Η ασφάλιση είναι κοινωνικό δικαίωμα και δεν ιδιωτικοποιείται. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ!

Κατεβάστε ολόκληρη την εισήγηση με τους πίνακες σε αρχείο .pdf

oikonomikaTsmede

 

Στην εισήγηση του Παναγιώτη Μούζιου με θέμα «Κατάσταση κοινωνικής ασφάλισης-ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ σήμερα – προτεινόμενες λύσεις» περιλαμβάνονται:

  •  Η γενικότερη κατάσταση της ασφάλισης στην Ελλάδα
  • Οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών
  • Η ειδικότερη κατάσταση του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ μέσα από αναλυτικά στοιχεία
  • Προτάσεις διεξόδου

Σύμφωνα με την εισήγηση,

«Η συνέχιση της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης είναι αντικοινωνική και αδιέξοδη. Αυτά που χάνουν οι ασφαλισμένοι πάνε στους εργοδότες, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στους τοκογλύφους -πιστωτές της χώρας. Με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής δεν δίνεται προοπτική στην Κοινωνική Ασφάλιση, αφού δεν αντιμετωπίζονται οι πραγματικές αιτίες των οικονομικών και κοινωνικών ελλειμμάτων της. Τα προβλήματά της δεν σχετίζονται με τις δαπάνες της, που κυβέρνηση και τρόικα επιδιώκουν δραστικά να μειώσουν αφού οι συντάξεις (το 65% είναι κάτω από 600 ευρώ το μήνα) και οι παροχές υγείας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά με τα έσοδά της.

Τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης, είναι η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της, η μεγάλη εισφοροδιαφυγή, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία (1 στους τρεις εργαζόμενους), οι συνεχώς διευρυνόμενες ελαστικές μορφές εργασίας και τα τεράστια ποσοστά ανεργίας (28% και πάνω από 60% στους νέους), οι μεγάλες μειώσεις μισθών, η ελλιπής κρατική χρηματοδότησή της, τα χρέη του κράτους και των ιδιωτών, η λεηλασία των κλάδων υγείας από φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικά νοσοκομεία, που μειώνουν δραστικά τα έσοδά της.
Το κρίσιμο συνεπώς είναι η διατύπωση ενός πλέγματος προτάσεων για την αναστροφή αυτής της καταστροφικής πορείας του ασφαλιστικού συνολικά και ειδικότερα του ΤΣΜΕΔΕ. Κυρίαρχο για την επίτευξη αυτού του στόχου και την υλοποίηση προτάσεων στήριξης και ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλισης, είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής που καταδικάζει τη χώρα και το λαό στην εξαθλίωση σε όλα τα επίπεδα, υπονομεύει δε για πολλές δεκαετίες ένα μέλλον αξιοπρέπειας και προκοπής».
Τέλος, ο εισηγητής  υποβάλει προς συζήτηση «Προτάσεις για θετική πορεία της κοινωνικής ασφάλισης συνολικά και ειδικά για το ΤΣΜΕΔΕ»

Κατεβάστε ολόκληρη την εισήγηση με τους πίνακες σε αρχείο .pdf

Advertisements
This entry was posted in Ασφαλιστικό. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s