Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο νομιμοποιούνται αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές και καταπατημένες εκτάσεις.

Επαναφέρουν διατάξεις που έχουν απορριφθεί από το ΣτΕ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο νομιμοποιούνται αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές και καταπατημένες εκτάσεις.

Νέα γενιά «φωτογραφικών» διατάξεων για πολεοδομικά θέματα περιλαμβάνει το καινούργιο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση ώς τα μέσα Νοεμβρίου. Από την πρώτη παρουσίαση, που έγινε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη, είναι φανερό ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία αφορά τακτοποίηση πολεοδομικών παρανομιών, για τις οποίες έχει εκδοθεί σειρά απορριπτικών αποφάσεων από το ΣτΕ!

6671

Με τα προωθούμενα μέτρα στην ουσία αποκτούν δικαίωμα νομιμοποίησης και άλλες κατηγορίες αυθαιρέτων, παρά την πρόβλεψη του τελευταίου νόμου που εξαιρεί ρητώς παρανομίες οι οποίες έχουν γίνει σε δασικές και καταπατημένες εκτάσεις. Επιπλέον δημιουργούν τετελεσμένα, αφού δεν καθορίζονται κανόνες για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση δασικών περιοχών, με το σχετικό νομοσχέδιο να… αγνοείται μετά τα δίκαια πυρά που δέχτηκε από το σύνολο των οικολογικών φορέων της χώρας.

Συγκεκριμένα το νέο πακέτο του υπουργείου, που προωθείται στο όνομα του… περιβάλλοντος, αφορά:

• Την τακτοποίηση δασικών εκτάσεων σε εντός σχεδίου περιοχές που έχουν οικοδομηθεί. Ευνοούνται ιδιοκτήτες σε Αγιο Στέφανο, Διόνυσο, Σταμάτα και άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, που στο παρελθόν είχαν ενταχθεί στο σχέδιο παράνομα με απλές αποφάσεις νομαρχών οι οποίες στη συνέχεια ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, αφού αντιβαίνουν στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Πριν από την ακύρωση των αποφάσεων, οι πολεοδομίες είχαν προχωρήσει στην έκδοση εκατοντάδων οικοδομικών αδειών, που στη συνέχεια έμειναν στον… αέρα.

• Την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου που κατέχουν ιδιώτες για δεκαετίες χωρίς να ενοχληθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αφορούν κυρίως ακίνητα σε Εδεσσα, Καβάλα και Ηλιδα, αλλά και παλιά στρατόπεδα στη βόρεια Ελλάδα.

• Την αντιμετώπιση προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών, τα οποία υποτίθεται ότι είχαν αντιμετωπιστεί με τον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα. Προφανώς οι ρυθμίσεις δεν κάλυψαν όλες τις εκκρεμότητες ή το υπουργείο επέλεξε την οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης.

 

Με άλλη ρύθμιση προβλέπεται η αντιμετώπιση ζητημάτων σε οικισμούς, όπως στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα, που έχουν χαρακτηριστεί κατολισθαίνοντες και για την έκδοση οικοδομικής άδειας χρειάζεται να προηγηθεί γεωλογική μελέτη.

Χ.ΤΖ.

Πηγή: efsyn

 

Advertisements
This entry was posted in Ενημέρωση, Περιβάλλον/Ενέργεια and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s