Συνεπής και έντιμος μηχανικός/υπάλληλος; Καταδικάζεσαι!

Δυστυχώς στις μέρες της παντελούς αποδιάρθρωσης  κάθε κοινωνικής δομής με τη στοιχειώδη μορφή  που υπήρχε σε αυτήν τη χώρα αλλά και της ολοκληρωτικής διάλυσης της δημόσιας διοίκησης, αν είσαι ένας υπάλληλος έντιμος που προσπαθείς να κάνεις φιλότιμα και σωστά  τη δουλειά σου, μέσα στο δαιδαλώδες υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, καταδικάζεσαι! Τα παραδείγματα από τον φορτωμένο με ευθύνες κλάδο μας, τελευταία πληθαίνουν.
Τελευταίο και εξαιρετικά κραυγαλέο παράδειγμα η 27μηνη καταδίκη της συναδέλφου μηχανικού κ.Μακνέα Κριστίνας, Προϊσταμένης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δέλτα, Ταμία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. αλλά και στην Ένωση μας. Η κ.Μακνέα είναι γνωστή στο χώρο των μηχανικών και όχι μόνο, για το ήθος, την εντιμότητα, την εξυπηρετικότητα και την άψογη συμπεριφορά της.
Η κ. Μακνέα καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλάκιση γιατί σαν Προϊσταμένη ενημέρωσε εγγράφως την Διευθύντριά της, ως όφειλε, μετά από 15 μέρες απουσίας  ότι μια υπάλληλος έλειπε αδικαιολόγητα. Όταν ενημερώθηκε ο τότε Δήμαρχος (κουμπάρος της υπαλλήλου και μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας) για την απουσία, απάντησε προφορικά στην Προϊσταμένη και τη Διευθύντρια, να μη ασχολούνται με το θέμα γιατί την απασχολεί ο ίδιος στο γραφείο του.

Μετά από αυτά η κ. Μακνέα, αναγκαστικά, άλλαξε την επίβλεψη των έργων που είχαν ανατεθεί στην υπάλληλο, τα οποία είχε αναλάβει η συγκεκριμένη υπάλληλος τον Ιούνιο του 2010, μία μέρα πριν φύγει από την υπηρεσία. Η υπάλληλος επέστρεψε στην εργασία της τον Μάρτιο  του 2011 και  παρουσίασε εκ των υστέρων άδεια ανατροφής τέκνου, που όπως ισχυρίσθηκε την είχε λάβει από τον Μάρτιο του 2010 από τον Δήμαρχο (τρεις μήνες πριν κάνει χρήση της αδείας αυτής). Ωστόσο, η άδεια αυτή δεν κοινοποιήθηκε μέχρι τον Μάιο του 2011, ούτε στους Προϊσταμένους, ενώ η αίτηση της αδείας δεν υπάρχει ούτε στο γραφείο Προσωπικού. Επιπλέον, απαντητικό έγγραφο του Δημάρχου προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες, που εκ των υστέρων παρουσιάστηκε, ότι αυτός έδωσε απ’ ευθείας άδεια ανατροφής στην υπάλληλο δεν βρέθηκε αρχειοθετημένο πουθενά, όπως βεβαιώνει η Δ/νση Διοικητικού, παρά μόνο στα χέρια της υπαλλήλου, που το χρησιμοποίησε για να μηνύσει την Προϊσταμένη της για «συκοφαντική δυσφήμηση» και “ψευδή καταμήνυση” αλλά και για «νόθευση εγγράφου κατ’ εξακολούθηση».
Η δε νόθευση εγγράφου, αφορά σε ένα απλό προσωπικό ευρετήριο – ατζέντα της κ. Μακνέα, όπου σημειώνονταν τα βασικά στοιχεία κάθε  έργου έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα μιας πρώτης και γρήγορης εικόνας κάθε έργου. Το ευρετήριο το τηρούσε η γραμματέας του τμήματος, διορθώνοντας το, κάθε φορά που άλλαζαν τα στοιχεία και επειδή αυτό το ευρετήριο –δεν είχε σφραγίδες, υπογραφές, ούτε προβλέπεται από νόμο. Οι αλλαγές γινόντουσαν με μολύβι και σβησίματα ή διορθωτικό. Η “νόθευση” λοιπόν αφορούσε την αλλαγή του ονόματός της υπαλλήλου με το όνομα νέου μηχανικού που ανέλαβε τον φάκελο, αλλαγή που νόμιμα και αναγκαστικά έγινε λόγω της απουσίας της.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως από τη μια πλευρά υπάρχει ένα κυνήγι μαγισσών από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, την ίδια την Κυβέρνηση μέσω δηλώσεων στελεχών της για υπαλλήλους «επίορκους» , «που δεν πατάνε στη δουλειά τους» αλλά και  για την τυπολατρική τήρηση των διοικητικών διαδικασιών και από την άλλη με τέτοια δεδομένα να καταδικαστεί τόσο αυστηρά η συνάδελφος μας, η οποία το μόνο που επιδίωξε ήταν η τήρηση της διαδικασίας και των νόμων.
 Όταν μάλιστα η συγκεκριμένη συνάδελφος μας είχε υποστεί επίθεση με χυδαίες εκφράσεις και απειλές  στις αρχές Σεπτέμβρη του 2010 από το σύζυγο της συγκεκριμένης υπαλλήλου και  πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Δέλτα παρουσία συναδέλφων της, περιστατικό που η κ. Μακνέα το είχε αναφέρει στην Αστυνομία και του είχε γίνει σύσταση. Η Ένωσή μας είχε στείλει επιστολή στον τότε Δήμαρχο ζητώντας τους να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες για την πειθαρχική διερεύνηση του θέματος χωρίς να υπάρξει συνέχεια.
Τα γεγονότα αυτά αποτελούν ένα ακόμη περιστατικό που επιβεβαιώνει το ζοφερό κλίμα που δημιουργείται σχεδιασμένα κατά των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι και για τις μικρότερες ενέργειές τους, φέρουν τεράστιες ευθύνες. Μέσα σε αυτό το κλίμα καταδικάζονται οι συνάδελφοι με εξοντωτικές ποινές για ασήμαντους και αμφιλεγόμενους λόγους αποκλειστικά και μόνο γιατί φέρουν την ιδιότητα του μηχανικού.
Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ εκφράζει την αλληλεγγύη, την εμπιστοσύνη της και την αμέριστη στήριξή της  στην άξια συνάδελφο Κριστίνα Μακνέα.
για το Δ.Σ.
Η Γεν. Γραμματέας
Ο Πρόεδρος
Κική Αραβίδου
ιωάννης τσιωνάς

 

Advertisements
This entry was posted in Διαφθορά, Ενημέρωση and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Συνεπής και έντιμος μηχανικός/υπάλληλος; Καταδικάζεσαι!

 1. Ο/Η mgroza λέει:

  Είναι προφανές ότι δεν σχολιάζω αρνητικά την εμπλοκή σε συνδικαλιστικούς χώρους (άλλωστε και η ίδια προσωπικά έχω υπάρξει εκλεγμένη ή υποψήφια) αλλά την επίκληση της συνδικαλιστικής ιδιότητας σε άσχετες διαδικασίες.
  Η υπόθεση που περιγράφετε μου φαίνεται απίστευτη και ελπίζω να γίνει προσφυγή με συμμετοχή εκπροσώπων ΤΕΕ και ΕΜΔΥΔΑΣ και τη δέουσα δημοσιότητα.

 2. Ο/Η bakon λέει:

  δεν θέλω, ούτε και μπορώ, επειδή δεν σας γνωρίζω να αμφισβητήσω αυτά που λέτε στο σημείο ένα. Ισως και να συμφωνήσω οτι η ιδιότητα του συνδικαλιστή είναι επιβαρυντικό στοιχείο στις μέρες μας.
  Επειδή όμως γνωρίζω την υπόθεση και παραβρέθηκα στο δικαστήριο θέλω να πω για τον »κατάλογο» που αναφέρεται στο σημείο 3, οτι παρουσιάστηκε απο τους μηνυτές σαν αποδεικτικό στοιχείο νόθευσης εγγράφου, στο δικαστήριο. Επίσης οι φωτοτυπίες σελίδων του συγκεκριμμένου κατάλογου βγήκαν εν αγνοια της προϊσταμένης και της γραμματείας. Η μηνύτρια ισχυρίσθηκε οτι η αλλαγή ονόματος επιβλέποντος έβλαψε την μελλοντική αναβάθμιση του εργοληπτικού της πτυχίου (είναι τεχνολόγος έργων υποδομής – αορίστου χρόνου). Το δικαστήριο δεν έλαβε καν υπόψιν οτι η μηνύτρια στις 17 Ιουνίου έλαβε ορισμό επίβλεψης, με πρωτοκολλημένη απόφαση, και την επόμενη μέρα έφυγε απο την εργασία της για εννέα μήνες.
  Δεν θέλω να γίνω κουραστικός, θα μπορούσα να πω πολλά ακόμη, αλλά η Ελληνική δικαιοσύνη εκείνη τη μέρα στο δικαστήριο έλαμψε δια της απουσίας της.

  Υ.Γ. Φαντάζομαι πως είναι εύκολο, και μέσω της ένωσης, να μάθετε περισσότερα για την υπόθεση.

 3. Ο/Η Margarita λέει:

  Δεν θέλω να αμφισβητήσω την αξιοπιστία και το ήθος της συναδέλφου που αντιμετωπίζει δίωξη αλλά:

  1. Επειδή δεν μου λέει απολύτως τίποτε σε σχέση με την υπόθεση το γεγονός ότι η συνάδελφος είναι εκλεγμένη στα συνδικαλιστικά όργανα της ΕΜΔΥΔΑΣ (γνωρίζω αρκετούς κακούς συναδέλφους που είναι εκλεγμένοι σε συνδικαλιστικές θέσεις ως πρόσχημα)

  2. Δεν είναι δυνατόν ένα συνδικαλιστικό όργανο ή μια παράταξη να συντάσσεται με μια ετυμηγορία χωρίς να γνωρίζει τα δεδομένα

  3. Μου φαίνεται περίεργο να καταδικάζεται δημόσιος υπάλληλος όχι λόγω παραβίασης του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ή υπηρεσιακών εγκυκλίων αλλά πάνω σε ανεπίσημα έγγραφα ή εργαλεία (αν ο κατάλογος που αναφέρεται είναι ανεπίσημος ποιός ο λόγος να επιδειχτεί στα όργανα ελέγχου;)

  Θα επιθυμούσα λοιπόν να αποφεύγεται από το συνδικαλιστικό χώρο η υιοθέτηση τέτοιων απόψεων.

  Η συνάδελφος θα κάνει πολύ καλά να προσφύγει (φαντάζομαι υπάρχει δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης) και να ζητήσει να συμμετάσχει ως παρατηρητής εκπρόσωπος της ΕΜΔΥΔΑΣ και του ΤΕΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s