Διάλυση επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών – Γνωμοδότηση Επιτροπής Ανταγωνισμού

engineersΣας ενημερώνουμε για το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος και τοπογράφου & αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων (ΦΕΚ 176/Β/30.1.2014), το οποίο μπορείτε να μελετήσετε στο συνημμένο αρχείο pdf.

Η γνωμοδότηση της επιτροπής ανταγωνισμού έρχεται να επικυρώσει μια σειρά κατευθύνσεων που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών και να προωθήσει και νέες στην ίδια κατεύθυνση. Απ’ ότι φαίνεται, δεν απεργάζονται απλά το περαιτέρω «άνοιγμα» του επαγγέλματός μας (έπειτα από την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και όσων άλλων ήδη έχουν συντελεστεί εδώ και καιρό), αλλά το πλήρες «ξεχείλωμά» του.

Είναι εξωφρενικό ότι γνωμοδοτεί για ένα ζήτημα που άπτεται των επαγγελματικών δικαιωμάτων η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για ένα ζήτημα που είναι πρωτίστως ζήτημα εκπαίδευσης και ζήτημα των επιστημονικών φορέων των ίδιων των μηχανικών και των συγγενών επαγγελματικών κλάδων.

Η χρονική συγκυρία στην οποία έρχεται δεν είναι προφανώς τυχαία, καθώς μέσα στο γενικότερο καθεστώς ανασφάλειας που επικρατεί στον κλάδο των μηχανικών έχει αρχίσει εκ των πραγμάτων να εγκαθιδρύεται η λογική της απόκτησης πιστοποιήσεων και μάλιστα επί πληρωμή (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Eνεργειακούς Eπιθεωρητές). Μια λογική που καταργεί τμηματικά την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο και οδηγεί στο κυνήγι πιστοποιήσεων (από ό,τι φαίνεται προωθείται αντίστοιχη διαδικασία και για την τρωτότητα).

Εκτός από τις αιχμές της υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων και της εμπέδωσης της διαδικασίας της Μπολόνια μέσα και από την ενσωμάτωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολλεγίων σε νόμο, η βασική παράμετρος και κύρια πρόθεση της γνωμοδότησης είναι να εισηγηθεί το σπάσιμο των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την αποσύνδεσή τους από τα ακαδημαϊκά πτυχία.

Είναι φοβερό το σκεπτικό της επιτροπής ανταγωνισμού που δεν ασχολείται με το περιεχόμενο μιας εργασίας και την επιστημονική επάρκεια που αυτή απαιτεί, αλλά μόνο με το να μην είναι αποκλειστική αρμοδιότητα κανενός.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού: Γνωμοδότηση βάσει του άρθρου 23 του ν. 3959/2011 επί των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά με την τροποποίηση του ν. 4663/1930 «περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος και τοπογράφου» και του ν. 3982/2011 «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις». (ΦΕΚ 176/Β/30.1.2014)

Advertisements
This entry was posted in Επαγγελματικά δικαιώματα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Διάλυση επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών – Γνωμοδότηση Επιτροπής Ανταγωνισμού

  1. Ο/Η Marios D. Christophinis λέει:

    Ακομα μια νεοφιλελευθερη τακτικη. Ανεξαρτητα απο τα λαθη κι ελλειψεις των Μηχανικων στο παρελθον, ο νεος τροπος αντιμετωπισης της εργασιας καταληγει δυστυχως σε δυο μετωπα. Απο τη μια το μετωπο των φορεων χρηματος κι απο την αλλη το μετωπο των επαγγελματιων που καταδικαζονται σε φτηνη εργασια. Ουτε στις ΗΠΑ δεν υπαρχει τετοια σκληρη τακτικη. Η Ευρωπη των λαων και των διακωματων του πολιτη μετατρεπεται σταθερα -με τις ευχες και ψηφους μας- σε αντρο ληστων! Το χειροτερο: η δημοσια Υπηρεσια να απεργαζεται το ξυλωμα των ατομικων ελευθεριων και δικαιωματων με ιαβερικη συνεπεια και πεισμα. Καλα να παθουμε! Περαστικα μας, αν ειναι δυνατο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s