Ακαδημία Πλάτωνος: Μια εξαίρεση 50.000 τ.μ.!

akadimia.platonos3Τις ρυθμίσεις για να «χωρέσει» το mall «Academy Gardens», συμφερόντων BlackRock, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, ετοιμάζεται να υπογράψει το υπουργείο περιβάλλοντος, περιφρονώντας το «απαγορευτικό» του ΣτΕ.

Παρακάμπτοντας το «απαγορευτικό» του ΣτΕ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να υπογράψει την αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος για να «χωρέσει» μεγάλο εμπορικό κέντρο 50.000 τετραγωνικών, που δεν επιτρέπεται να κατασκευαστεί με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή, που σήμερα χαρακτηρίζεται «Βιομηχανικό Πάρκο» (ΒΙΟΠΑ), θα μετατραπεί σε «ΒΙΟΠΑ υπό εξυγίανση», ώστε να χωρέσουν νέες χρήσεις, όπως αυτή του εμπορικού κέντρου που δεν προβλέπεται σήμερα.

Το σχετικό αίτημα άλλωστε είχαν υποβάλει στο πρωθυπουργικό γραφείο οι επιχειρηματίες του μελλοντικού εμπορικού κέντρου «Academy Gardens», που αποτελεί ιδιοκτησία της επενδυτικής MGPA, θυγατρικής της BlackRock που έχει αναλάβει την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών. Στο σχετικό υπόμνημά τους εξηγούσαν ότι απαιτείται «υπουργική απόφαση, που υπογράφεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ, με ή χωρίς γνωμοδότηση του Οργανισμού Αθήνας», ο οποίος είναι υπό κατάργηση.

Η επιστολή μεταβιβάστηκε στο συγκεκριμένο υπουργείο και, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική ρύθμιση ετοιμάζονται να υπογράψουν, σε αγαστή σύμπνοια, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Σταύρος Καλαφάτης, που έχει ήδη το «γαλάζιο» χρίσμα για να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η κίνηση αυτή γίνεται παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή και έχει επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στη συγκεκριμένη περιοχή έως την εκδίκαση -τον Μάρτιο- της αίτησης αναστολής του διατάγματος που έχουν υποβάλει κάτοικοι και φορείς της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Εκτός ο τομέας ΙΙΙ

Με το επίμαχο διάταγμα (ΦΕΚ 165 ΑΑΠ της 15/5/2013), ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης και ο τότε υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας θέσπισαν νέους, χαμηλότερους συντελεστές δόμησης για δύο από τους συνολικά τρεις τομείς της περιοχής γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Αφησαν, ωστόσο, εκτός ρύθμισης τον Τομέα ΙΙΙ, όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο. Χάρη σε αυτό το τρικ, το συγκεκριμένο ακίνητο διατηρεί τον υψηλό συντελεστή 2,4 και ύψος κτιρίων τα 18 μέτρα, επομένως μπορεί να κατασκευαστεί το γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο.

Η μεθόδευση έγινε αντιληπτή και στην προσωρινή διαταγή του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», αναφέρεται ότι «η διοίκηση δεν συμμορφώθηκε με τις παρατηρήσεις» που είχε διατυπώσει το συνταγματικό δικαστήριο κατά την επεξεργασία του σχεδίου διατάγματος του 2013.

Επισημαίνεται ότι «για την άμεση ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου και προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο» ο συντελεστής δόμησης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,1 και το ύψος των κτιρίων τα 15 μέτρα. Εισηγείται, τέλος, την ενοποίηση των Τομέων ΙΙ και ΙΙΙ.

της Χαράς Τζαναβάρα

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Advertisements
This entry was posted in Αρχιτεκτονική/Σχεδιασμός and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s