Κάλεσμα Στήριξης προς τις παρατάξεις του ΤΕΕ από τους μηχανικούς του ΚΑΠΕ

Οι μηχανικοί του ΚΑΠΕ ( Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ) έχουν θορυβηθεί σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στον οργανισμό μας και τη χυδαία και συκοφαντική επίθεση που δέχεται τόσο από το Υπουργείο όσο και από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Ενόψει της προεκλογικής διαδικασίας του ΤΕΕ καλούμε τις  παρατάξεις  να στηρίξουν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τις θέσεις των εργαζομένων σε αυτό καθώς και τη δουλειά και τις ερευνητικές προσπάθειες 26 χρόνων.

Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους στο ΚΑΠΕ. Η αλληλεγγύη είναι για μας δεδομένη σε όλους τους κλάδους των μηχανικών όπου η μνημονιακή πολιτική οδηγεί στο αδιέξοδο και την απόγνωση. Οργανισμοί σημαντικοί για την κοινωνία οδηγούνται στον αφανισμό ζημιώνοντας τόσο το ίδιο το κράτος όσο και την δυνατότητα χάραξης εναλλακτικής, βιώσιμης  ενεργειακής πολιτικής ωφέλιμης για όλους τους πολίτες. 

Τις τελευταίες ημέρες το ΚΑΠΕ δέχεται μια ενορχηστρωμένη επίθεση από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Την Τετάρτη 13‐11‐2013 εκδόθηκε από το υπουργείο δελτίο τύπου όπου ανακοίνωνε την παύση του ατύπως διορισμένου προέδρου του Κέντρου κ. ΚωνσταντίνουΘεοφύλακτου. Ατύπως διότι από την επίσημη λήξη της θητείας του στις 18‐08‐2013 το ΚΑΠΕ βρίσκεται χωρίς επίσημη διοίκηση με αποκλειστική ευθύνη του υπουργού. Η επίσημη δικαιολογία ήταν η μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο κέντρο.Με σημείο εκκίνησης, το εν λόγω δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ, ξεκίνησε ένας συντονισμένος και μεθοδευμένος πόλεμος λάσπης από την πλευρά των παντός είδους «δημοσιογράφων»και «κύκλων» του υπουργείου ενάντια στο κέντρο και τους εργαζόμενους. Η προσπάθειατου σωματείου να βγάλει στην δημοσιότητα την φωνή των εργαζομένων συνάντησε (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) τον τοίχο της «αντικειμενικότητας» των ΜΜΕ. Στόχος αυτής της επίθεσης είναι προφανής. Είναι η απαξίωση του κέντρου, (όπως έχει συμβεί και μια σειράάλλους οργανισμούς), και η απαξίωση των δικαιωμάτων και της δουλειάς τωνεργαζομένων.
Απαντώντας στα ψεύδη που συντονισμένα το ΥΠΕΚΑ διασπείρει δηλώνουμε τα εξής:

  •  Οι μισθοί των εργαζομένων του κέντρου δεν φτάνουν τις 5000€ όπως ψευδάδιαρρέει το ΥΠΕΚΑ. Οι μισθοί του προσωπικού του ΚΑΠΕ παρ’ όλο που διέπονταιαπό τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, και προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους, υπολείπονται κατά πολύ από τον μέσο ευρωπαϊκό όροαμοιβών (έχουμε ήδη υποστεί δύο σημαντικότατες μειώσεις στις αμοιβές μας:νόμοι 3832/2010 και 3845/2010), και αντανακλούν το επίπεδο κατάρτισης καιεμπειρίας του προσωπικού.
  •  Το ΚΑΠΕ δεν χρηματοδοτείται με το ποσό των 476.407€.μηνιαίως για μισθολογικέςδαπάνες. Το ΚΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια χρηματοδοτούταν από τον κρατικόπροϋπολογισμό με 10% επί του προϋπολογισμού του, ποσό το οποίο εκτός του γεγονότος ότι είναι πολύ μικρό, πλέον δεν καταβάλλεται κιόλας. Τα κύρια έσοδατου κέντρου προκύπτουν από έργα (ιδιωτικά, ευρωπαϊκά, ανταγωνιστικά).Ειδικότερα για κάποια από αυτά τα έργα που προβλέπεται κρατική συμμετοχή, το ΥΠΕΚΑ χρωστά στο ΚΑΠΕ τα αντίστοιχα δεδουλευμένα.
  •  Η μείωση των μισθών και η συρρίκνωση του ΚΑΠΕ δεν εξοικονομούν κρατικούςπόρους. Χωρίς να σταθούμε στον τρόπο αξιοποίησης των «εξοικονομούμενων»πόρων που προέρχονται από θυσίες των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, δηλώνουμε ότι με βάση τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου η μείωση τουμισθολογικού κόστους απλά θα οδηγήσει σε μείωση του τζίρου και του προϋπολογισμού των έργων που αναλαμβάνει το ΚΑΠΕ τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το ΥΠΕΚΑ. Μια τέτοια κατάσταση θα οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία του κέντρου. Η μοναδική επίπτωση που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η μείωση των εισροών του κράτους από το ΚΑΠΕ (ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.)

Πέραν όμως της επιχειρηματολογίας του υπουργείου, εμείς οι μηχανικοί του ΚΑΠΕ δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα προασπίσουμε την 26ετή πορεία του Κέντρου, τους κόπους της καθημερινής μας δουλειάς και των ερευνητικών μας προσπαθειών. Σαν μηχανικοί στο χώρο της ενέργειας αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη στρατηγική που έχει
επιλέξει για το Κέντρο ο σημερινός υπουργός Γιάννης Μανιάτης. Αν η σοβαρότητα με την οποία διαπραγματεύεται τα νευραλγικά ζητήματα της ενέργειας είναι εφάμιλλη της υπόθεσης του ΚΑΠΕ τότε έχουμε πολλούς λόγους να ανησυχούμε και άλλους τόσους ώστε να στείλουμε σήμα κινδύνου στο σύνολο της κοινωνίας. Η πολιτική της μεθοδευμένης υποβάθμισης και απαξίωσης του επιστημονικού έργου, του ίδιου του κέντρου και των εργαζομένων σε αυτό δεν πρόκειται να περάσουν. Γνωρίζουμε ότι τελικός στόχος αυτής της επίθεσης δεν είναι μονάχα η μείωση των μισθών, αλλά οι συγχωνεύσεις και οι διαθεσιμότητες.

Εμείς οι μηχανικοί του ΚΑΠΕ γνωρίζουμε ότι παρόμοια δημοσιεύματα με κατασκευασμένους μισθολογικούς διαχωρισμούς στοχεύουν στην καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού ανάμεσα σε εργαζόμενους με κοινή εργασιακή μοίρα. Είμαστε και θα είμαστε υποστηρικτές της τεκμηριωμένης συζήτησης, της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων και της συλλογικής διεκδίκησης. Δε ζούμε εκτός κοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε είναι απότοκο της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και τρεισήμισι χρόνια στην ελληνική κοινωνία, ότι δύναμη των εργαζομένων είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και η συλλογική αντίσταση. Και αυτό πράττουμε και σήμερα τη στιγμή που θίγονται με βάναυσο τρόπο η εργασία και το έργο
μας.
Ζητάμε την ευρύτερη αλληλεγγύη και συμπαράσταση από το σύνολο του κλάδου των μηχανικών, ζητάμε τη συμπαράσταση της διοίκησης του ΤΕΕ και τη στήριξη των παρατάξεων που κατεβαίνουν στην προσεχή εκλογική διαδικασία πριν και κυρίως μετά τις εκλογές.

Advertisements
This entry was posted in Ενημέρωση and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s