Η απόφαση της ΔΕ/ΤΕΕ για το ΚΕΑΟ/φωτό και video από την κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ

Ακολουθεί η απόφαση της ΔΕ/ΤΕΕ της 21/01/2014 για το ΚΕΑΟ, video και φωτογραφίες από τη χθεσινή κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ στις 21 Ιανουαρίου 2014, γνωστοποιήθηκαν στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ κατά τη συνεδριάση της διοίκησης του Ταμείου. Η παρουσίαση των θέσεων και αποφάσεων της ΔΕ ΤΕΕ, στην κατάμεστη από μηχανικούς αίθουσα του ΔΣ ΕΤΑΑ έγινε από τον πρώτο αντιπρόεδρο της ΔΕ ΤΕΕ Χρόνη Ακριτίδη, πλαισιωμένο από τους: Αντ. Πρωτονοτάριο, Γ.Γ. ΔΕ ΤΕΕ, Σπ. Κοντομάρη, Κων. Μακέδο, Θ. Σεραφίδη, μέλη της ΔΕ ΤΕΕ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕ ΤΕΕ επισημάνθηκε ότι:

α) Η διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ – άρθρο 101 του Ν. 4172/2013) για είσπραξη και λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, σε συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την αρχή της ασφάλισης της ιδιότητας του μηχανικού και όχι της άσκησης του επαγγέλματός του, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις γενικές αρχές που επιβάλλουν την αναγκαστική εκτέλεση –οι οποίες δεν συντρέχουν εν προκειμένω- καθώς και με το χαρακτήρα των ίδιων των ασφαλιστικών εισφορών γιατί:

-Η μη πληρωμή τους δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής.

-Διαφέρουν από οποιαδήποτε άλλη οφειλή, λόγω του ότι δεν συναρτώνται με το χρόνο της πραγματικής απασχόλησης και το ύψος των εισοδημάτων μας.

-Λειτουργούν ως «οιονεί» κεφαλικός φόρος.

-Αποτελούν –όπως και η εγγραφή μας στον Ασφαλιστικό μας φορέα- προϋπόθεση για τη διατήρηση της επιστημονικής μας ιδιότητας.

-Οδηγούν σε απόγνωση τους ασφαλισμένους και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ.

β) Οι υποχρεώσεις της Διοίκησης ενός Ασφαλιστικού Φορέα δεν περιορίζονται ούτε εξαντλούνται  στην εφαρμογή των νόμων. Κύριο μέλημα και καθήκον της αποτελεί η προάσπιση των συμφερόντων του Ταμείου και των ασφαλισμένων του, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση όλων των παραμέτρων των πιθανών μελλοντικών σεναρίων, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει  άμεσα και έγκαιρα, έχοντας ως κύριο στόχο τη βιωσιμότητα των επιμέρους Τομέων του Ταμείου, στο πλαίσιο της εφαρμογής της αρχής του κοινωνικού κράτους που θεμελιώνεται από το Σύνταγμα της χώρας  μας.

Πρόσθετα και σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεών της, η ΔΕ του ΤΕΕ εξουσιοδοτεί τους εκπροσώπους της, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους τόσο στο ΤΣΜΕΔΕ όσο και στο ΔΣ του ΕΤΑΑ να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα τα παρακάτω:

α) Η πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.

Για το λόγο αυτό να δοθεί ι εντολή στους επιμέρους τομείς να σφραγίζουν τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων από 01/01/2014 για όλο το έτος, με απλούστερες διαδικασίες από αυτές του 2013.

β) Η άμεση λειτουργία του ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ του νόμου 3518 / 2006, με βάση τον κανονισμό και το βασικό σενάριο της αναλογιστικής μελέτης που έχουν κατατεθεί στο εποπτεύον υπουργείο, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι  παρακάτω 10 παροχές:

1.         Επίδομα «Ανεργίας»

2.         Παροχές Μητρότητας

3.         Επίδομα Νοσηλείας εξ αιτίας ατυχήματος ή ασθένειας

4.         Βαριά αναπηρία

5.         Επίδομα λόγω Πρόσκαιρης Ολικής Ανικανότητας για εργασία εξ αιτίας ατυχήματος

6.         Εφάπαξ βοήθημα «Έκτακτης Ανάγκης»

7.         Καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων στους κλάδους του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.

8.         Καταβολή των εισφορών για λογαριασμό των ασφαλισμένων στον  κλάδο ειδικών παροχών

9.         Πρόσθετες παροχές ασθένειας σε είδος

10.       Αποζημίωση από θάνατο από οποιαδήποτε αιτία

γ) η παράταση της αποπληρωμής των ειδοποιητηρίων του 2ου εξαμήνου του 2013, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις, έως τις 31 Μαρτίου 2014 για όλους τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ και του  ΕΤΑΑ.

Advertisements
This entry was posted in Ασφαλιστικό, Ενημέρωση and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s