Η δύσκολη κυοφορία της απόφασης του ΣτΕ για το Mall/Συνέντευξη της Σοφίας Σακοράφα

Η εναγώνια αναζήτηση διαφόρων νομικών τρικ ώστε να παρακαμφθεί η απόφαση για «το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης» εντείνουν την ανησυχία για την καθυστέρηση της δημοσιοποίησή της.
Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την 4η Αυγούστου 2013. Εκείνη τη μέρα, στην καρδιά του καλοκαιριού, το ΣτΕ διέρρευσε στα ΜΜΕ την τελική απόφασή του για το Mall – απόφαση ματ για όσους δεν είχαν παρακολουθήσει την υπόθεση: Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πως η οικοδομική άδεια του εμπορικού κέντρου είναι άκυρη, δίνοντας έτσι τέλος σε μια νομική μάχη που κράτησε πάνω από μία δεκαετία.
Δύο μήνες μετά, και παρότι η απόφαση αναμενόταν στις 17 Σεπτεμβρίου με το ξεκίνημα του δικαστικού έτους, η επίσημη απόφαση ακόμα να εκδοθεί. Απ’ αυτήν θα κριθεί όχι μόνο το μέλλον του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας, αλλά και μια σειρά από ζητήματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το ίδιο το Mall:

  1. Η μάχη ήταν εκ πρώτης όψεως άνιση: Από τη μία, παντοδύναμοι επιχειρηματίες και πολιτικοί, από την άλλη μια χούφτα πολίτες στο Μαρούσι. Οι δικαστές με την απόφασή τους ορθώνουν ανάστημα μπροστά σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα (όμιλος Λάτση) τα οποία στην υπόθεση του Mall διαπλέχθηκαν με πολιτικούς (πρωθυπουργούς, υπουργούς, δημάρχους) και από τα δύο μεγάλα κόμματα.
  2. Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι δικαστές του ΣτΕ ακυρώνουν ευθέως νόμο. Με την απόφασή τους θα ξεπεράσουν το νομικό σκόπελο που τους έβαλε το 2003 ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Θυμίζουμε ότι ο τότε υπουργός Πολιτισμού θέσπισε νόμο με τον οποίο αφαιρούσε ουσιαστικά τη δυνατότητα απο τους πολίτες να προσφύγουν εναντίον του Mall, στερώντας τους ουσιαστικά το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας.
  3. Αυτό που κρίνεται είναι το κράτος δικαίου και η νομιμότητα. Οι δικαστές, υπερβαίνοντας τον εαυτό τους , αποδίδουν δικαιοσύνη. Η διοίκηση θα σεβαστεί την απόφασή του ανώτατου δικαστηρίου; Ή θα σκαρφιστεί νομικά τερτίπια (όπως η εκ των υστέρων υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων) για να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο;

Τα νομικά τερτίπια άρχισαν σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευση της είδησης: «νομικοί κύκλοι» ή «δικαστικοί κύκλοι» (ανάλογα με το ΜΜΕ) πληροφορούσαν την κοινή γνώμη πως «υπάρχει νομική λύση για να θεραπευθεί το πρόβλημα» και «να αποφευχθούν τα δυσάρεστα». Πιο συγκεκριμένα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στην ανταπόκρισή του έγραψε:
Τίτλος: Αναζητείται νομική φόρμουλα καθώς το ΣτΕ έκρινε άκυρη την οικοδομική άδεια του «The Mall»
«Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε μεν άκυρη την οικοδομική άδεια ανέγερσης του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens» στο Μαρούσι Αττικής, αλλά παράλληλα δίνεται νομική λύση για να «θεραπευθεί» το πρόβλημα».
Ναι μεν αλλά. Και λίγο παρακάτω συμπλήρωνε:
«Δικαστικοί κύκλοι σημείωναν, ότι παρ΄ όλα αυτά υπάρχει νομική λύση, προκειμένου να αποφευχθούν τα δυσάρεστα, όπως είναι τη [sic] κατεδάφιση του επίμαχου εμπορικού κέντρου. Η λύση είναι να συνταχθεί εκ των υστέρων η μελέτη περιβαλλοντικών όρων, έτσι ώστε να θεραπευτεί η νομική αδυναμία που προέκυψε. Μάλιστα, οι δικαστικοί κύκλοι επικαλούνται σχετική απόφαση του Δικαστηριου Ευρωπαϊκων Κοινοτητων που επιτρέπει παρόμοιες λύσεις».
Το κείμενο του ΑΠΕ αναδημοσίευσαν ΜΜΕ όπως η Καθημερινή, η Ελευθεροτυπία, η Ναυτεμπορική και άλλα. Δεν εξήγησαν όμως τι είδους νομικοί / δικαστικοί κύκλοι είναι αυτοί: Από το υπουργείο Δικαιοσύνης; Από αλλού;
Από πότε μια απόφαση ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, με την οποία μάλιστα δημιουργείται νομολογία ιστορικής σημασίας (αφού για πρώτη φορά στα χρονικά το ΣτΕ ακυρώνει απευθείας νόμο για να περιφρουρήσει το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στη δικαστική προστασία), επειδή είναι «δυσάρεστη» για ορισμένους, πρέπει να «θεραπευθεί» με «νομική φόρμουλα»; Δεν αποτελεί πλήγμα στο κύρος των δικαστών αυτή η αναζήτηση «θεραπείας»;

Γι όλους αυτούς τους λόγους, κρίνουμε στο TPP πως το θέμα πρέπει ν’ ανοίξει με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, αναλύσεις. Αρχίζοντας από αύριο, με τη συνέντευξη της Σοφίας Σακοράφα, της μοναδικής ίσως πολιτικού που μαζί με λιγοστούς άλλους πολίτες στο Μαρούσι όπως ο Δορύλαος Κλαπάκης και η Κατερίνα Ψάλτη εναντιώθηκαν στην παρανομία – και πλήρωσαν γι’ αυτό. Και φιλοξενώντας στο νέο ThePressProject τη δουλειά τεκημρίωσης που ξεκινήσαμε από το 2009 μια ομάδα δημοσιογράφων για την υπόθεση του Mall με ντοκουμέντα, ρεπορτάζ, βίντεο κλπ στο facthemall.gr.

Για το ίδιο θέμα συνέντευξη της Σοφίας Σακοράφα στο ThePressProject :
Η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει όχι για τον… ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική κατάσταση, αλλά για την υπόθεση του Mall. Υπενθυμίζουμε ότι αρχές Αυγούστου διέρρευσε στα ΜΜΕ η ιστορικής σημασίας απόφαση με την οποία το εμπορικό κέντρο του Ομίλου Λάτση κηρύσσεται από το ΣτΕ παράνομο. Για δεύτερο λοιπόν μήνα βρισκόμαστε εν αναμονή της επίσημης δημοσιοποίησης της απόφασης, ώστε να δούμε πώς και με ποιον τρόπο αυτή θα εφαρμοστεί.Η συνέντευξη της κ. Σακοράφα έχει χαρακτήρα ιστορικής μαρτυρίας, με την έννοια ότι αφηγείται μια ιστορία που κρατάει πάνω από 10 χρόνια, και η οποία, παρότι αφορά τη διαπλοκή δύο πρώην πρωθυπουργών, δύο ξακουστών επιχειρηματιών, ενός δημάρχου και σχεδόν μιας δεκάδας υπουργών κατάφερε (χάρη στην ομερτά των ΜΜΕ) επί 10 χρόνια να παραμένει σχεδόν άγνωστη στο πλατύ κοινό. Πολύ λίγοι είναι οι άνθρωποι εκτός από τη Σακοράφα, τότε δημοτική σύμβουλο Αμαρουσίου με το ΠΑΣΟΚ, που μπορούν να τη διηγηθούν με καθαρό μέτωπο, και συγκεκριμένα οι εξής τρεις: Ο Δορύλαος Κλαπάκης, αρχιτέκτονας, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, που έκανε την πρώτη προσφυγή, και οι δικηγόροι Κατερίνα Ψάλτη (επίσης δημοτικός σύμβουλος) και Τάκης Θεοδωρόπουλος, οι οποίοι καθ’ όλη τη δεκαετία σήκωσαν στους ώμους τους την υπόθεση νομικά έχοντας απέναντί τους να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πιο ακριβά δικηγορικά γραφεία της χώρας. Και κέρδισαν στο ΣτΕ όχι μία αλλά δύο φορές! Μία το 2003, και μία 10 χρόνια μετά, με την απόφαση που έγινε γνωστή τον περασμένο Αύγουστο η οποία και πάλι βγάζει το Mall παράνομο.

«Δεν μπορεί το Mall να προστατεύεται ως εθνικό μνημείο»


Και όμως, πριν καν δημοσιευτεί η απόφαση, «νομικοί κύκλοι» -δια μέσου των ΜΜΕ- μας πληροφορούν πως «αναζητείται νομική φόρμουλα για να αποφευχθούν τα δυσάρεστα». Διαβάζουμε στην αρχή της συνέντευξής μας την παράγραφο αυτή από την είδηση του ΑΠΕ στην κ. Σακοράφα, η οποία δεν κρύβει την οργή της. Αυτό, λέει, είναι «παράλογο και απρεπές» απέναντι στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας αλλά και στους απλούς πολίτες που υποχρεώνονται .

Προσπάθεια «κύκλων» να ανατραπεί η απόφαση του ΣτΕ


Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Η Σακοράφα χαρακτηρίζει «χυδαίο» τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτικός κόσμος αγνόησε την παλιά απόφαση του ΣτΕ (του 2003). «Το Mall, ενώ κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας παράνομο, νομιμοποιήθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα». Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, η κ. Σακοράφα, άλλοτε χαμογελώντας άλλοτε με θυμό, λέει και ξαναλέει «κι αυτό δεν είναι τίποτα», προσθέτοντας διαρκώς νέα παραδείγματα παρανομίας και αυθαιρεσίας στην υπόθεση…

Πώς επί Σημίτη «εσκεμμένα» καθυστέρησαν τα ολυμπιακά έργα


Κάνουμε φλασμπάκ σε μια εποχή που τα ονόματα Λάτσης και Γιάννα Αγγελοπούλου αποτελούσαν πολιτικά και δημοσιογραφικά ταμπού και που η αμφισβήτηση σχετικά με τη νομιμότητα των ολυμπιακών έργων ισοδυναμούσε σχεδόν με εθνική προδοσία. Σχολιάζοντας εκείνη την εποχή, επί κυβέρνησης Σημίτη.

Από τους Ολυμπιακούς στο ΤΑΙΠΕΔ


Σε εκείνη την περίοδο (και στη σιωπή συνενοχής που κυριάρχησε) αναζητά η Σακοράφα τη σύνδεση με αυτό που ζούμε τώρα.

Κέρδισε ο κ. Λάτσης και μετά άρχισαν τα παρατράγουδα

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, η Σοφία Σακοράφα διηγείται πώς η ολλανδική εταιρεία που αρχικά επελέγη με διαγωνισμό πετάχτηκε έξω, παρά τα διαβήματά της προς τον πρωθυπουργό Σημίτη.

«Περίεργη κίνηση από την κυρία υπουργό»


Η Σακοράφα αναφέρεται σε έναν προς έναν στους υπουργούς που ανέλαβαν την υπόθεση: από τη Βάσω Παπανδρέου (2002) και την «περίεργη κίνησή της» ν’ αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού ενώ αυτός έτρεχε και να συμπεριληφθούν στο συντελεστή δόμησης ακόμα και τα… ρέματα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο (2004) που έφερε νόμο ώστε κανείς πολίτης να μην μπορεί να προσφύγει ποτέ εναντίον του έργου , το νόμο Παυλόπουλου (2005) που «επειδή θέλανε να εξυπηρετήσουνε τον ιδιώτη» ήρθε να ολοκληρώσει αυτή την «πολιτική απάτη», μέχρι τον Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ, που ενώ είχαν αντιδράσει με πάθος στην κατασκευή του Mall, τελικά «έκοψαν την κορδέλα».

Η δεύτερη απάτη του IBC / Golden Hall


«Δεύτερη απάτη» όμως χαρακτηρίζει και την υπόθεση του γειτονικού IBC, που παρότι εξαγγέλθηκε ως λυόμενο που θα γκρεμιζόταν, μετατράπηκε στο γνωστό εμπορικό κέντρο (πάλι ιδιοκτησίας Lamda) Golden Hall. Αναρωτιέται η κ. Σακοράφα: «Πώς ένας ιδιώτης αγοράζει κάτι που πρέπει να γκρεμιστεί;».

Η Γιάννα και η «παγκόσμια πρωτοτυπία» του Χωριού Δημοσιογράφων


Αναλόγως η Σακοράφα αναρωτιέται για τις πιέσεις που ασκούσε η Γιάννα Αγγελοπούλου να χτιστεί «Χωριό Δημοσιογράφων», τη στιγμή που κάτι τέτοιο αποτελούσε «παγκόσμια πρωτοτυπία». Υπενθυμίζουμε ότι τα δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά του Mall επιτράπηκε να χτιστούν με το πρόσχημα της φιλοξενίας για 15 μέρες χιλιάδων δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Όμως, τελικά, ελάχιστοι απ’ αυτούς φιλοξενήθηκαν εκεί!

Κατηγορούμενη πλάι στον… Σμπώκο!


Το 2002 ενόψει της συζήτησης που θα γινόταν στη Βουλή η Σακοράφα, δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου με το ΠΑΣΟΚ, στέλνει επιστολή στους βουλευτές για να τους προειδοποιήσει για το τι πάνε να ψηφίσουν. Η κ. Σακοράφα αφηγείται με λεπτομέρειες πώς αυτή η επιστολή, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά της στην υπόθεση, θα οδηγήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να την αποκλείσει από τις λίστες των υποψηφίων για τις εκλογές το 2004. Η Σακοράφα θυμάται το σοκ που υπέστη όταν ενώπιον 400 «συντρόφων» βρέθηκε κατηγορούμενη δίπλα στον Γιάννη Σμπώκο (ναι, τον κατηγορούμενο για μίζες συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου), υπό τη σιωπή των Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργού και προέδρου του κινήματος, και του γραμματέα Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Γιατί είμαστε εδώ σήμερα»


Πώς συνδέονται όλ’ αυτά με αυτό που ζούμε σήμερα; «Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θα έπρεπε ήδη να έχει ξεσηκωθεί, γιατί αυτό ήταν το πρώτο βήμα αυτών –ή μάλλον ένα από τα βήματα – αυτών που συμβαίνουν σήμερα και τα οποία ζούμε». «Τι άλλο να πει κανείς για να καταλάβει ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει και γιατί είμαστε εδώ σήμερα;».

πηγή :ThePressProject
Advertisements
This entry was posted in Αρχιτεκτονική/Σχεδιασμός and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s