λογισμικού και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Το δέλεαρ εδώ ήταν ένα έξτρα εισόδημα για τον κλάδο που θα συμπλήρωνε τις απώλειες λόγω της κρίσης. Όμως, αφορούσε ένα κόστος που, στις ίδιες συνθήκες, καλούνταν να πληρώσουν οι πολίτες.
Με δεδομένα ότι:

  1. Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας αντιμετωπίστηκε αποσπασματικά και περιστασιακά
  2. Απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική για την εξοικονόμηση ενέργειας σε εθνικό επίπεδο
  3. Το ζήτημα της ενεργειακής επιθεώρησης έχει υποβιβαστεί στην έκδοση ενός πιστοποιητικού που δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις
  4. Ο μεγάλος όγκος των επιθεωρήσεων έχει ήδη γίνει και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί
  5. Η αμοιβή για τα πιστοποιητικά έχει πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα
  6. Αντίστοιχα έχει πέσει το επίπεδο και η ποιότητα δουλειάς των μηχανικών και η σχέση τους με τον πολίτη (πιστοποιητικά εξ αποστάσεως, κανένας έλεγχος στοιχείων, κλπ)
  7. Οι εξετάσεις που διεξάγονται είναι παρωδία, με θέματα και μεθοδολογία που δεν μπορούν να ελεγχθούν, ελάχιστη συμμετοχή, ελαχιστότατους επιτυχόντες

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η αντιμετώπιση του όλου ζητήματος απέτυχε και έχει φτάσει σε αδιέξοδο, ενώ στο ενδιάμεσο έχει υποχρεώσει σε χάσιμο χρόνου και χρήματος χιλιάδες συναδέλφους.
Ζητάμε:

  1. Να σταματήσουν άμεσα οι εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές
  2. Να επανεξεταστεί το συνολικό πλαίσιο «Ενεργειακή εξοικονόμηση – ΚΕΝΑΚ – ενεργειακή μελέτη – επιθεώρηση και πιστοποίηση»
  3. Μέχρι την επανεξέταση του ζητήματος και για όσο όγκο πιστοποιητικών απομένουν να έχουν δικαίωμα να τα εκδίδουν όλοι όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών

 

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s