Προγραμματικές θέσεις για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΤΕΕ

 

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ

Στις εκλογές για τη συγκρότηση της διοίκησης του ΤΕΕ καμία διαδικασία δεν προβλέπει τη δέσμευση των υποψηφίων σε προγραμματικές κατευθύνσεις. Ούτε καν στην ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου. Οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΔΚΜ και της ΔΗΣΥΜ δεν τολμάνε να αρθρώσουν προγραμματικό λόγο γιατί βασίζουν τις συμμαχίες τους σε αλισβερίσια θέσεων. Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών κάνει την αρχή θέλοντας να θέσει το ΤΕΕ σε μία διαφορετική τροχιά.

Με βάση την τοποθέτησή μας πριν τις εκλογές του ΤΕΕ και την άμεση ανάγκη για ανατροπή στο ΤΕΕ με τη συγκρότηση της νέας διοίκησης σε ριζοσπαστική κατεύθυνση διεκδικούμε τη θέση του προέδρου του ΤΕΕ με υποψήφια την Πέτη Πέρκα δεσμευόμενοι/ες απόλυτα ότι:

 1. Δε διεκδικούμε καμία θέση στη διοίκηση του ΤΕΕ σε σύμπραξη είτε με τη ΔΗΣΥΜ είτε με τη ΔΚΜ.
 2.    Θα επιδιώξουμε δημοκρατική – συμμετοχική ανατροπή στο ΤΕΕ και ευρεία ενεργοποίηση των μηχανικών. Με επαναφορά της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης παραδοσιακών και  σύγχρονων μέσων  (Δημοκρατικό Ενημερωτικό Δελτίο, Γραφείο Επαγγελματικής Ενημέρωσης κλπ). Με την πρόβλεψη συνελευσιακών διαδικασιών και δημοψηφίσματων για σημαντικά ζητήματα (πχ ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας Αττικής) με τρόπο που να διασφαλίζεται η εγκυρότητα, η υλοποίηση και η δημοκρατικότητα των διαδικασιών.  Θα δώσουμε βάρος και αρμοδιότητες στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ και σε ευρύτερα σώματα των μηχανικών, θα ανοίξουμε τις επιτροπές του ΤΕΕ, μόνιμες και έκτακτες, στη μεγάλη μάζα των μηχανικών. Απόλυτη διαφάνεια σε όλα.
 3.    Θα φτιάξουμε ομάδες εργασίας για όλα τα μεγάλα θέματα των μηχανικών αλλά και της κοινωνίας με στόχο την επεξεργασία τεκμηριωμένων θέσεων αξιοποιώντας την πλούσια επιστημονική γνώση με κοινωνικό πρόσημο.
 4. Θα επιδιώξουμε την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών του προέδρου, τη δημοκρατικότερη λειτουργία της Δ.Ε. και την ενίσχυση του ρόλου της αντιπροσωπείας με άμεση αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της. Θεσμοθέτηση του τμήματος Αττικής κατ’ αντιστοιχία των περιφερειακών τμημάτων.
 5. Θα ενισχύσουμε τον κοινωνικό ρόλο και θα αναμορφώσουμε  το θεσμικό πλαίσιο του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ. Για μια λειτουργία που θα ενισχύει τους συναδέλφους χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αποκλεισμούς, για την καθοριστική συμβολή στις θεωρητικές επεξεργασίες για την απαιτούμενη παραγωγική ανασυγκρότηση.
 6. Θα αγωνιστούμε για την ανεξαρτησία του ΤΕΕ από το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΟΜΕΔΙ. Το ΤΕΕ δεν θα υποκαθιστά τη Δημόσια Διοίκηση ασχολούμενο ως υπεργολάβος των Υπουργείων με δραστηριότητες που δε συνάδουν με το ρόλο του (σύστημα αυθαιρέτων, πιστοποιήσεις ενεργειακών επιθεωρητών, ελεγκτών, τεχνικών εαγγελμάτων κλπ). Το ΤΕΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου- τεχνικός σύμβουλος του λαού και της κοινωνικής πλειοψηφίας.
 7.    Δε θα αφήσουμε να δοθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον από το ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής. Ζητάμε να γίνει έλεγχος στα πεπραγμένα της διοίκησης διερευνώντας τυχόν ποινικές ευθύνες. Αναζητούμε κάθε ποινική ευθύνη για τα κλεμμένα αποθεματικά μας, τα οποία και διεκδικούμε.
 8. Στηρίζουμε άμεσα, έμπρακτα και με όλες τις δυνάμεις του ΤΕΕ τις πρωτοβουλίες και τις κατευθύνσεις των σωματείων του κλάδου (ΣΜΤ, ΕΜΔΥΔΑΣ) και της Ανοιχτής Συνέλευσης για το ασφαλιστικό και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη διεύρυνσή τους. Το ΤΕΕ με κάθε μέσο και κάθε τρόπο θα αγωνιστεί για να διασφαλίσει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους συναδέλφους.
 9. Θα φέρουμε ένα ισχυρό ρεύμα ριζοσπαστικότητας στο ΤΕΕ. Θα εργαστούμε ώστε να αναπτυχθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη μαζικών αγώνων στους χώρους των μηχανικών για τα ζητήματα του κλάδου και της ευρύτερης κοινωνίας (μνημόνια, εργασιακές σχέσεις κλπ).
 10. Θα στρέψουμε το ΤΕΕ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των μηχανικών, με ιδιαίτερο βάρος στους πλέον αδύναμους, τους ανέργους και τους νέους, σε συμφωνία με τις πραγματικές ανάγκες  της κοινωνίας.
 11. Θα συνεργαστούμε με τα Πολυτεχνεία για να αναβαθμιστεί η επιστημονική επάρκεια του ΤΕΕ και να συνδεθούν οι σπουδές του μηχανικού με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της εργασίας. Θα συνδέσουμε το ΤΕΕ με την κοινωνία και τα προβλήματά της με ευρείες δράσεις ενημέρωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς και πολίτες.

 

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s