Κείμενο θέσεων του Γ.Αλαβάνου για το ΤΕΕ

Το παρακάτω κείμενο του τ.προέδρου του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνου, αναρτάται ως συμβολή στην ανοιχτή διαβούλευση για τις θέσεις της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας για το ΤΕΕ.

 

ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΕ.

 

Η διαπίστωσή μας για τη σημερινή κατάσταση

 1. Ζούμε σε μια περίοδο κατάρρευσης όλων των σταθερών: οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών. Ασφυκτιούμε με την ιδέα του αύριο.
 2. Αγωνιούμε για την ύπαρξη εργασίας. Συνθλιβόμαστε από τη διάλυση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
 3. Πνιγόμαστε από την ύφεση, από την αδυναμία να ασκήσουμε στη χώρα μας σαν επαγγελματίες την επιστήμη που σπουδάσαμε, από την ανυπαρξία προοπτικών.
 4. Αναγνωρίζουμε συνέπεια σε στόχους,  μόνο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς που εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά διαμορφώνονται και αποφασίζονται εκτός Ελλάδας.
 5. Υπάρχουν  χώρες με διευρυμένο παραγωγικό ιστό και τεχνολογία και χώρες κατανάλωσης. //Υπάρχουν  χώρες εξαγωγείς – τοκογλύφοι και χώρες εισαγωγείς που υπηρετούν ένα επαχθές χρέος.//  Υπάρχουν χώρες που κερδοσκοπούν από τις συνθήκες της ευρωζώνης, από την κυριαρχία τους επί των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών,  και χώρες που αποδέχονται  ανελαστικές συνθήκες, πολιτικές και όρους που επιβάλλονται μακράν και απολύτως πέραν των συμφερόντων των πολιτών τους.// Και στις πρώτες και στις δεύτερες οι τύχες των εργαζόμενων ρυθμίζονται από τα συμφέροντα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.//  Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις δεύτερες.
 6. Η Δημοκρατία ήταν και είναι ατελής. Ο πολίτης με τη ψήφο του νομιμοποιεί πολιτικές δυνάμεις που ασκούν, στο όνομα αλλά ερήμην του, καθολική πολιτική εξουσία: νομοθετική, εκτελεστική, απονομής της δικαιοσύνης. Αυτήν την περίοδο, χωρίς προσχήματα,  ζωτικό μέρος του κράτους και των εξουσιών της αστικής δημοκρατίας έχουν εκχωρηθεί στην άπληστη, ανάλγητη, απρόσωπη παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία.
 1. Παρακολουθούμε:  την απαξίωση του κοινού και ιδιωτικού πλούτου των πολιτών, την απογύμνωση της χώρας από τα περιουσιακά της στοιχεία

 

Τα τελευταία 30 χρόνια ζήσαμε και ζούμε :

Ως χώρα και  πολίτες  :

 • την είσοδο στην Ευρωζώνη, με εκχώρηση της χρηματοπιστωτικής ανεξαρτησίας,  χωρίς δομικές και λειτουργικές προϋποθέσεις, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες για την ύπαρξη και  προστασία της παραγωγικής υποδομής
 • έναν ανέλεγκτο, επιδοτούμενο, και στα προϊόντα του εισαγόμενο, καταναλωτισμό
 • την εκφυλιστική λειτουργία των κοινοτικών επιδοτήσεων
 • το χαμηλό επίπεδο παραγωγής και χαμηλό ύψος προστιθέμενης αξίας
 • την  κλιμακούμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, φυσικού και δομημένου, την άγρια, μη αναστρέψιμη στις αρνητικές της επιπτώσεις, εκμετάλλευση του υπεδάφους.
 •   τη μετατροπή περιοχών της χώρας από πεδία ανάπτυξης σε χώρους μαζικής και ανεξέλεγκτης  κερδοσκοπίας επί αγοραπωλησιών γης και ακινήτων. Την πρόθεση στα ακίνητα που θα ερειπώνονται γιατί δεν θα συντηρούνται να στηθεί η υλική βάση χρηματιστηριακών άυλων τίτλων.
 • μια διακυβέρνηση που  ξεκινά κάθε φορά από το σχεδόν μηδέν, με πραγματικό κενό μνήμης, εμπειριών, θεσμών και δομών
 • την κατάφορη παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων
 • τη θεοποίηση  της «εξωγενούς» ανάπτυξης, αποδεδειγμένα  πια κίβδηλου ιδεολογήματος
 • η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες να μην αποτελούν επενδυτικό κίνητρο
 • τη σημαντική αποδόμηση στη γεωργία και τη συρρίκνωση της ελληνικής βιομηχανίας

ως μηχανικοί :

 • τα περισσότερα από τα παραπάνω στην ακραία τους εκδοχή
 • τη διαίρεση μεταξύ των ελάχιστων  που κατέχουν, και των πολλών που έχουν αποκοπεί από την παραγωγική  γνώση. Την τεχνολογική εξέλιξη να την προσδιορίζουν  καθοριστικά οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
 • την κατάρρευση, χάριν της πολιτικής των μνημονίων, χωρίς σχέδιο, χωρίς μέτρο, χωρίς εναλλακτικές, της  οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας , σπονδυλικής στήλης της παραγωγικής οικονομίας   και εξαγωγικής βιομηχανίας  της χώρας (παρά τις μεγάλες παθογένειες της).
 • ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  που λειτούργησε ως χώρος εναποθέσεων εξαγγελιών, συμβιβασμών, διευθετήσεων/ διευκολύνσεων και διαφθοράς.
 •  την κατασκευή έργων πολύ χαμηλής  ανταποδοτικότητας σε τοπική ή εθνική (μερικά σε φαραωνική)  κλίμακα.
 • την ισοπέδωση που προκαλεί  ο βομβαρδισμός της καθημερινότητας και των επιστημονικών ενδιαφερόντων μας με πολυπλοκότητα, υπερ-πληροφόρηση, προτάσεις και ψεύδη.
 • πολλούς από μας να μειοδοτούν στο διαδίκτυο  για την καταγραφή των συνεπειών από τις λανθασμένες και σκόπιμες επιλογές δεκαετιών, αντί να μελετούν τη ριζική αντιμετώπιση τους.
 • Tο 35% των μηχανικών να στερούνται  περίθαλψης. Είναι ένα γεγονός συγκλονιστικό, ένα κατακόκκινο σήμα κινδύνου.
 • Τα Πολυτεχνεία να ωθούνται να μετατραπούν σε ιδρύματα μεταλυκειακής κατάρτισης. Οι απόφοιτοι κολεγίων να αποκτούν τα δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών.
 • Μαζί με τη εργασία, τη περίθαλψη, την αξιοπρέπεια μας, τη χώρα που γεννηθήκαμε, οι μηχανικοί κινδυνεύουμε να χάσουμε το ενδιαφέρον για την επιστήμη μας. Αυτό είναι ένα κατακόκκινο σήμα κινδύνου για τη χώρα.

 

Η  ρήξη με ότι μας έχει οδηγήσει έως εδώ είναι ο μόνος δρόμος.

Η ρήξη δεν θα έλθει από μόνη της και καλό θα ήταν να μην προκύψει ως αποτέλεσμα εξαθλίωσης.

Στη ρήξη πρέπει να συσσωματώνεται η προοπτική.

 

 

 

Οι Αρχές μας

 1. Η πολιτική πρακτική να διαμορφώνεται από την κοινωνική βούληση. Αυτό δεν είναι ζήτημα που επιλύεται με τις καθολικές εκλογές. Διεκδικείται και διεκπεραιώνεται στην καθημερινότητα, σε κάθε συλλογικότητα, από τον καθένα.
 2. Δεν υπάρχουν ελπιδοφόρες αλλαγές πορείας χωρίς  το θεμέλιο μιας πρακτικής :  καλά δομημένης, ευρύτερα κατανοητής, με αξιακό υπόβαθρο, που σέβεται τις ιστορικές ρίζες και διδάγματα, αντέχει στην κοινή λογική, καταλήγει σε συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες προτάσεις.
 3. Προτάσσουμε την ευημερία των κοινωνιών.
 4. Ανάπτυξη, ένας όρος που βιάζεται διαρκώς και ασύστολα, για μας σημαίνει ταυτόχρονα κοινωνική και οικονομική ευημερία μέσα σε πλαίσια που σέβονται το περιβάλλον, τον πολιτισμό κάθε τόπου, το μέλλον των επόμενων γενεών, το δικαίωμα του πολίτη στη δημιουργική εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, στη μεγέθυνση της κριτικής του ικανότητας, στην πνευματική του ανέλιξη.  Προϋποθέτει, αλλά και ενισχύει, την κοινωνική και συλλογική συνείδηση.

 

 

Το όραμά μας για την Ελληνική οικονομία

 1.  ενδογενής παραγωγική συγκρότηση
 2. παραγωγικό πρότυπο βασισμένο στο τρίπτυχο έρευνα – καινοτομία – νέες  τεχνολογίες, στηριγμένο σε όσους μπορούν να το γεννήσουν
 3. μακρόπνοος  στρατηγικός  σχεδιασμός, γενικός, χωρικός, τομεακός, οριοθετημένος στο οικολογικό και καταναλωτικό μέτρο του ελεύθερου πολίτη, οπλισμένος με υψηλή τεχνολογική στάθμη
 4. δημόσιο τομέα που θα ηγηθεί, προσδιορίσει και αποτυπώσει τις μεταβολές, υποστηρίζοντας και τον ιδιωτικό τομέα προς μια υγιή και παραγωγική λειτουργία
 5. εθνικά τα εργαλεία ανάπτυξης, από τα οποία θα προκύψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας : ενέργεια, νερό, υποδομές, τηλεπικοινωνίες.
 6. εστίαση σε επενδύσεις χαμηλού κόστους αξιοποίησης τεχνολογιών αιχμής, έντασης γνώσης, σε φυσικές – υλικές αξίες έναντι των άυλων χρηματιστηριακών
 7. προτεραιότητα στην αναβάθμιση και αξιοποίηση του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος έναντι της κατασκευής πολεοδομικών συγκροτημάτων  χωρίς ιστορική συνέχεια ή μέλλον.
 8. σε διεθνές επίπεδο : ισότιμη συνεργασία, αμοιβαίο όφελος, αλληλεγγύη, ανταλλαγή  γνώσης και τεχνολογίας.
  1. δημιουργία και έξυπνη διασύνδεση πολλών παραγωγικών μονάδων μικρής κλίμακας, αποκεντρωμένων αλλά μεγάλης συλλογικής ισχύος

 

και οι απόψεις μας για τη θέση των μηχανικών σ’ αυτό το όραμα :

 1. Αναγκαία συνθήκη προσέγγισης του αποτελεί η χρήση των επιστημονικών γνώσεων και μεθόδων. Ο  ρόλος των επιστημόνων είναι καθοριστικός.
 2. Παγκόσμια και στην Ελλάδα, όλες οι μελέτες αναδεικνύουν κυρίαρχο στόχο για  μια θετική αναπτυξιακή πορεία την ενασχόληση με έργα, προϊόντα και υπηρεσίες  όπου σημαίνουσα είναι η συμβολή μηχανικού. Δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός απουσία τους.
 3. Οι έλληνες μηχανικοί είναι κάτοχοι μιας γνώσης και επαγγελματικής ικανότητας που, το 2013, αναγνωρίσθηκε  ότι είναι μέσα στις πέντε  κορυφαίες στον κόσμο.
 4. Η ελληνική κοινωνία έχει επενδύσει κατά κεφαλή στις σπουδές τους το μεγαλύτερο ποσό, έναντι οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας επιστημόνων και εργαζομένων. Προσδοκά κοινωνικό  όφελος από τη δουλειά τους.
 5. Οι μηχανικοί της οφείλουν.  Ούτως ή άλλως πλέον, είναι σώμα εν σώματι με την κοινωνία. Έχουν  στον ίδιο βαθμό, τα ίδια προβλήματα που έχει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, των εργαζομένων, των επιστημόνων.
 6. Στον κάθε μηχανικό ατομικά επαφίεται η προσπάθεια για αλλαγές, η συμμετοχή του σε ομάδες στη δουλειά του, σε συλλογικότητες στους κοινωνικούς χώρους.
 7. Εμπιστευόμαστε τη σύνθεση των θέσεων τους, όταν αυτή αποτελεί προϊόν συλλογικής διαδικασίας .

 

Οι θέσεις μας για το ΤΕΕ

 1. Το ΤΕΕ είναι η σημαντικότερη συλλογικότητα των διπλωματούχων  μηχανικών, υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος τους .
 2. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον καταστατικό του χάρτη:

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει σκοπό την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του, της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίησή τους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Συμβάλλει στην εκπόνηση προγραμμάτων τεχνικής παιδείας, στην ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, προγραμματισμό και διάρθρωση του τεχνικού δυναμικού σύμφωνα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

Μεριμνά για την είσπραξη των νομίμων αμοιβών τους.

Φροντίζει για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση, την προαγωγή και προστασία του κύρους των μελών του, την επιστημονική πρόοδο, ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους.

 1. Δεν υπάρχει ανάγκη ενός ΤΕΕ που ακυρώνει τις αρχές του, ενσωματώνεται στο ισχύον κυρίαρχο σύστημα εξουσίας, καθοδηγείται από αυτό, ενσωματώνει εσωτερικά τις λογικές και διαδρομές του, ακραία δρα σαν  κυβερνητικό όργανο. Είμαστε αντίπαλοι του.
 1. Στις σημερινές συνθήκες η άμεση, αφετηριακή, πραγματική πρόκληση για το ΤΕΕ είναι η  αποκατάσταση της σχέσης του θεσμού με τα μέλη του και συνεπώς με την κοινωνία. Η λειτουργία του ΤΕΕ με όρους ουσιαστικής δημοκρατίας.
 2. Το ΤΕΕ έδειξε συνέπεια στο θεσμικό του ρόλο, όποτε συνυπήρχαν: ευρείες, πανελλαδικές, συμμετοχικές διαδικασίες, ενημέρωση, διαφάνεια, σεβασμός και αξιολόγηση της κάθε άποψης, δημοκρατική λήψη των αποφάσεων μέσα από έναν (πολλές φορές εξαντλητικό, αλλά πάντα ) αποτελεσματικό διάλογο.
 3. Ιστορικά το ΤΕΕ έχει ορθώσει ανάστημα σε πολύ δύσκολες και σκληρές συνθήκες υπερασπιζόμενο το νέο, τον πλούτο της χώρας και τις κοινωνικές κατακτήσεις.
 4. Τίποτα από τα προηγούμενα δύο εδάφια δεν ίσχυσαν στα τωρινά χρόνια της κρίσης και της ύφεσης, κεντρικά στο ΤΕΕ. Η αποκοπή από σημαντικές δραστηριότητες, η αποστασιοποίηση από τα μέλη του, η αγνόηση ιστορικών διδαγμάτων, αντικειμενικά συνηγόρησαν στην εξοντωτική κυβερνητική επίθεση σε βάρος του.
 5. Πρόθεση της  επίθεσης ήταν  η ακύρωση του λόγου των μηχανικών, η διάλυση των ρυθμιστικών κανόνων και εργασιακών σχέσεων τους. Δεν μπόρεσε να την αναχαιτίσει η ορθή, γενική, τοποθέτηση του ΤΕΕ πάνω στις εξελίξεις.
 6. Ο λόγος των επιστημόνων έχει ως αφετηρία τη γνώση και ως μέσο την ελεύθερη διαβούλευση και έκφραση. Δεν μπορεί να υπάρχουν, στις αναζητήσεις τους ταμπού, θέματα, ιδέες, προτάσεις εκτός ημερήσιας διάταξης, ακόμα και αν εμφανίζονται ως τέτοια στην κυρίαρχη πολιτική σκηνή.
 7. Δεν μας εμπνέουν  θέσεις που διατυπώνονται μέσα σε ένα πλαίσιο που   στενεύει ορίζοντες, πρεσβεύει την αυθεντία των μικρόκοσμων, περιορίζει, σε αντίθεση συνήθως με τη φραστική τους διατύπωση, τη δυναμική των αγώνων, απευθύνεται σε οπαδούς και καθηλώνει τη διακίνηση ιδεών και προβληματισμού.
 8. Αστοχεί πολλαπλά όποιος οραματίζεται ένα ΤΕΕ παραλλαγή ενός εργασιακού συλλόγου ή σαν ομοσπονδία συλλόγων.
 9. Εναντιωνόμαστε σε κάθε σκέψη ακύρωσης της ιδιότητας του ΤΕΕ ως αυτοδιοικούμενου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου
 10. Μεγάλη αδυναμία του ΤΕΕ αναδεικνύεται ότι δεν έχει σταθερούς διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες [στις «κακές»  στιγμές του δεν έχει ούτε με τα μέλη του], ώστε να πείθει, ξεπερνώντας τις σκοπιμότητες ενός εν δυνάμει αντίπαλου συστήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ότι πράγματι εκφράζει με τις προτάσεις του τα συμφέροντα τους.
 11. Μπορεί να αποκατασταθεί ένας άμεσος δίαυλος επικοινωνίας με την κοινωνία όταν το ΤΕΕ όχι μόνο εκφράζει τους μηχανικούς, όλον τον τεχνικό κόσμο, αλλά εκφράζεται από  τους μηχανικούς
 12. Δίαυλοι συνεργασίας, ουσιαστικού περιεχομένου, πρέπει να αποκατασταθούν με το σύνολο του επιστημονικού και τεχνικού επαγγελματικού μας δυναμικού, με όλους τους φορείς της ρητής και άρρητης γνώσης του τόπου μας
 1. Κυβέρνηση και  κόμματα ας  εκμεταλλευτούν τις διαδικασίες στο  ΤΕΕ για να θέσουν υπό το μύλο του διαλόγου και της επιστημονικής αμφισβήτησης, τις δικές τους επεξεργασίες, να διευρύνουν την επιρροή τους αντί να προσπαθούν να την επιβάλλουν.

 

Οι στόχοι μας

για τη χώρα :

 1. Η παραγωγική της συγκρότηση [όπου ενέργεια, τουρισμός, αγροτική παραγωγή, μεταποίηση τροφίμων, διεθνές εμπόριο, νέες τεχνολογίες, τράπεζες, διαχείριση αποβλήτων, αξιοποίηση υπεδάφους δεν θα διαβάζονται σαν κεφάλαια του κατά την εταιρεία «Mc Kinsey» ή ΙΟΒΕ ευαγγελίου, όπως ανακοινώνει ότι κάνει η Κυβέρνηση].
 1. Η ύπαρξη παραγόμενου προϊόντος.
 2. Η δίκαιη διανομή του εισοδήματος από το παραγόμενο προϊόν.
 3. Ακριβή και προστατευόμενη ανάπτυξη, όπου το όποιο κόστος της απορρέει από τη δημιουργία στέρεων βάσεων παραγωγής. Προσεγγίζουμε την οικονομία με ότι έχουμε διδαχθεί σαν μηχανικοί να εφαρμόζουμε: την αρχή της πλεονασματικότητας ως ασφάλιση έναντι κινδύνων και αντιξοοτήτων, τη διατήρηση των τεχνημάτων μας χάρη στην ύπαρξη εναλλακτικών συστημάτων.
 4. Να μην χαθεί και να μην σπαταληθεί ούτε ένα νόμισμα. Οι προϋποθέσεις που έχουν μπει για την απορρόφηση ενισχύσεων σε ευρώ  μέχρι το 2020 οδηγούν στη σκέψη ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτή δεν θα  πραγματοποιηθεί.

για τους πολίτες :

 1. Να απελευθερωθούν από ψέματα, φόβους, ανασφάλειες, ακόμα και την αποξένωση τους από την τεχνολογία, να εμπνευσθούν, να αγωνισθούν.
 2. Να έχουν όλοι πρόσβαση  στη χρήση αναγκαίων κοινωνικών αγαθών, όπως η παιδεία, η ενέργεια, το νερό, οι επικοινωνίες, οι τηλεπικοινωνίες, και παράλληλα να εξαλείφεται (αντί εξ αιτίας τους να εντείνεται) η φτώχεια.
 3. Να αποτραπεί  η καταστροφή των υποδομών, ως συνέπεια της ύφεσης.
 4. Στην εσκεμμένη απαξίωση της ακίνητης περιουσίας τους να αντιπαρατεθεί η προσπάθεια για τη συντήρηση, ανακαίνιση, ασφάλεια του δομημένου πλούτου της χώρας.

Για τους μηχανικούς

 1. Να αξιοποιηθεί/απασχοληθεί όλο το δυναμικό για να βγει η χώρα από την κρίση:
  1. Με μια ικανή δημόσια διοίκηση που θα τους ενσωματώσει λειτουργικά.
  2. Με πολλά, μικρά και μεγαλύτερα, δημόσια έργα, επιλεγμένα με βάση τις ανάγκες.
  3. Με,  παντού, προκαταρκτικές μελέτες, χαμηλού κόστους αλλά μεγάλου αριθμού απασχόλησης επιστημονικού δυναμικού, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών  αναγκών σε κάθε επίπεδο, τοπικό, περιφερειακό, πανελλαδικό.
  4. Με το άνοιγμα των βιομηχανιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους μηχανικούς και σε δραστηριότητες καινοτομίας, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές και μακροπρόθεσμα βιώσιμες.
  5. Με την υλοποίηση  των άμεσα εφικτών εκ των  ιδεών που καταγράφονται από το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό κατά εκατοντάδες.
  6. Με κοινωνικές επιχειρήσεις παραγωγικού σκοπού, σε όλο το φάσμα των γνωστικών αντικειμένων των μηχανικών
  7. Με την επανάκαμψη του τοπικού σε επίπεδο παραγωγής, με αξιοποίηση υπαρχόντων πλεονεκτημάτων, και τη συμβολή των μηχανικών στη διάδοση καινοτόμων ιδεών, ελεύθερου λογισμικού και εναλλακτικών τρόπων συναλλαγής των πολιτών  στην περίοδο της ύφεσης
  8. Με την προώθηση παρθένων τομέων απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων μηχανικών σε δράσεις προνομιακές για την Ελλάδα (ένα παράδειγμα: θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός, θαλάσσια ενέργεια, υδατοκαλλιέργειες, θαλάσσια χαρτογράφηση και εξόρυξη ορυκτών, γαλάζια βιοτεχνολογία, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, , ναυπηγική βιομηχανία, λιμενικές εγκαταστάσεις)
  9. Να δημιουργηθούν τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις εργασίας για διπλωματούχους μηχανικούς την επόμενη τριετία. Ο στόχος είναι εξειδικευμένος , καταμετρημένος και θα συμπαρασύρει σε δημιουργία πολλαπλάσιων θέσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.
  10. Να μην υπάρχει απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής χωρίς κοινωνική περίθαλψη
  11. Να διατηρήσουμε τις πολυτεχνικές σχολές στο ύψος που, παγκόσμια, σήμερα βρίσκονται
  12. Να μην είναι οι κρατήσεις, τέλη, εισφορές αβάστακτου ύψους
  13. Να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος
  14. Τα χρήματα όλων των γενεών ελλήνων μηχανικών, που κατατίθενται στο κοινό τους  ταμείο, όσα ληστεύθηκαν και όσα απέμειναν, οπουδήποτε και αν έχουν επενδυθεί, να αξιοποιηθούν υπέρ των σκοπών του ΤΣΜΕΔΕ και υπέρ των ασφαλισμένων του
  15. Να υπάρξει συστηματική και λειτουργική επαφή με τους μηχανικούς όλου του κόσμου

Η συμβολή των μηχανικών είναι καθοριστική. Ο ρόλος του ΤΕΕ μπορεί να είναι ζωτικός.

 Έχουμε ζήσει την απίστευτη δύναμη των ζωντανών διαδικασιών. Όταν αυτές υπάρχουν, το ΤΕΕ γίνεται  καταλύτης για να κατατεθούν μια σειρά προτάσεων εμβάθυνσης σε όλα τα θέματα που αφορούν τους μηχανικούς.

 Έχουμε ζήσει και τις σκοτεινές διαδρομές που ακολουθούνται όταν αυτές  υποβαθμίζονται.

 Δεν πιστεύουμε σε Σωσίες, είτε αυτός είναι ένας, είτε είναι μια ομάδα. Πιστεύουμε στη διαρκή παρέμβαση των μηχανικών, πέραν των εκλογικών διαδικασιών και των συνθέσεων στα όργανα του ΤΕΕ. Μεταξύ αυτών:

Των  νέων μηχανικοί, που η κριτική τους στάση, ακόμα και αν αστοχεί, είναι πάντα ευεργετική. Για να μην αποτελέσουν την χαμένη γενιά.

Των  μηχανικών που βρίσκονται σε απόγνωση (για την επιβίωση και  το επάγγελμα).

Των μηχανικών που θέλουν να ασκούν την επιστήμη τους.

Των μηχανικών που αναγκάζονται σε εκπατρισμό.

Αυτών που ξέρουν πως αν υπάρξει δάσος θα ανθήσει κάθε δένδρο.

Όσων  με αγωνία προσδοκούν τη ρήξη.

Advertisements
This entry was posted in Ενημέρωση and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Κείμενο θέσεων του Γ.Αλαβάνου για το ΤΕΕ

 1. Ο/Η Νίκος Λινάρδος λέει:

  Ο Κος Αλαβάνος είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλάει για ρήξη με ότι μας έχει φέρει μέχρι εδώ.Μήπως ξεχνάει ο Κος Αλαβάνος ότι είχε ενεργό ρόλο στο παρελθόν και κατά συνέπεια αποτελεί κομμάτι του συστήματος με το οποίο θέλει να έρθει σε ρήξη;
  Δεν μπορεί να καταλάβει ο Κος Αλαβάνος ότι πρέπει επιτέλους να ακροαστούμε τους νέους Μηχανικούς που αυτή την στιγμή αποτελούν την χαμένη γενιά μας.
  Ειλικρινά και χωρίς να έχω κάτι προσωπικό με τον Κο Αλαβάνο δεν κατανοώ γιατί θα πρέπει συνέχεια να έρχονται στο προσκήνιο τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα.
  Γιατί δεν μπορούμε να γράψουμε σε ένα λευκό χαρτί τι θέλουμε από το μέλλον μας και πρέπει να έρθει κάποιος από το παρελθόν να μας το υποδείξει:
  Εάν ο Κος Αλαβάνος πραγματικά θέλει να έρθει σε ρήξη με το παρελθόν (του) θα πρέπει καταρχήν να μάθει να ακούει.Μόνο έτσι θα μπορέσουμε όλοι μας να βοηθήσουμε την νέα γενιά.
  Η απάντηση μου δεν είναι προϊόν αντιπάθειας στον Κο Αλαβάνο αλλά είναι προϊόν αντίδρασης στην γενιά που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση.

  Με εκτίμηση

  • Ο/Η Κωστας Τασσος λέει:

   Το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτό που ζούμε , δεν είναι ούτε τρία, ούτε πέντε χρονιά είναι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος ενός αιώνα
   Του προηγούμενου αιώνα
   Σήμερα έχουμε ΑΝΑΓΚΗ την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που μας εξαθλίωσε και μας καταστρέφει
   Σήμερα που επιβάλλεται η συνεργασία των ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ δυνάμεων στηριγμένες σε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο που θα ανοίξουν τον δρόμο των ριζοσπαστικών ανατρεπτικών προοπτικών της Ελληνικής κοινωνίας
   Σήμερα έχουμε ανάγκη , όσο ποτέ άλλοτε, από ένα δημιουργικό διάλογο με κριτικό λόγο για να δημιουργήσουμε την κοινή μας βάση ,και όχι να την ανακαλύψουμε.
   Σήμερα δεν περισσεύει κανείς, και κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο
   Η σιωπή είναι παθητική στάση και συνενοχή
   Η πολεμική , μεταξύ αυτών που πλήττονται από την επίθεση της αστικής τάξης ,είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s