Η παιδεία δεν είναι κόστος – Είναι επένδυση – ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ!

Ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Χώρας είναι το επιστημονικό της δυναμικό, όπως αποδεικνύεται από πλήθος ερευνών (*) αλλά και από την επιτυχή πορεία των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται υπό διωγμό.
Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί θα αναλάβουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας, προς όφελος της κοινωνίας με την αναμενόμενη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μνημονιακές πολιτικές στοχεύουν με ιδιαίτερο ζήλο στην απαξίωση αυτού ακριβώς του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ισχυρό παράγοντα αντίστασης και προόδου για τη Χώρα.
Το νέο μεσοπρόθεσμο 2014-2018 προβλέπει ουσιαστικά τη διάλυση της εκπαίδευσης και της έρευνας, πέραν των θεσμικών μέτρων, με οικονομικό στραγγαλισμό.
paideiadapanesΟι δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας το 2018 προβλέπονται μειωμένες κατά 42% σε σχέση με αυτές του 2008 και των ποσοστό των δαπανών από τακτικό προϋπολογισμό και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα πέσει για πρώτη φορά στο παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ του 1,99% . Σημειώνουμε ότι ανάλογη ή μεγαλύτερη μείωση θα έχουν και τα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το νέο ΕΣΠΑ συνολικά είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το Πρόγραμμα 2007-2014, αλλά επιπλέον το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείες βρίσκεται σε αναλογία με τους εθνικούς πόρους που αντιστοιχούν στις προβλεπόμενες για το υπουργείο δημόσιες επενδύσεις του 2018 που θα είναι μειωμένες κατά 52 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το 2014.
Το μέλλον που προβλέπουν για την Παιδεία, την Έρευνα και την Τεχνική Εκπαίδευση που διαλύεται συστηματικά, δεν θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα…
Το ΤΕΕ μπορεί και πρέπει να θέσει επί τάπητος το θέμα της Παιδείας και της Έρευνας και να κινητοποιήσει τους μηχανικούς και τα Πολυτεχνεία αλλά και να δράσει καταλυτικά στην ενεργοποίηση των υπόλοιπων επιστημόνων.

Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την Παιδεία. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ!

(*) Δείτε ενδεικτικά την τεκμηρίωση στο άρθρο: «Οι επιστήμονες ως καταλύτης αφύπνισης των κοιμώμενων βιομηχανικών επενδύσεων και βιομηχανιών» http://www.iekemtee.gr/images/130403viomKontaxis.pdf 

Advertisements
This entry was posted in Παιδεία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s